Ολοταχώς προς το έκτακτο συνέδριο που προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά για τα τέλη Μαρτίου κινείται το Κίνημα Αλλαγής.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο, όπου σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έκανε ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, στις κάλπες προσήλθαν περί τα 62.000-65.000 μέλη.

«Η μαζική συμμετοχή είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση στην επίθεση που δέχεται η παράταξη μας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε, με τα μανίκια σηκωμένα και το βλέμμα στην κοινωνία. Η βάση μας είναι η δική μας δύναμη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες», ανέφερε.

Από σήμερα, οι κομματικές μηχανές στη Χαριλάου Τρικούπη δουλεύουν στο «φουλ», με στόχο τη καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συνεδρίου. 

Κομβικό ρόλο στην οργάνωση του έχει, εκ της θέσεώς του, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους Γραμματείς των οργανώσεων, λύνοντας όλα τα οργανωτικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ την ίδια στιγμή περιοδεύει ανά τη χώρα, πραγματοποιώντας ομιλίες στις τοπικές οργανώσεις του Κινήματος. Το δύσκολο έργο του πλαισιώνει και συνεπικουρεί οργανωτικά ο Γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ και έμπειρος στη διοργάνωση συνεδρίων, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ όλα τα τεχνικά ζητήματα, ενόψει συνεδρίου, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο υπεύθυνος κινητοποιήσεων Σωτήρης Μάνεσης.

Στο κομμάτι της επικοινωνίας βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος και υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά Σταμάτης Μαλέλης, ο Φίλιππος Φιλιππακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Βοσδογάνης.

Να σημειωθεί, ότι ο όλος σχεδιασμός βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Όθωνα, με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Το συνέδριο του Μαρτίου θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον νέο ενιαίο φορέα. 

Καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της νέας κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να παίξουν οι συσχετισμοί, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τους συνέδρους που εκλέχθηκαν στην χθεσινή εκλογική διαδικασία. 

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες το «πράσινο» παρασκήνιο, οι βασικές εσωκομματικές «φυλές» που θα αναμετρηθούν είναι τέσσερις, ενώ τη μερίδα του λέοντος, σε ότι αφορά τους συνέδρους, αναμένεται να λάβουν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης που διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς ανά την επικράτεια.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας, τόσο για τη μάχη του συνεδρίου, όσο και της αυριανής κάλπης, όλοι οι βασικοί παίκτες έχουν συγκροτήσει εδώ και καιρό τα επιτελεία τους, τα οποία σας παρουσιάζει σήμερα το «Κ».

Εκ μέρους του προεδρικού μπλοκ, το οργανωτικό επιτελείο αποτελείται από στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία και διαθέτουν σημαντική κομματική επιρροή, όπως το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Τόνια Αντωνίου, που τον τελευταίο καιρό μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, ως υποψήφια βουλευτής. Η πρώην βουλευτής, μάλιστα, ήταν από τα στελέχη, που κατά την εκλογή ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην επαφή της Φώφης Γεννηματά με τις κομματικές οργανώσεις.

Στον οργανωτικό σχεδιασμό συμμετέχει, επίσης, ενεργά ο Δημήτρης Κουρόγιωργας, που ανδρώθηκε πολιτικά στις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά. Από το 2015 έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος στη Β’ Αθήνας, ενώ στελέχη που γνωρίζουν καλά το «πράσινο» παρασκήνιο, τον χαρακτηρίζουν ως αθόρυβο, αλλά ταυτόχρονα πολύ εργατικό.

Στο επιτελείο του προεδρικού μπλοκ συμμετέχουν, επίσης, τα μέλη της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Λυμπερόπουλος, Εύη Χαλάτση, Λάμπρος Παλάντζας, Στέλιος Τσιλίκης και ο περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, Κώστας Αδαμόπουλος. Την ομάδα κρούσης απαρτίζουν κι άλλα στελέχη, όπως ο Φώτης Τσακοπιάκος, ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος, οι συνδικαλιστές Αποστόλης Ραυτόπουλος και Γιώργος Βασιλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κώστας Παπαδημητρίου κ.α.

Στο οργανωτικό team μετέχουν και περιφερειακά στελέχη, όπως ο μηχανικός και μέλος της ΕΓ του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Στοϊμενίδης, που κινητοποιεί τον μηχανισμό στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας Άρης Καρβούνης κ.ά.

Στο «στρατόπεδο» του Νίκου Ανδρουλάκη, το γενικό πρόσταγμα του οργανωτικού έχει το μέλος της ΕΓ του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος,που προέρχεται από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και έχει τη συνολική εποπτεία. Στις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς υπήρξε ο «στρατηγός» της προεκλογικής εκστρατείας του ευρωβουλευτή της ΕΛΙΑΣ, όπου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στον συντονισμό και την οργάνωση.

Μεγάλο βάρος στο οργανωτικό κομμάτι έχουν ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, που μετά τη ρήξη του με τη Φώφη Γεννηματά και τη μη συμμετοχή του στην απερχόμενη ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, κάνει δυναμικό come back.

Tο οργανωτικό τραπέζι πλαισιώνεται και από άλλα στελέχη, όπως η πρώην Πασπίτισα και μέλος της ΚΠΕ του κόμματος Μάρα Κουκουδάκη, η δικηγόρος Νανά Βρυώνη, που εκπροσωπούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην «Επιτροπή Αλεβιζάτου», στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστεράς, καθώς και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α΄Αθήνας Γιώργος Καραμπιζιώτης.

Ενεργό ρόλο διαδραματίζουν, επίσης, δύο παλιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην Γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ και πολύπειρος στα κομματικά Λευτέρης Κατσικαρέλης και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γρηγόρης Φελώνης.

Το επιτελείο πλαισιώνεται και από περιφερειακά στελέχη που «τρέχουν» τον μηχανισμό σε επίπεδο νομών και δήμων, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, ο Θανάσης Κονιδάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιάννης Σμέρος, ο Λευτέρης Πατάβρας, που έχει υπό την ευθύνη του τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και ο Γιάννης Τριγώνης που «τρέχει» τους νομούς της Θεσσαλίας.

Ρόλο - κλειδί στο στρατόπεδο του ΚΙΔΗΣΟ, έχουν οι στενοί συνεργάτες του πρώην Γιώργος Ελενόπουλος και ο υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της σπασμένης πλέον Β΄ Αθηνών Μιχάλης Καρχιμάκης. Και τα δύο στελέχη, παραμένουν επί πολλά χρόνια, στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ως γέννημα» του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει, όπως λένε, πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία των κομματικών οργανώσεων.

Το γενικό πρόσταγμα έχει ο Γραμματέας του Οργανωτικού κόμματος Θανάσης Σερέπας, ενώ στο κομμάτι της κινητοποίησης μετέχουν μια σειρά από κεντρικά κομματικά στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως οι υποψήφιοι βουλευτές Α΄ Αθηνών Άσπα Παπαηλίου και Δημήτρης Οικονόμου, ο υποψήφιος στον Βορειοανατολικό Τομέα της Αττικής Παντελής Ασπραδάκης, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας Μενέλαος Γερονικολός, ο υποψήφιος βουλευτής Β΄Πειραιά Δημήτρης Διαμαντίδης, η υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας Κωνσταντίνα Αντεριώτη κ.α.

Τον βασικό συντονιστικό ρόλο στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, έχει ο διευθυντής του Γραφείου του και πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κορακίδης. Στο οργανωτικό team μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς και συντονιστής στο «Δίκτυο Ανανέωσης», που έχει συγκροτήσει ο Γιώργος Καμίνης, Στέφανος Παραστατίδης, ο επικεφαλής Οργανωτικού Γιώργος Τσούμας, ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος, ο Νίκος Γκόλας, καθώς και το πρώην κεντρικό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, που έχει υπό την ευθύνη του τις οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί»