Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση και τροποποιεί το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι καταθέτει στη Βουλή μια τροπολογία που ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, και τη NOVARTIS.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «με το δικό του νόμο ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων έβγαινε από τον μέσο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ, δηλαδή και των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης που έχουν πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Με την τροπολογία όμως που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση για την τιμολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος από δύο χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή χώρες που η τιμή των φαρμάκων είναι υψηλότερη, και μάλιστα προβλέπεται και αύξηση έως 10% το χρόνο».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει δώρο στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχει προηγούμενο, για να προσθέσει: «Αν ήμουν ο Πολάκης, τώρα θα ρωτούσα τον Ξανθό, 'πόσα πήρες'. Επειδή δεν είμαι ο Πολάκης, δεν το λέω αλλά θέλω να μας πείτε πώς ένας υπουργός αποφάσισε να έρθει στη Βουλή και να κάνει τέτοιο δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία, και στη NOVARTIS. Εσείς μας λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και ένα dumping στις τιμές ευνοούσε τη NOVARTIS και τις άλλες φαρμακοβιομηχανίες.»

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Προφανώς μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα, για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, από το 2006 έως το 2014, που αφορά τη NOVARTIS και τα φάρμακα της, και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα» είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ στο γνωστό του ύφος, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, είπε:

«Δεν είμαστε το ίδιο. Όσο και να γαβγίζεις ότι κάνουμε δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες, δεν πιάνει! Το Harvard project εσύ το υλοποίησες ως στυγνό στρατιωτάκι, εκείνων που σου το παρήγγειλαν! Αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Όσο και να φωνάζει και να κουνιέσαι σαν το play mobile, δεν είμαστε το ίδιο! Και κάτω το χεράκι.»

«Προφανώς δεν είμαστε το ίδιο» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Όταν ασκήθηκε δίωξη στον Νίκο Γεωργιάδη, την επόμενη στιγμή, σε διάστημα 10 λεπτών, είχε διαγραφεί από τη ΝΔ και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο δικαστήριο. Τώρα που ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της κ. Δούρου, εσείς βγαίνετε και την υποστηρίζετε.»