Ως τεράστιο δώρο στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την τροπολογία της κυβέρνησης για αναθεώρηση του συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήταν επιθυμία ξένων πρεσβευτών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες θα αυξήσουν τα κέρδη τους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς από άλλες χώρες για τις τιμές των φαρμάκων. «Οι χώρες αυτές θα συμπαρασυρθούν», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως θα αποδεχόταν αυτή την κίνηση της κυβέρνησης «εάν συνοδευόταν από claw back», έναν μηχανισμό εξοικονόμησης ανά κατηγορία φαρμάκου, που θα οδηγούσε σε οφέλη για τους Έλληνες.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία του υπουργείου Υγείας η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για μεσοσταθμική αύξηση έως και 10% σε χιλιάδες φάρμακα και έτσι «δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων στις πολυεθνικές» και το υπουργείο Υγείας να δικαιολογεί την απόφαση, λέγοντας ότι οι εταιρείες απείλησαν να αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η τιμή των φαρμάκων θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και όχι τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Δηλαδή, η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην Ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν. Αντίθετα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην Ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.

Όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ενώ ο νόμος της προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της Ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες».

Σημειώνεται πως η ΝΔ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «μεγάλο ρουσφέτι» και «δώρο» εκατομμυρίων στις πολυεθνικές του φαρμάκου, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ακατανόητη, περίεργη και επικίνδυνη», ζητώντας να μην ψηφιστεί.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εκτίμησε πως το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα επηρεάσει περίπου ισάριθμα φάρμακα προς τα πάνω και προς τα κάτω, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες που αυτή την περίοδο απειλούσαν το υπουργείο ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους διότι είναι μη βιώσιμα στην ελληνική αγορά».