«Χρέος του πολιτικού προσωπικού της χώρας και, φυσικά, της αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να βελτιώσει προβληματικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και, κυρίως, να υπερασπιστεί την αυτονόητη σύνδεση του ιστορικού όρου “Μακεδονικός” με τον ελληνικό Πολιτισμό» επεσήμανε η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση θέμα: «Μετά τις Πρέσπες: Εθνικό συμφέρον, στρατηγική προσέγγιση και πολιτιστική διπλωματία».

Η κ. Κεφαλογιάννη στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα, σημειώνοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το αποτέλεσμα της ιδεολογικής προκατάληψης, της μυστικής διπλωματίας και των μονολιθικών απόψεων, πολιτικών παλαιάς, αριστερής “κοπής”, που δίχασαν και διχάζουν». «Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τους κυβερνώντες» ανέφερε, εξηγώντας πως προχώρησαν σε παραχωρήσεις που «αλλοιώνουν και παραποιούν εθνικές μας θέσεις και ιστορικές αλήθειες, όπως για τα ζητήματα γλώσσας και εθνότητας».

Στην ίδια εκδήλωση, με ομιλητές επίσης τους Κώστα Λάβδα, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλέξανδρος και Π. Μαλλιά, πρέσβη ε.τ., συγγραφέας του βιβλίου Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα μας να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου, σύμφωνα και με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, να εμπεδώσει διεθνώς τη διαφορετική αντίληψη ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας», οι οποίοι αφορούν σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

«Η Ελλάδα επωμίζεται το ιστορικό βάρος να στηρίξει με διπλωματικές πρωτοβουλίες και συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας αυτή τη συνομολογούμενη διαφορετική αντίληψη... Διεθνείς πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή της ελληνικής γλώσσας και των πολιτιστικών μας επιτευγμάτων, είναι ο δρόμος που θα φωτίσει την αδιαμφισβήτητη σχέση του όρου “μακεδονικός” με τον ελληνικό Πολιτισμό» επεσήμανε η βουλευτής Α' Αθήνας, εξηγώντας πως «οι ανταλλαγές εκθεμάτων, οι διεθνείς πολιτιστικές συνεργασίες, η ανάπτυξη ενός δικτύου διεθνών πολιτιστικών σχέσεων, μπορούν να αποτελέσουν το όχημα διάδοσης της ελληνικότητας του μακεδονικού πολιτισμού».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι την ίδια ενεργή εξωστρέφεια, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει και προς την πλευρά των Σκοπίων. «Η Χώρα καλείται να συγκροτήσει μία εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική με την ανάπτυξη πολιτιστικών κέντρων στη γειτονική χώρα: Με κοινά πανεπιστημιακά προγράμματα, και αρχαιολογικές ανασκαφές που θα αναδεικνύουν τον πλούτο της Μακεδονικής μας ιστορίας. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα οφείλει να ενεργοποιηθεί για να διαδώσει τη συμβολή του ελληνικού Πολιτισμού. Να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, και τη συμβολή των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στην πρόοδο της Ευρώπης και του οικουμενικού Πολιτισμού. Και υπό αυτή την έννοια, έχουμε χρέος να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι παγκόσμια και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο σφετερισμού».

«Όταν μιλάμε για πολιτιστική διπλωματία, δεν εννοούμε τις ανιστόρητες ανοησίες όπως η ανταλλαγή αγαλμάτων που μας προέκυψε τις τελευταίες ημέρες» σχολίασε δηκτικά η κ. Κεφαλογιάννη την πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού να προτείνει ανταλλαγή του «Δρομέα» με κάποιο άγαλμα των Σκοπίων, καταλήγοντας πως ο πολιτισμός έχει τη δυναμική να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα αλλά και να παίξει κυρίαρχο ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης της αυτοπεποίθησης της Ελλάδας «Παρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούμε να θέσουμε τόσο το πολιτικό και όσο και το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευτούμε. Μέσω των διεθνών οργανισμών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε δυσάρεστες παρεκκλίσεις. Ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη της ενταξιακής διαδικασίας, τα κεφάλαια δεν κλείνουν αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτόν λοιπόν τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου».