Με σύνθημα «Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες» ξεκίνησαν οι εργασίες του έκτακτου πολιτικού και οργανωτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. 

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο μετέχουν 4.100 σύνεδροι, οι 3100 εκλεγμένοι και ακόμη περίπου 1000 ex officio αντιπρόσωποι.

Γεννηματά: Λέμε βροντερό «ναι» στην ήττα και καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στην απώλεια του Αντώνη Βγόντζα.

Η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, προσδιόρισε το στόχο του ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών, Αυτοδιοικητικών Εκλογών και των Εθνικών Εκλογών.

«Ψήφος Αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής για την πολιτική Ανατροπή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους πολιτικούς της αντιπάλους

«Η συντήρηση είστε εσείς. Η Πρόοδος είμαστε εμείς!»

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών δεν είναι: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, αλλά «Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέες περιπέτειες.

Ζήτησεκαι ένα βροντερό «όχι» στην επιστροφή της ΝΔ. Μόνο η βάση μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση, μόνο ένα νέο συνέδριο μπορεί να αλλάξει την απόφαση της αυτόνομης πορείας, διακήρυξε.

Βενιζέλος: Είμαστε οι βασικοί αντίπαλοι του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ

Για κοινά ιδεολογικά γονίδια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε «γραφικό μίμο» του Ανδρέα Παπανδρέου τον πρωθυπουργό, ενώ επισήμανε πως μπήκαμε επιτέλους στην τελική ευθεία για τις εκλογές και οι πολίτες θα ζητήσουν να φύγει αμέσως η κυβέρνηση.

Θα καταπέσουν με κρότο, προέβλεψε αναφερόμενος στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για άγνοια και σκοπιμότητες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που οδήγησαν στον διχασμό του ελληνικού λαού.

Σε ότι αφορά στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοκρατική παράταξη έκανε λόγο για «ελάχιστους πρόθυμους που πέρασαν τη γέφυρα της πολιτικής αναξιοπρέπειας» και αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το κυβερνών κόμμα στην Ευρώπη ανέφερε ότι: «οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται τρυφερά στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή τον περιφέρουν ως δείγμα του τσάμπα μάγκα!»

Γιώργος Παπανδρέου: Λέμε όχι στο δίλλημα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Καμία άλλη παράταξη δεν κατηγορήθηκε και δεν διώχθηκε τόσο, σε περίοδο δημοκρατίας. Ακόμη και τότε που η χώρα, βίωσε την πιο δημοκρατική και δημιουργική της περίοδο, από τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους»επεσήμανε κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Μη σας ξεγελά η δήθεν αντιπαλότητα Καραμανλικών, Σαμαρικών και Μητσοτακικών. Λεοντή αλλάζουν, δεξιοί παραμένουν, τα ίδια πάνω κάτω συμφέροντα υπηρετούν. Λίγο πολύ τα ίδια συμφέροντα εκπροσωπεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους είδαμε στην πράξη. Είναι δύο όψεις της συντήρησης» πρόσθεσε.

«Η συμμαχία τους, οι γέφυρές τους, οι υποσχέσεις τους δεν αφορούν τον Ελληνικό λαό. Συμμαχούν και πορεύονται χέρι – χέρι, με ένα εξωθεσμικό σύστημα εξουσίας. Έτσι ώστε, το ένα χέρι να νίβει το άλλο» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου

«Λέμε όχι στο δίλλημα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» είπε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός

Σημίτης: ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας

«Στις ευρωεκλογές, πέρα από την πρωτιά κρίνονται και άλλα σημαντικά θέματα και η Ελλάδα χρειάζεται μια κριτική δύναμη αναμόρφωσης, απέναντι στα δύο κύρια κόμματα που εκπροσωπούν το καθένα με δικό τους τρόπο τη συντήρηση και την εμμονή σε αδιέξοδες πολιτικές», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2004, «το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα είχε φτάσει το 86% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος, ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα - κι αφού είχαν κυβερνήσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - το 2016, το μέσο ελληνικό εισόδημα ήταν στο 68% του μέσου ευρωπαϊκού, είχε μειωθεί δηλαδή κατά 20% από το 2004», ο κ.Σημίτης επέκρινε έντονα τις πολιτικές των επιδομάτων και των πελατειακών εξυπηρετήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, τους ΑΝΕΛ, για να διαμορφώσει τους στόχους της κυβέρνησής του, αποσιώπησε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα υπέρογκα ελλείμματα και κατασυκοφάντησε όσους αντιμετώπισαν κριτικά την πολιτική του» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Καμίνης: Να εκφράσουμε ξανά, μαζικά, τους προοδευτικούς πολίτες

«Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίσουν το παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης, η Δημοκρατία μας θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Κι αν στεκόμαστε ακόμα όρθιοι και δεν έχουμε οδηγηθεί σε αλληλοσπαραγμό είναι γιατί όχι μόνο η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη, αλλά και γιατί η Ευρώπη παρέμεινε στην Ελλάδα», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

 Επέρριψε τις ευθύνες για τη κατάσταση και την πορεία της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ υποστηρίζοντας: «Από τις 21 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαιώνει, με απίστευτη ελαφρότητα, ότι βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι και πάλι λέει ψέματα! Γιατί όχι μόνο παραμένουν τα επαχθή μέτρα, όπως το Υπερταμείο και τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, αλλά κυρίως επειδή οι αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία παραμένουν σχεδόν ακέραιες. Και όμως, δεν ακούμε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ για το ποια Ελλάδα θέλουν σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Δεν αναφέρονται στο μέλλον, διότι πολύ απλά δεν έχουν σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πάση θυσία τη διατήρηση του status quo, ενώ η ΝΔ επιδιώκει την

Ρεκόρ υποψηφιοτήτων για την νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ

«Έκλεισε» ο κατάλογος των υποψηφίων για μια θέση στην νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής που θα εκλεγεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των συνέδρων που κατέθεσαν υποψηφιότητα ανέρχεται περίπου στους 410.

Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ

Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για την νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα αριθμεί 251 μέλη. 

Η προθεσμία κατάθεσης εκπνέει στις 15:30 του Σαββάτου, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν τα ψηφοδέλτια για την αυριανή ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί, από 08:00-14:00.

12:20 - Στο βήμα του συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά 

12:00 - Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση για το προεδρείο του συνεδρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αντώνη Βγόντζα ενώ, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων υπήρχε μία κενή καρέκλα με το όνομά του και ένα λουλούδι.

Το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ηγεσία του κόμματος που θέλει να το μετατρέψει σε «σάλπισμα νίκης» ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι εθνικές εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, το πολιτικό ζητούμενο του συνεδρίου αφορά στην πλήρη και ενιαία λειτουργία του κόμματος», όπως δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης ενώ, παράλληλα αφήνει πίσω τον πολυκομματικό χαρακτήρα, ο οποίος στην πράξη αποδείχτηκε ότι, αντί να ευνοήσει τον πλουραλισμό, οδηγούσε σε πολυφωνία και Βαβυλωνία και οδηγείται στην εκλογή των συλλογικών κομματικών οργάνων, στη λειτουργία του νέου φορέα με μειοψηφίες και πλειοψηφίες, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά με ενιαίο και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Το λόγο στο συνέδριο θα πάρουν, επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, αρκετοί σύνεδροι ενώ, βαρύνουσας σημασίας αναμένεται η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Την Κυριακή, από 08:00-14:00, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ενώ, το μεσημέρι, στις 13:30, στον χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία θα μιλήσει ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Πρόκειται για την πλέον καθαρή στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Κίνημα Αλλαγής στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, δίνοντας το οριστικό τέλος στο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Στην ψηφοφορία της Κυριακής θα εκλεγούν 251 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν ex officio οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές. Στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, τα μέλη θα εκλέξουν την εκτελεστική γραμματεία που θα αριθμεί -εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα- 21 στελέχη.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου πάντως επιφυλάσσει στους συνέδρους δύο εκπλήξεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσία του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που θα μιλήσει, την Κυριακή, μετά την Φώφη Γεννηματά, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η παρουσία του μάλιστα χαρακτηρίζεται βαρύνουσας σημασίας για το Κίνημα Αλλαγής, στην αντιπαράθεση του με τον Αλέξη Τσίπρα και στην προσπάθεια να υποδυθεί τον Σοσιαλδημοκράτη, καθώς στην ομιλία του αναμένεται να κλείσει ερμητικά τις πόρτες σε όλους, όσoυς ονειρεύονται «γέφυρες» και «προοδευτικά μέτωπα».

Η δεύτερη έκπληξη αφορά το μουσικό αφιέρωμα που θα ακολουθήσει, όπου θα πρωταγωνιστεί η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου και ερμηνεία του γνωστού τραγουδιστή Μανώλη Μητσιά.