Την «κανονικοποίηση» µίας διαδικασίας που θυµίζει άλλες εποχές ανακοίνωσε η υπ. Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τις προληπτικές προσαγωγές που σηµειώθηκαν στα Γιαννιτσά. Μιλώντας στην ΕΡΤ και προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο χρόνο και µε αφορµή τα ζητήµατα της Συµφωνίας των Πρεσπών, δυστυχώς διάφορες οργανωµένες οµάδες -και το λέω µε στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται µέσω του ∆ιαδικτύου κατ’ έντονο τρόπο- και συγκεκριµένα άτοµα καλούν σε βίαιη δράση πολίτες». Η ίδια υπεισήλθε και σε λεπτοµέρειες, λέγοντας ότι «καθένας µπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός. Αλλά όταν ο συγκεκριµένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο ∆ιαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συµπεριφερθεί µε αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο ∆ιαδίκτυο και λέει “οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουµε αυτό”, είναι πράξη βίας».

Οι αναφορές της Ο. Γεροβασίλη προκάλεσαν σάλο και «παγωµάρα», µε τους περισσότερους να κάνουν λόγο, µεταξύ σοβαρού και αστείου, για κυβερνητικό «φακέλωµα» στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόθεση ήταν να υπάρξει χαρτογράφηση των χρηστών των µέσων κοινωνικής δικτύωσης µέσω τεχνητής νοηµοσύνης και «ευφυών συστηµάτων», όπως ονοµάζονται, έτσι ώστε να µπορούν να σταθµίζονται πιθανές έντονες αντιδράσεις και διαµαρτυρίες σε διάφορα µέρη της Ελλάδας.

Η κ. Γεροβασίλη µάλιστα, άθελά της, αποκάλυψε και το γεωγραφικό εύρος που στράφηκε το ενδιαφέρον του παραπάνω «παρατηρητηρίου», το οποίο εκτείνεται στην περιοχή της Μακεδονίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο εν λόγω µηχανισµός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «Π», δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη µετεξέλιξη της λογικής που είχε γεννήσει τα περίφηµα «τρολ» της Κουµουνδούρου, σε πιο επαγγελµατική. Ηταν οι ειδικές οµάδες που είχαν οργανωθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια µεταφέρθηκαν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν αναλάβει ευλαβικά να χειραγωγήσουν και να κατευθύνουν τον διενεργούµενο διάλογο στα κοινωνικά δίκτυα. Ο στόχος ήταν και παραµένει είτε να δοθεί µία συγκεκριµένη κατεύθυνση στη συζήτηση, η οποία να εξελιχθεί προς όφελος της κυβέρνησης, είτε να επιχειρηθεί η διαστρέβλωση ή η διακωµώδηση των θέσεων της αντιπολίτευσης.

Μετρήσεις

∆εδοµένης της πολιτικής συγκυρίας, η οποία, βάσει του κλίµατος που αποτυπώνουν οι µετρήσεις, ποιοτικές και ποσοτικές, είναι εναντίον της κυβέρνησης, ο παραπάνω µηχανισµός έχει περάσει από την επίθεση στην άµυνα. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και αντίρροπες δυνάµεις προς υποστήριξη των θέσεων της αντιπολίτευσης και αποδόµηση του κυβερνητικού αφηγήµατος. Αποτέλεσµα των παραπάνω, είναι ο «στρατός» των «τρολ» του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κατευνάσει την αντικυβερνητική τάση που αναπτύσσεται στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την ίδια ώρα γίνεται προετοιµασία για την προεκλογική περίοδο, µέχρι το στήσιµο των παραβάν για τις βουλευτικές εκλογές, την κορύφωση της µάχης.

Η παρακολούθηση, καταγραφή, αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των τάσεων στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης εντάσσονται σε ένα ευρύτερο, πολυεπίπεδο πλάνο ροής πληροφοριών και δεδοµένων, ποιοτικών και ποσοτικών, που καταλήγουν στο Μέγαρο Μαξίµου, το Υπουργικό Συµβούλιο και, τέλος, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τµήµα του πλάνου αυτού είναι και το αποκαλούµενο Media Monitor, το οποίο αποτελείται από µια πολυπληθή οµάδα στελεχών, τα οποία είναι πρόσωπα εµπιστοσύνης, έχουν πολιτική αντίληψη και πλήρη γνώση των κυβερνητικών στοχεύσεων. Τα πρόσωπα αυτά δρουν υπό τις οδηγίες του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, και πολύ στενών συνεργατών του.

Αποστολή τους είναι να παρακολουθούν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθµούς, τις ιστοσελίδες, τις εφηµερίδες και τα περιοδικά. Αποτέλεσµα είναι ότι ύστερα από 4,5 χρόνια έχει προκύψει ένα µεγάλο αρχείο για κάθε Μέσο και δηµοσιογράφο, για µία σειρά θεµάτων. Εκτός από αυτό, τα συµπεράσµατα που προκύπτουν από την παραπάνω διαδικασία διατίθενται κωδικοποιηµένα και απλοποιηµένα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να µπορούν να αντεπεξέλθουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκποµπές.

Το σύστηµα «παρακολουθεί» κάθε εκποµπή ή κείµενο στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο που αφορά τον πρωθυπουργό, την ασκούµενη κυβερνητική πολιτική, τον ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου και στοχευµένα πρόσωπα από τον χώρο του Κοινοβουλίου, της επιχειρηµατικότητας και των ευρωπαϊκών θεσµών. Αποτελεί δε και ένα καλό εργαλείο για να διαπιστωθεί στην πράξη εάν κάποιοι καναλάρχες ή εκδότες στηρίζουν όντως την κυβέρνηση.

Τον τελευταίο καιρό έχει προστεθεί και µια νέα κατηγορία παρακολουθήσεων, που αφορά τα social media. Μέσω δεκάδων εικονικών προφίλ παρακολουθούνται αναρτήσεις των βουλευτών της µείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης και δηµοσιογράφων, λειτουργώντας ως «τρολ» σχολιάζοντας καυστικά τα δρώµενα και επιχειρώντας να περάσουν στο ευρύ κοινό τις κυβερνητικές θέσεις. Σηµειώνεται, πάντως, ότι το σύνολο των µελών της πολυσχιδούς οµάδας του κ. Τζανακόπουλου δεν βρίσκεται στην Ηρώδου του Αττικού. Αφενός γιατί ο χώρος δεν προσφέρεται, λόγω έλλειψης γραφείων, και αφετέρου για να µην αποκαλύπτεται από ποια περιοχή προέρχονται τα ηλεκτρονικά ίχνη.

«Υποπτα» προφίλ στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τουλάχιστον πέντε οµάδες ελέγχου του facebook και άλλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., µε τουλάχιστον 30-35 αστυνοµικούς να παρακολουθούν εκατοντάδες «ύποπτα» προφίλ, από αντιεξουσιαστές µέχρι ποινικούς και από επικριτές της Συµφωνίας των Πρεσπών µέχρι ακροδεξιούς, ακτιβιστές, αλλά και ανυποψίαστους πολίτες. Ετσι αρχίζει ένας κύκλος προληπτικών προσαγωγών ή κλήσεων σε απολογία µε βάση κάποια αρνητικά σχόλια στο facebook ή αναρτήσεις στο YouTube, όπως φαίνεται να συνέβη µε τις 16 προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά, όπως και 14 µελών των κινηµάτων κατά των πλειστηριασµών που συµµετείχαν στα επεισόδια που έγιναν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 29 Νοεµβρίου 2017.

Οι παρακολουθήσεις ξεκινούν από τις αναρτήσεις και τα σχόλια και επεκτείνονται στη χαρτογράφηση «φίλων» και... followers. Πολλοί από τους δεκάδες αστυνοµικούς, µάλιστα, που «στοχεύουν» στο facebook έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεµινάρια στο εξωτερικό και ειδικά προγράµµατα για τη δηµιουργία «δικτύων» ύποπτων προσώπων µέσω φίλων και επαφών στο facebook, µε ενοχοποιητικά στοιχεία µια διαδικτυακή ατάκα, ένα like, µια φωτογραφία και ένα βίντεο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες δείγµατα ότι η ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθεί συστηµατικά το facebook και το χρησιµοποιεί για να αντλήσει «ενοχοποιητικά» στοιχεία. Σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις ανθρωποκτονιών η ΕΛ.ΑΣ. έχει αντλήσει τις πιο κρίσιµες πληροφορίες από τα «προφίλ» των θυµάτων, των δραστών και άλλων ατόµων, σε υπολογιστές ή κινητά που κατάσχονται. Επιπλέον, πολλοί κρίσιµοι µάρτυρες εντοπίζονται µε βάση τις φιλίες στο facebook. Ακόµη έχουν εξαρθρωθεί τουλάχιστον 12 εγκληµατικές οργανώσεις, κυρίως αλλοδαπών, Ροµά κ.λπ. µε βάση φωτογραφίες µε κλοπιµαία που αναρτούν στο facebook.

Η Αστυνοµία θεωρεί κρίσιµο να εντοπίζει προφίλ υπόπτων στο facebook, όπου εισέρχονται µε ψευδώνυµο µε βάση τα κινητά τηλέφωνα που χρησιµοποιούν και µέσω αυτών συνδέονται στο Ιnternet, προχωρώντας σε σχετική άρση απορρήτου.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να παρακολουθεί αναρχικούς, ακροδεξιούς αλλά και κρατούµενους φυλακών. Οµως τον τελευταίο καιρό υπήρξε µεθοδική, µαζική παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. διαφόρων κοινωνικών οµάδων µε επίκληση τον «κίνδυνο κατά του πολιτεύµατος». Μία από τις υπηρεσίες που παρακολουθούν µεθοδικά και αναλύουν το facebook χρησιµοποιώντας ειδικό λογισµικό είναι η ∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (∆Ι∆ΑΠ), που δηµιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια και έχει έδρα στο Περιστέρι. Η υπηρεσία αυτή διαθέτει αυτόνοµο σύστηµα -βρετανικής προέλευσης- παρακολούθησης κινητών, σταθερών τηλεφώνων και Internet, όπως και 4 ειδικά τµήµατα για την επεξεργασία πληροφοριών και τη δηµιουργία τράπεζας δεδοµένων.

∆ύο άλλες υπηρεσίες που παρακολουθούν µεθοδικά το Ιnternet και κυρίως το facebook είναι η Κρατική Ασφάλεια αλλά και η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία. Και οι δύο έχουν οµάδες 6-7 ατόµων που παρακολουθούν τα sites αναρχικών, ακροδεξιών, όπως και προφίλ στο facebook δεκάδων ατόµων. Ακόµη, η ΕΛ.ΑΣ. «σπάει» ψεύτικα προφίλ. Από την Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία ασφαλώς υπάρχει εποπτεία και ανάλυση σελίδων στο facebook, που αφορούν θέµατα διεθνούς τροµοκρατίας και δράσης του ISIS. Τέλος, τις αναρτήσεις στο facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθεί η ∆ίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, µε ενδιαφέρον ασφαλώς σε περιπτώσεις απατών, παιδικής πορνογραφίας και παράνοµου ηλεκτρονικού εµπορίου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019