«Τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο δεν επιλύονται στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά ούτε καν θίγονται. Αυτό το νομοθετικό εγχείρημα αποτελεί άλλη μία έκφραση του βαθύτατου συντηρητισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνον δεν έρχεται σε ρήξη με τις παθογένειες του κράτους, αλλά τις διαιωνίζει».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. και βουλευτής Α' Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Σ/Ν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις".

Η κ. Κεφαλογιάννη προχώρησε στη συνολική αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του Πολιτισμού ενώ στηλίτευσε τόσο την επιλογή του υφυπουργού Κων. Στρατή να αντιπολιτεύεται την... αντιπολίτευση όσο και την απουσία της Υπουργού από τη διαδικασία, για την οποία αναρωτήθηκε εάν βρίσκεται «υπό πολιτικό περιορισμό».

«Ως μία βαθιά συντηρητική δύναμη, χωρίς καμία πρόταση για το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού, αναμοχλεύετε το παρελθόν, κατασκευάζοντας βολικούς και εύπεπτους μύθους. Οι δράκοι τελείωσαν κ. Στρατή. Οι μύθοι καταρρέουν ο ένας πίσω από τον άλλο. Η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη και αυτό σας το υπενθυμίζει καθημερινά» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας: «αντί να κάνετε αναδρομές φτηνού λαϊκισμού στο παρελθόν, οφείλετε να απολογηθείτε για το ζοφερό παρόν που έχει την υπογραφή και την ευθύνη σας. Για το φιάσκο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, για το ξεπούλημα των αρχαιολογικών χώρων, για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής στις τέχνες».

Ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σημείωσε πως «ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού, εισάγει προς ψήφιση το παρόν νομοσχέδιο, μία πρόχειρη συρραφή νομοθετικών διατάξεων, που έχουν ανασυρθεί από το παρελθόν, αλλά παράλληλα έχουν αλλοιωθεί ως προς τον σκοπό τους. Πρόκειται για ένα ακόμη νομοθέτημα κατώτερο των περιστάσεων που αφήνει, σκοπίμως, ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα του Πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως αντί αποσπασματικών ρυθμίσεων «η Βουλή θα έπρεπε να συζητά για τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και τους τρόπους μεγιστοποίησης της απόδοσης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς», που παρέμεινε όπως είπε άλλη μία ανεφάρμοστη εξαγγελία της κυβέρνησης. Μάλιστα, η κ. Κεφαλογιάννη, κατέστησε ευθέως υπεύθυνη την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τα άδεια πωλητήρια και τα κλειστά αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κάνοντας λόγο για αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου απέναντι στην «τεράστια αιμορραγία εσόδων που προκαλέσατε στο κράτος».

«Ως κυβέρνηση έχετε βάλει την πολιτική σας σφραγίδα στα κλειστά αναψυκτήρια και τα άδεια πωλητήρια σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα την περίοδο 2015 – 2017, που η κυρία Ασπασία Λούβη ήταν πρόεδρος και εσείς μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ» επεσήμανε η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων της περιόδου, «καθώς και οι τέσσερις πλειοδοτικοί διαγωνισμοί που πραγματοποιήσατε για τα αναψυκτήρια, βγήκαν άγονοι, ελλείψει ενιαίας στρατηγικής και αντίστοιχου σχεδιασμού για την αξιοποίηση και εκμίσθωσή τους, σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές δημόσιες δεσμεύσεις της Υπουργού Πολιτισμού, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση περί προστασίας παραχώρησης κυριότητας και διαχείρισης ακινήτων ΥΠΠΟΑ. «Αντί λοιπόν να αντιπολιτεύεστε την αντιπολίτευση, καλό θα ήταν να ασκήσετε τη συνταγματική σας υποχρέωση:να προστατεύσετε την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά από το ξεπούλημα που μεθόδευσε η κυβέρνησή σας το 2015 με το τρίτο μνημόνιο» κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη

Αξιολογώντας, τέλος, τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ειδικά ως προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. υπογράμμισε πως η κυβέρνηση όχι μόνον δεν προχώρησε στην κατάργηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όπως είχε δεσμευθεί, αλλά αντιθέτως διατηρεί τις λογικές του κρατισμού και τη δυνατότητα επιχορήγησης του Ταμείου από πιστώσεις του ΥΠΠΟΑ, προερχόμενες από το ΤΑΠΑ. Γνωστοποίησε, πάντως, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει – παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν ατέλειες - τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν ρυθμίσεις εργασιακών ζητημάτων, μεταφοράς προσωπικού (κατάργηση Οργανισμού Ανέγερσης Μουσείου Ακρόπολης) και εν γένει παροχής κινήτρων προς τους υπαλλήλους του υπουργείου.