Σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές «στήνει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους ανθρώπους που χειρίζονται την επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να αποτελέσει το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας την αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρότι ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο, τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την αδυναμία συνεννόησης με τους θεσμούς, φτάνουν στα γραφείο του πρωθυπουργού εισηγήσεις για μονομερείς ενέργειες, που μπορεί τελικά να οδηγήσουν ακόμα και σε εκλογές τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Άκαρπο το Euroworking Group 

Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση περηφανεύεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια, η εικόνα της πλήττεται από την επιμονή των δανειστών σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κοινώς, ότι τορπιλίζεται το αφήγημα περί λυμένων χεριών του κ. Τσίπρα για την άσκηση της δικής του πολιτικής, πολύ περισσότερο σε ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και ήταν για πολλά χρόνια εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογολογία ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είναι πολύ αρνητική για το κυβερνών κόμμα.

Απολύτως ενδεικτική ήταν η εικόνα με την άδεια αίθουσα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς με ομιλητή τον Νίκο Παππά. Ανθρωποι που αναλύουν τα ποιοτικά ευρήματα των ερευνών εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποστεί δεινή ήττα στις ευρωεκλογές και μάλιστα να πέσει κάτω από το όριο του 20%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, συμπληρώνουν, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έρθουν στην επιφάνεια διαλυτικά φαινόμενα και η ψαλίδα μπορεί να ανοίξει πάρα πολύ μερικούς μήνες μετά. Γι’ αυτό και επαναφέρουν τις εισηγήσεις περί πολλαπλών εκλογών και μάλιστα έπειτα από (μεθοδευμένη) σύγκρουση με τους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους Ευρωπαίους, πριν καν καταλήξει σε ναυάγιο το τελευταίο Eurogroup, διαπίστωναν πηγές με άμεση γνώση των όσων συζητιούνται πίσω από τις «κλειστές πόρτες». H «βόμβα» της μονομερούς κίνησης της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, αμέσως μετά τον «πάγο» των θεσμών, αφενός πιστοποίησε το τέλος του μήνα του μέλιτος, αφετέρου, όπως προαναφέραμε, πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Το κλίμα, άλλωστε, Αθήνας-Βρυξελλών είχε διαταραχθεί μετά το μπαράζ των κυβερνητικών αποφάσεων για τη νέα παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου και την υπερβολική -όπως χαρακτηρίστηκεαύξηση του κατώτατου μισθού. Προκειμένου, ωστόσο, να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα για το ελληνικό success story, οι τόνοι από τις Βρυξέλλες κρατήθηκαν χαμηλά. Τα πράγματα άλλαξαν όταν έγινε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πολύ «χαλαρό» πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και επειδή οι κάλπες είναι, πλέον, ορατές, στις Βρυξέλλες -και όχι μόνο- αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος για «πλάτες». Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στα «Π» ότι η σκληρή στάση των θεσμών στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας παρατηρήθηκε εκ των υστέρων κι αυτό ακριβώς σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι υποσχέσεις

Η κατάσταση περιπλέκεται για την κυβέρνηση από τη στιγμή που έχει εκτεθεί πολιτικά στο εσωτερικό, ανεβάζοντας υπερβολικά τον πήχη των προσδοκιών για τις ρυθμίσεις οφειλών. Ηδη, το ότι το θέμα «σέρνεται» από τον περασμένο Σεπτέμβριο (!) έχει προκαλέσει πρόβλημα κυρίως στον ΕΦΚΑ, που διαπιστώνει κύμα στάσης πληρωμών, παρά το ότι το υπ. Εργασίας διαμηνύει ότι όσοι δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι δεν θα υπαχθούν στο πλαίσιο των 120 δόσεων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα κληθεί σύντομα να λάβει απόφαση για το αν θα προχωρήσει μονομερώς και σε αυτό το πεδίο, αγνοώντας τις ενστάσεις των Ευρωπαίων. Στην περίπτωση που το Μαξίμου αποφασίσει τη σύγκρουση, οι κάλπες θα έρθουν πιο κοντά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/3/2019