Μετρημένα «κουκιά» είναι για τα κομματικά επιτελεία οι ευρωεκλογές και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μετά τις επερχόμενες κάλπες. Το γεγονός δε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα εκλογής, από τη μία αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για να ανταποκριθεί κάποιος σε περιοδείες ανά την Ελλάδα, και από την άλλη ξεδιαλύνει την κατάσταση για τους υποψηφίους,  από τη στιγμή που έχουν πλεονέκτημα τα πρόσωπα που απολαμβάνουν μεγάλης τηλεοπτικής ή άλλης προβολής.

Με δεδομένο ότι οι έδρες της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένουν ίδιες (21) ακόμα κι αν εξαιρεθεί η Μεγάλη Βρετανία και με οδηγό τα αποτελέσματα του 2014, τα ποσοστά που πρέπει να φτάσουν τα κόμματα για να εκλέξουν ευρωβουλευτές είναι συγκεκριμένα.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία βάσει των ενδείξεων θα είναι πρώτο κόμμα μέχρι να φτάσει το 30% εκλέγει 6 ευρωβουλευτές. Αν υπερβεί το 30% εκλέγει έβδομο ευρωβουλευτή και σε περίπτωση που υπερβει το 35% εκλέγει όγδοο. 

Το ρεαλιστικό σενάριο για την Κουμουνδούρου βρίσκεται κοντά στον αριθμό των 5 ευρωβουλευτών, αριθμό που είχε εκλέξει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2014, αποσπώντας 22%.

Τα παραπάνω δεδομένα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που κατεβαίνουν υποψήφιοι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου, αμφότεροι νυν ευρωβουλευτές, κάτι που ισχύει και για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθώς και οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μουζάλας.