Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή , τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο έκτακτο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί, στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) στον Πειραιά.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα και δικαίωμα ψήφου έχουν τα 142.700 μέλη του προηγούμενου συνεδρίου, αλλά και όσοι εγράφησαν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Σύνολο 142.700 μέλη. 

Για την ανάδειξη των 3.500 συνέδρων έχουν στηθεί κάλπες σε 312 εκλογικά κέντρα, ενώ, τα μέλη για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά 2 ευρώ. Οι 3.500 σύνεδροι - χίλιοι περισσότεροι από το περσινό συνέδριο - θα εκλεγούν με μονοσταυρία στις Τοπικές Οργανώσεις του κόμματος ανά τη χώρα ενώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν και 1000 αριστίνδην. 

Υποψηφιότητα για σύνεδροι έχουν θέσει 4.500 μέλη, για περίπου 3500 θέσεις εκλεγμένων, 1000 περισσότεροι από το προηγούμενο συνέδριο. 

Το αντίτιμο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος έχει καθοριστεί στο συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.

Η μεγάλη προσέλευση των μελών στις κάλπες είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής που επιθυμούν να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη, αλλά και να να ξεπεράσει τις εκλογές των Τοπικών Οργανώσεων τον Ιούνιο, όταν η συμμετοχή άγγιξε τους 41.000 πολίτες. 

Το έκτακτο συνέδριο δεν θα αναδείξει νέα ηγεσία, αφού η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε πριν 16 μήνες στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς από 212.000 πολίτες. Θα εκλέξει όμως τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα. Εκλεγμένα όργανα που θα εκφράζουν πλουραλισμό και δεν θα παραπέμπουν σε πολιτική Βαβυλωνία, χωρίς ποσοστώσεις και πρόνοιες για τη συμμετοχή των κομμάτων και των κινήσεων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα αδρανοποιηθούν για χάρη του ενιαίου φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει συνεδρίου έχουν συγκροτηθεί τρεις ομάδες εργασίας. Η ομάδα «Οργάνωσης Συνεδρίου» που έχει την ευθύνη για την εκλογή συνέδρων και όλα τα διαδικαστικά, της «Πολιτικής Εισήγησης» που θα επεξεργαστεί το πολιτικό κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση στο σώμα των συνέδρων και του καταστατικού που θα αναλάβει να το προσαρμόσει στις νέες συνθήκες.

Στο συνέδριο θα υπάρξει επικαιροποίηση του «Σχεδίου Ελλάδα», η διατύπωση ξεκάθαρων λύσεων που προτείνει το κόμμα σε μια σειρά από ζητήματα, αλλά και η ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου, στα βασικά τουλάχιστον στρατηγικά ζητούμενα, όπως οι μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε να μην θολώνει η εικόνα και το πολιτικό στίγμα του κόμματος.

Επίσης, θα επιβεβαιωθεί η αυτόνομη πορεία του κόμματος, που αποτελεί εδώ και καιρό κεντρική στρατηγική του κόμματος, λέγοντας «όχι» στη λογική των μετώπων, με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

.