Σε πλήρη αδιέξοδο βρίσκεται η υπόθεση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με το θέμα να λαμβάνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μαξίμου, όπως φαίνεται και από τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ότι στην κυβέρνηση «απειλούν» με μονομερείς ενέργειες εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Οι διαβουλεύσεις έχουν… σκαλώσει και τα χρονικά περιθώρια συνεχώς στενεύουν για συμφωνία έως το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας ή μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Το μπρα-ντε-φερ προβλέπεται να συνεχιστεί και την Τετάρτη με τους θεσμούς, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, βρίσκεται στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κατά την παραμονή του όμως εδώ ο κ. Κοστέλο αναμένεται να επιχειρήσει να βρει λύση για τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ και του SSM, οι οποίοι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν και «νερό στο κρασί» τους.

Οι δανειστές έχουν εγείρει σημαντικές απαιτήσεις, που αν τελικά γίνουν δεκτές, τότε θα σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει περίπατο, αφού το πρώτο σχέδιο με το τελικό είναι μέρα με την νύχτα και οι δανειολήπτες που θα δικαιούνται προστασία, θα είναι τελικά πολύ λιγότεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» που προέκυψαν είναι:

1. Τα αυστηρότερα όρια υπαγωγής στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη τα οποία ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η περίμετρος των δανειοληπτών που θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο.

Η κυβέρνησης με τις τράπεζες είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ. Οι θεσμοί από την άλλη πλευρά ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο οφειλής να χαμηλώσει στις 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 230.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει να καλυφθούν τα εν λόγω δάνεια από το νέο σχήμα προστασίας, ενώ οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση τα κριτήρια ένταξης να είναι πολύ χαμηλότερα. Δηλαδή το υπόλοιπο οφειλής να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.