Ο Αλέξης Τσίπρας που κυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο επί τέσσερα χρόνια, που έφερε μνημόνια και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία σε Υπερταμείο για 99 χρόνια, θυμήθηκε την «επέλαση της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού». Ο λόγιο προφανής: Ψάχνει τρόπους για να γλιτώσει την εκλογική συντριβή, τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδοικητικές, όπου οι υποψήφιοι, είτε δεν υπάρχουν είτε δεν «τραβάνε»

Σαρωτικό είναι το ποσοστό της ΝΔ εν όψει των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με την προβολή εδρών που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Η έρευνα η οποία αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και βασίζεται σε στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα (Pulse, Rass, Metron Alalysis), δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο προηγείται σταθερά με ποσοστό 36% αλλά να έχει και μια διαφορά της τάξεως των έντεκα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%.

Επί συνόλου 22 εδρών που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, η ΝΔ εξασφαλίζει 9 έδρες (36%), ο ΣΥΡΙΖΑ 6 (24,7%), στην τρίτη θέση η ΧΑ με 2 έδρες (8,6%), ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 2 έδρες (7,9%) και το ΚΚΕ με επίσης 2 έδρες (6,7%).

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, έκανε κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές» για συσπείρωση, «προκειμένου να αποτραπεί η άνοδος και η επέλαση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές».

Συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, ανέφερε: «Η πρόταση είναι ειλικρινής και απευθύνεται σε όλους όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο».

Ωστόσο, σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, δεν εκτίμησαν την... ειλικρίνεια. Στο πλαίσιο ομιλίας του στην εκδήλωση για τα «5 χρόνια Ποτάμι», ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο κάλεσμα του κ.Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας: «Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές».

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά ήταν σαφής: «Ο στεναγμός του κ. Τσίπρα προ της ήττας του ακούγεται παντού. Ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι ο δρόμος οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας του και στην πολιτική απομόνωσή του», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

«Έχει έρθει η στιγμή της κρίσης του κ. Τσίπρα για τα έργα και τις ημέρες του, θα κριθεί για τα όσα έπραξε ως πρωθυπουργός, όχι για τις μεγαλοστομίες που υποσχέθηκε, ούτε για τις προσδοκίες που δημιούργησε, αλλά δυστυχώς για τις συνέπειες της πολιτικής του στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη» επισήμανε.

Είχε προηγηθεί το «φρένο» στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Γιώργο Παπανδρέου. «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσετ τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους εν όψει εκλογών» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο σοσιαλιστικός χώρος χρειάζεται αυτονομία. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι είναι ένας συντηρητικός χώρος, που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κομμάτι.

Ετσι, ο Τσίπρας μένει με τα «παιδιά του Άκη Τσοχατζόπουλου», αλλά και τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, που βρήκε θαλπωρή στο Μαξίμου.