Ενόψει της επίσημης επίσκεψής που πραγματοποιεί στα Σκόπια την Τρίτη 2 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο MIA της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για τις επερχόμενες συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις μελλοντικές συνεργασίες των δύο χωρών και εξηγεί τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χαρακτήρισε την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε μία νέα στρατηγική σκοπιά και για τις δύο χώρες και αποκάλυψε ότι θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα τους, χωρίς η μία πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία, καθώς μέρος των Ελλήνων ήταν και παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μας –δική μου και του Ζόραν» όπως επισημαίνει «είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται» και συμπληρώνει ότι «είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που έχουν ενισχυθεί στις μέρες μας και στόχος μας να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων».