Η φετινή πασχαλινή περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι… ευρωπαϊκή! Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάνει τη μεγάλη έκπληξη και επιλέγει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις 27 πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Αθήνα για να ξεκινήσει επίσημα την τελική φάση της καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Η μεγάλη προεκλογική εκστρατεία του ΕΛΚ έχει δύο στόχους: να αναδειχθεί το κόμμα πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να διαδεχθεί ο υποψήφιός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Η εκστρατεία αυτή, που σχεδιάζεται μεθοδικά εδώ και μήνες, θα εκκινήσει από την Αθήνα τη Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου, θα συνεχιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα καταλήξει στο Μόναχο, γενέτειρα του κ. Βέμπερ (γεννήθηκε στο παρακείμενο Λάντσατ) την Παρασκευή 24 Μαΐου. Στην ίδια εκδήλωση, της Μεγάλης Τρίτης, που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποιον χώρο θα πραγματοποιηθεί, θα μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας το όραμά του για την Ευρώπη και ξεκινώντας ουσιαστικά και ο ίδιος την ημέρα εκείνη την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές.

Στήριξη

Η κίνηση αυτή από το ΕΛΚ και τον κ. Βέμπερ έχει διπλό, υψηλό συμβολισμό. Ο πρώτος είναι ότι ξεκινάει την τελική του καμπάνια για τις ευρωεκλογές από την πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, κάτι που αναμένεται να τονίσει και ο ίδιος στην ομιλία του. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός που διεκδικεί να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα δηλώσει από την Αθήνα την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τον ρόλο τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και πιο συμμετοχική. Ο ίδιος επιθυμεί έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τα κράτη-μέλη στην άσκηση πολιτικής στην Ε.Ε. και πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να μένουν απαθείς και να αφήνουν τις Βρυξέλλες στη θέση του οδηγού, αλλά να είναι ενεργές στη χάραξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο δεύτερος συμβολισμός της επιλογής της Αθήνας είναι η «ψήφος εμπιστοσύνης» του ΕΛΚ στη Ν.Δ., κάτι που δείχνει και τις άριστες σχέσεις τους, αλλά και τις στενές προσωπικές σχέσεις του κ. Βέμπερ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαία εξάλλου ούτε η παρουσία του κ. Βέμπερ στο Συνέδριο της Ν.Δ. τον περασμένο Δεκέμβριο ούτε η επιλογή του προεδρείου του ΕΛΚ να πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση για το 2019 τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Ο 47χρονος Γερµανός πολιτικός διατηρεί προσωπικό δίαυλο επικοινωνίας µε τον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο οποίος µάλιστα έβαλε τη µία από τις δύο υπογραφές που συνόδευαν την υποψηφιότητά του για το «χρίσμα» του ΕΛΚ για την Κομισιόν. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βέµπερ, ήδη από το 2017, έχει στηρίξει πολλές φορές δηµόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν συνηθίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για ηγέτες κοµµάτων της αντιπολίτευσης.

Οι δύο πολιτικοί είχαν γνωριστεί τον Ιούλιο του 2013, όταν ο κ. Μητσοτάκης, νέος τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε συναντήσει στο γραφείο του στη Βασιλίσσης Σοφίας αντιπροσωπία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επισκεπτόταν την Αθήνα. Ανάμεσά τους και ο 40χρονος τότε Μάνφρεντ Βέμπερ. Από εκείνη την περίοδο υπάρχει μια σχέση αλληλοεκτίμησης, που ενδυναμώθηκε από τότε που ο κ. Βέμπερ έγινε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σχέσεις

Στη σχέση αυτή ποντάρει ο κ. Βέμπερ, που βλέπει στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη έναν από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς τα επόμενα χρόνια, και φυσικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος ευελπιστεί ως πρωθυπουργός να αξιοποιήσει τη σχέση αυτή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, αλλά και για να έχει ο επόμενος Ελληνας επίτροπος ισχυρό ρόλο και δυνατό χαρτοφυλάκιο στις Βρυξέλλες. Βέμπερ και Μητσοτάκης συνέπραξαν και σε μια πολύ δύσκολη και με πολιτικό κόστος για το ΕΛΚ απόφαση: την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Η Ν.Δ. ήταν από τα πρώτα κόμματα του ΕΛΚ που είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε στις τάξεις μας ένα κόμμα που μιλάει για ανελεύθερη Δημοκρατία και δεν σέβεται βασικές αρχές και αξίες μας», δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/3/2019