Αρωµα... ∆ικαιοσύνης θα έχει ο δρόµος προς τις κάλπες. Κι αυτό διότι το προσεχές διάστηµα µεγάλες δικαστικές έρευνες, οι οποίες αγγίζουν και πολιτικά πρόσωπα, βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους ή βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο. Οποτε και να οριστεί η επόµενη εκλογική αναµέτρηση, είναι σίγουρο πως το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα περάσει και µέσα από τις δικαστικές αίθουσες. Αλλωστε, συχνά-πυκνά ακούγεται στους διαδρόµους των δικαστικών µεγάρων η φράση «πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα πριν από την προεκλογική περίοδο» για υποθέσεις όπως η Novartis και η τραγωδία στο Μάτι, προκειµένου να µην πυροδοτηθεί το πολιτικό κλίµα από τις δικαστικές εξελίξεις.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, ωστόσο, νέες έρευνες που «τρέχουν» από τις δικαστικές Αρχές προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου, καθώς σκοντάφτουν πάνω σε... κυβερνητικά στελέχη. Μία εξ αυτών είναι η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται για την καταγραφή και χρήση της συνοµιλίας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κατάθεση του κ. Στουρνάρα στις εισαγγελικές Αρχές ήταν καταπέλτης για τον αναπληρωτή υπουργό, καθώς εµφανίστηκε βέβαιος πως τον κατέγραψε.

NOVARTIS

Οι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis µελετούν τα τελευταία 24ωρα το πόρισµα των 3.000 σελίδων του κλιµακίου εµπειρογνωµόνων, του οποίου προεδρεύει η γενική επιθεωρήτρια ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Ουσιαστικά, µε την παράδοση του πορίσµατος, που αφορά τις υπερτιµολογήσεις φαρµάκων, ξεκίνησε η αντίστροφη µέτρηση για την κλήση πολιτικών προσώπων µε την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων και συγκεκριµένα του αδικήµατος της παθητικής δωροδοκίας. Ωστόσο, η εισαγγελέας ∆ιαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, είναι πολύ πιθανόν παράλληλα να αποφασίσουν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για εµπλεκόµενους πολιτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι κλήσεις πιθανότατα, εφόσον σταλούν, θα αφορούν µόνο το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς σύµφωνα µε τις µέχρι σήµερα πληροφορίες δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να δείχνουν ροή «µαύρου» χρήµατος σε πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που οδηγεί σε αδυναµία στοιχειοθέτησης της κατηγορίας της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα. Οσον αφορά το αδίκηµα της απιστίας, αυτό, ακόµα κι αν στοιχειοθετηθεί από τους εισαγγελείς, είναι παραγεγραµµένο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, το πόρισµα αφορά τις τιµές συγκεκριµένων φαρµάκων την περίοδο 2006-2014, κυρίως όµως τη διετία 2012-2014. Τα φάρµακα αυτά είναι µόλις πέντε και αφορούν την τιµολόγησή τους στην Ελλάδα. Επισηµαίνεται ότι τα εν λόγω σκευάσµατα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, µε κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς µε σοβαρά θέµατα όρασης. Οι ελεγκτές, οι οποίοι συγκέντρωναν υλικό από το 2017, έχουν συλλέξει στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη ∆ιεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί, προκειµένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Σχετικά µε τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτές, εφόσον υπάρχουν, θα αναζητηθούν από τους εισαγγελείς, οι οποίοι πρέπει να συνδέσουν τις αυξηµένες τιµές των φαρµάκων µε πράξεις που ανάγονται σε ευθύνη των υπουργών και συγκεκριµένα µε δωροδοκία ή άλλο αδίκηµα. Βέβαια, η έλλειψη στοιχείων για ροή χρήµατος δηµιουργεί τα τελευταία 24ωρα σοβαρούς νοµικούς προβληµατισµούς για τις περαιτέρω εξελίξεις στην υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, σύντοµα αναµένονται εξελίξεις.

Mάτι-Μάνδρα

Παράλληλα, βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους οι εισαγγελικές έρευνες για τις δύο τραγωδίες που συγκλόνισαν τον Νοµό Αττικής και όλη τη χώρα το προηγούµενο διάστηµα. Ο λόγος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά και αυτή που αφορά τις πληµµύρες στη Μάνδρα. Οι δύο τραγωδίες στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 123 ανθρώπους. Πλέον, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει φτάσει η ώρα της απόδοσης ευθυνών στους υπευθύνους.

Και για τις δύο υποθέσεις πιθανότατα θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθµό πληµµελήµατος, ωστόσο, µετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, και οι δύο δικογραφίες θα ανατεθούν σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητας και της συρροής των πράξεων. Στο πλαίσιο των δύο ερευνών, έχουν δοθεί εξηγήσεις από στελέχη του κρατικού µηχανισµού, οι οποίοι κλήθηκαν ως ύποπτοι, µεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου.

Στουρνάρας-Πολάκης

Σύντοµα, και συγκεκριµένα τις επόµενες εβδοµάδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαµπος Μαστραντωνάκης, θα λάβει τις αποφάσεις του σχετικά µε την υπόθεση της καταγραφής και δηµοσιοποίησης της συνοµιλίας του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για την υπόθεση του δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε ο τελευταίος από την Attica Bank. Ο εισαγγελέας θα µελετήσει τα στοιχεία προκειµένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές του και σε ποιο στάδιο θα αποστείλει ή όχι στη Βουλή τη δικογραφία για παράνοµη καταγραφή και δηµοσιοποίηση της συνοµιλίας. Προ ηµερών, πάντως, η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα ενώπιον του εισαγγελέα ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, «καταπέλτης» για τον Παύλο Πολάκη.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εµφανίστηκε πεπεισµένος πως τον κατέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως δεν έγινε µε τη δική του συναίνεση. Μάλιστα, επικαλέστηκε συγκεκριµένα στοιχεία προκειµένου να τεκµηριώσει την άποψή του.

Κοτζιάς-Καμμένος

Την ίδια στιγµή, ντόµινο πολιτικών εξελίξεων αναµένεται να προκαλέσει και το αποτέλεσµα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε βάρος του Πάνου Καµµένου. Αρχικά, η έρευνα είχε έναυσµα τη µηνυτήρια αναφορά του κ. Κοτζιά σε βάρος του κ. Καµµένου για συκοφαντική δυσφήµηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης ∆ηµητρίου.

Πρόσφατα, ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε και δεύτερη µήνυση σε βάρος του Πάνου Καµµένου, αποδίδοντάς του φυσική και ηθική αυτουργία στην επίθεση που δέχθηκε από τον Σεπτέµβριο του 2018 και µετά, µε εκατοντάδες απειλές σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ τον εγκαλεί για µια σειρά ποινικών αδικηµάτων. Το αποτέλεσµα της έρευνας της ∆ικαιοσύνης θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αφορά δύο πρώην κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις δικαστικές αίθουσες.

Τα δάνεια τους «καίνε»

ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και χρόνια για την υπόθεση της δανειοδότησης των πολιτικών κοµµάτων. Εδώ και αρκετές εβδοµάδες έχει ολοκληρωθεί η παροχή εξηγήσεων από τους υπόπτους, τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους κοµµάτων. Το επόµενο διάστηµα, οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων και, εάν ναι, σε βάρος ποιων προσώπων θα στραφούν.

Πρόσφατα, ωστόσο, άνοιξε και ένα νέο µέτωπο σχετικά µε το ζήτηµα των χρηµατοδοτήσεων των κοµµάτων. Η αφορµή δόθηκε µετά τα όσα είπε στην απολογία του ο πρώην «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση της Siemens. Συγκεκριµένα, από τη ∆ικαιοσύνη διεξάγεται έρευνα για την αναφορά του πως την εκλογική χρονιά του 2000 το ΠΑΣΟΚ πήρε ιδιωτική χρηµατοδότηση περί τα 16 δισ. δραχµές.

Σκάει η βόμβα Πετσίτης

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της ∆ικαιοσύνης έχουν µπει οι καταγγελίες για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη (φωτ.), του ανθρώπου που φέρεται να βρίσκεται κοντά σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να έχει παίξει ρόλο στην υπόθεση της ∆ΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατοµµυρίων από εταιρεία του επιχειρηµατία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην ανάκριση βρίσκεται η υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηµατική δίωξη για τα χρέη της ELFE.

Παράλληλα, εδώ και µήνες διενεργείται από την Οικονοµική Εισαγγελία η έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην διευθυντή της ∆ιεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ζήτησε παρέµβαση εισαγγελέα για όσα συµβαίνουν µε τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες. Οι εισαγγελείς βρίσκονται στο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων και αναµένονται οι επόµενες κινήσεις τους το προσεχές διάστηµα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/3/2019