Αλλη μία «παγίδα» οργανώνει η κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλάζοντας τους όρους του εκλογικού παιχνιδιού μόλις τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των τριπλών -και πιθανώς τετραπλών- εκλογών. Η παγίδα αφορά την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια, η οποία θα αυξηθεί από το 30% στο 40%, και όχι μόνο αυτό: Η ποσόστωση θα ισχύει ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα! Συνεπώς, δεν αρκεί το 40% των ονομάτων στα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος συνολικά να είναι γένους θηλυκού. Πρέπει σε καθεμία ξεχωριστά από τις συνολικά 60 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το 40% του ψηφοδελτίου να αποτελείται από γυναίκες.

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, δεν είχε αναφέρει το παραμικρό για την εφαρμογή της σε κάθε ψηφοδέλτιο - το αντίθετο, μάλιστα. «Αυξάνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών από το 1/3 που είναι σήμερα στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων», είχε πει τότε ο αρμόδιος υπουργός. Λίγους μήνες νωρίτερα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κάνει την ίδια εξαγγελία (που την εφαρμόζει, ωστόσο, προεκλογικά...). «Η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών αυξάνεται στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων, από το 1/3 που είναι σήμερα», είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τώρα, όμως, το σκεπτικό αυτό αλλάζει και η νέα διατύπωση του Αρθρου 34 του Π.Δ. 26/2012 (Α’ 57) που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση θα είναι η εξής: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια». Η διάταξη, μάλιστα, έρχεται σε νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», ώστε να μη χρειάζεται την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για να ψηφιστεί και να ισχύσει άμεσα, από τις επόμενες δηλαδή εκλογές!

«Πονοκέφαλοι»

Η ρύθμιση αυτή θα προκαλέσει κατά τόπους πονοκεφάλους στη Νέα Δημοκρατία, καθώς σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες ίσως χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό του κόμματος για να καλυφθεί το ελάχιστο ποσοστό των γυναικών. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η μικροπολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να κάνει αυτή την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο πολύ νωρίτερα και όχι αιφνιδιαστικά, την παραμονή ουσιαστικά της εκλογικής αναμέτρησης, όταν ειδικά τα μεγάλα κόμματα έχουν προχωρήσει στους σχεδιασμούς τους ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Ετσι, για παράδειγμα, στον Νότιο Τομέα της Αττικής για τη Ν.Δ. έχουν ήδη «κλειδώσει» 12 ονόματα ανδρών υποψηφίων (Ν. Δένδιας, Χ. Θεοχάρης, Δ. Χατζηδάκης, Μ. Σταυριανουδάκης, Κ. Κυρανάκης, Α. Γαϊτάνης, Β. Σπανάκης, Δ. Παπανικολάου, Γ. Καλλιάνος, Τ. Αϊβαλιώτης, Χ. Κονταρίδης και Ν. Παπάζογλου), κάτι που σημαίνει ότι, αν, π.χ., ο Γρηγόρης Ψαριανός ενταχθεί τελικά στη Ν.Δ., θα πρέπει είτε να διαλέξει άλλη εκλογική περιφέρεια είτε να μετακινηθεί κάποιος εκ των δώδεκα.

Το ίδιο ζήτημα μπορεί να προκύψει και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, όπου επίσης φέρεται να έχουν «κλειδώσει» 12 άνδρες υποψήφιοι (Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Κουμουτσάκος, Σ. Ιωαννίδης, Ν. Ρωμανός, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Παπαθανασίου, Π. Τατσόπουλος, Β. Ξυπολυτάς, Μ. Γραφάκος, Ν. Κωστόπουλος και Φ. Καρύδας). Σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, θα έχουν τα μικρά κόμματα, που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή και αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως δυσκολία στο να στελεχώσουν πλήρως ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Τα κόμματα αυτά, που «κόβουν» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα έχουν ένα επιπλέον εμπόδιο, αυτό της αυξημένης ποσόστωσης, και μάλιστα ανά εκλογική περιφέρεια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/3/2019