Λένε πως «πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβε-ται μια δυναμική γυναίκα». Αυτό φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του βουλευτή της Νέας Δη-μοκρατίας Μάκη Βορίδη, αφού η σύζυγός του, καταξιωμένη γιατρός, ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στην πολιτική. Συναντήσαμε την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου- Βορίδη στο στέκι της στο «Pablo’s» στην Πλατεία Μαβίλη και μας αποκάλυψε γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις αυτοδιοι-κητικές εκλογές, στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη, πώς γνωρίστηκαν με τον πρώην υπουργό, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της, αλλά και τι της αρέσει να κάνει με τα παιδιά της.

Σας «κόλλησε» ο κ. Βορίδης το μικρόβιο της πολιτικής ή το είχατε πάντα;

Ποτέ δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ προ-σωπικά με την πολιτική.Εχουμε ήδη έναν πολιτικό στο σπίτι και, πιστέψτε με, είναι αρκετό. Και φυσικά δεν θεωρώ ότι με την υποψηφιότητά μου ως διαμερισματικής συμβούλου στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα εισέρχομαι στην πολιτική. Ζω και εργάζομαι στην περιοχή, τα παιδιά μας μεγαλώνουν εκεί και, δυστυχώς, αγανάκτησα με την πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην καθαριότητα, στον φωτισμό, στις παιδικές χαρές και αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω κάτι για να βελτιωθούν επιτέλους τα πράγματα, να κάνω κάτι για να αλλάξει επιτέλους η γειτονιά μας. Τόσο απλά.

Γιατί με τον Κώστα Μπακογιάννη και γιατί τώρα;

Κοίταξε, είχα αρχίσει να συζητάω στη γειτονιά για τα προβλήματα εδώ και καιρό. Σιγά σιγά, σκέφτηκα ότι, αντί να διαμαρτύρομαι μόνο, ίσως αξίζει να προσπαθήσω να κάνω κάτι και εγώ, να είμαι μέρος της αλλαγής που απαιτείται. Δεν έχω αυταπάτες ότι τα πράγματα αλλάζουν εύκολα ή ότι η συμμετοχή σε ένα διαμερισματικό συμβούλιο θα φέρει την κοσμογονία. Είναι, όμως, η δική μου μικρή, αλλά συνειδητή συμβολή στην προσπάθεια που γίνεται για την Αθήνα μας. Και γιατί με τον Μπακογιάννη; Κοίταξε, είναι ένας πολιτικός που έχει αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση, αλλά κυρίως παραμένει κοντά στους ανθρώπους και θέλει να λύσει τα προβλήματα, μη εγκλωβιζόμενος σε μεγάλες, ολιστικές θεωρίες, αλλά πραγματοποιώντας κάτι επαναστατικό στη χώρα μας: χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, που τελικά δεν είναι καθόλου κοινή.

Με δεδομένο ότι θα είστε υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, ποιο είναι το πρώτο θέμα με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε, αν και εφό-σον εκλεγείτε;

Η καθαριότητα. Δυστυχώς, ζούμε σε μια βρώμικη και παραμελημένη πόλη, σε μια πόλη που δεν ανακυκλώνει, που οι μπλε κάδοι της είναι γεμάτοι από σύμμεικτα απορρίμματα, που οι δρόμοι δεν πλένονται και δεν απολυμαίνονται, που οι τοίχοι της είναι γεμάτοι από ακαλαίσθητα γκράφιτι. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω ώστε να γίνει η πόλη μας, η γειτονιά μας πιο καθαρή και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχουμε αυτό.

Αν τυχόν οι εθνικές εκλογές γίνουν και αυτές Μάιο, πώς θα αντέξετε δύο υποψήφιοι στην οικογένεια;

Ε, μην υπερβάλλουμε. Αλλο η προσπάθεια να εκλεγείς στη γειτονιά μας, άλλο η κεντρική πολιτική σκηνή και η προ-σπάθεια να εκλεγείς βουλευτής. Ο Μάκης, ούτως ή άλλως, δεν σταματάει ποτέ. Είναι σαν να βρίσκεται σε μόνιμη προεκλογική εκστρατεία. Η καθημερινότητά του δεν θα αλλάξει πολύ. Οσο για εμένα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να ενημερώσω τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου για την υποψηφιότητά μου και γιατί αποφάσισα να συμμετάσχω στις εκλογές αυτές στηρί-ζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη.

Πώς γνωριστήκατε με τον Μάκη Βορίδη;

Με τον Μάκη γνωριστήκαμε στις εκλογές του 2002, σε μια πολιτική συγκέντρωσή του. Και να φανταστείς ότι δεν ήθελα να πάω. Οι μόνες συγκεντρώσεις που είχα πάει μέχρι τότε ήταν στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δυο-τρεις φορές... Τελικά όμως πήγα με σκοπό να μην κάτσω πολύ, αλλά ακούγοντάς τον από μακριά να μιλάει γοητεύτηκα από τον λόγο του και είπα να πάω να δω από πιο κοντά ποιος είναι αυτός. Αφού τελείωσε, του δώσαμε συγχαρητήρια και είπαμε να βρεθούμε κάποια στιγμή για κάποια μικρή συγκέντρωση ή φαγητό. Δεν άργησε να πάρει τηλέφωνο και έτσι ξεκίνησε η δική μας ιστορία...

Ο κ. Βορίδης έχει χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα «pet των δανειστών». Συμφωνείτε με τον τρόπο που πολιτεύεται έναντι της κυβέρνησης;

Συμφωνώ απολύτως. Μάλιστα, πιστεύω ότι, σε σχέση με την καταστροφή που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση στον τόπο, είναι πολύ συγκρατημένος και μετριοπαθής στην εκφορά του λόγου του. Απορώ πολλές φορές με την αυτοκυριαρχία του, την ηρεμία του όταν ακού-ει πράγματα προσβλητικά για τον ίδιο, για τις ιδέες μας, για τις αξίες μας, για την παράταξή μας. Εγώ θυμώνω πολύ περισσότερο με αυτά που συμβαίνουν, εκείνος τα βλέπει όλα πιο στρατηγικά. Γι’ αυτό, εξάλλου, εκείνος κάνει πολιτική και εγώ ιατρική.

Θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στη σύγχρονη γυναίκα και μητέρα και να συνομιλήσει μαζί της για τα προβλήματά της εν μέσω της οικονομικής κρίσης;

Ο Κυριάκος ζει με μια γυναίκα που έχει γίνει στόχος των αθλιοτέρων επιθέσεων. Επιτέθηκαν στην επαγγελματική της δραστηριότητα, χρησιμοποίησαν την προσωπική της ζωή για να χτυπήσουν την ίδια και τον σύζυγό της, τη συκοφάντησαν όσο λίγους. Αρα, ξέρει από πρώτο χέρι το είδος της προκατάληψης που αντιμετωπίζει μια επιτυχημένη γυναίκα, ειδικά από τη δήθεν φω-τισμένη ριζοσπαστική Αριστερά. Εχει δεσμευθεί για τη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων, για τη στήριξη της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας, για τη στήριξη της μητρότητας. Και έχει αναδείξει γυναίκες ως τη δημόσια εικόνα της Νέας Δημοκρατίας: Μαρία Σπυράκη και τώρα η Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία εύχομαι κάθε επιτυχία, που είμαι βέβαιη ότι θα την έχει. Αρα, ναι, πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πολύ περισσότερα από οποιονδή-ποτε άλλον για να στηρίξει τις γυναίκες.

Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσει πολύ να περπατάω στην Αθήνα, να παρατηρώ τον κόσμο της και να αισθάνομαι μέρος της ζωής αυτής της υπέροχης πόλης. Το καλοκαίρι προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο και να πηγαίνω για καμιά βουτιά, όταν τα παιδιά είναι ακόμα στο σχολείο. Μου αρέσει να βλέπω τη θάλασσα και να ξεχνιέμαι. Με ηρεμεί. Και, φυσικά, θέλω να κάνω πολλά καθημερινά πράγματα με τον Μάκη, όπως να βγούμε για φαγητό με δύο φίλους, να πάμε σινεμά ή θέατρο, να κάνουμε μικρά ταξίδια, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα;

Οταν έμαθα την ασθένεια της μητέρας μου, άρχισα να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο του ακτινολογικού. Ημουν εκτός εαυτού για λίγο. Πριν τη βγάλουν από τον αξονικό τομογράφο, σκούπισα τα μάτια μου, ήπια λίγο νερό και άρχισα να σκέφτομαι μια πιστευτή ψεύτικη διάγνωση. Ηταν μαία, ήξερε, δεν την ξεγελούσες εύκολα. Αλλά κάτι βρήκα. Και μόλις βγήκε τρομαγμένη, χλωμή, με τρέμουλο και ταχυκαρδία, με ρώτησε: «Μπουμπού, θα πεθάνω; Εχω καρκί-νο;». Ηθελα να ουρλιάζω από τον πόνο, αλλά απάντησα με τεράστιο χαμόγελο: «Ουφ, ευτυχώς, βρήκαμε τον όγκο. Αιμαγγείωμα είναι. Αδικα τρόμαξες, όλα μια χαρά θα πάνε. Δόξα τω Θεώ, αντιμετωπίζεται, είναι καλοήθης». Σε δύο μήνες πέθανε. Και τότε έσπασαν όλα μέσα μου. Ακόμα δεν μπορώ να το ξεπεράσω, τόσα χρόνια μετά. Ο,τι πιο δύσκολο να χάνεις τη μάνα σου. Ημασταν πολύ αγαπημένες, συνέχεια μαζί.

Μαγειρεύετε, ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Μη σου πω ψέματα, παρότι εκτιμώ τη γαστριμαργία, η κουζίνα δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο. Μαγειρεύω πολύ καλά τα βασικά και όταν αποφασίσω να μαγειρέψω το κάνω με χαρά και το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό. Ρώτα τον Μάκη να στο επιβεβαιώσει...

Τι σας αρέσει να κάνετε με τα παιδιά σας;

Τώρα που και η μικρή μου κόρη, η Λέλα, έχει μεγαλώσει αρκετά, μου αρέσει να κάνουμε μαζί βόλτες στην Αθήνα. Είναι πολύ καλή παρέα και δεν τη χορταίνω. Πολλές φορές πάμε σινεμά, γιατί τους αρέσει πολύ. Επίσης, τον χειμώνα κάνουμε μικρές εκδρομές μαζί και με τον Μάκη, όσο, φυσικά, το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, και μπάνια ατελείωτα το καλοκαίρι. Είναι παιδιά της πόλης, όπως και εμείς, γυρνούν στο κέντρο και ζούμε την ομορφιά, αλλά και τις δυσκολίες του. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να τα πάω σε κάποια παιδική χαρά. Σχεδόν όλες στο κέντρο όπου ζούμε είναι ακατάλληλες. Ελπίζω και πιστεύω ότι, όταν εκλεγεί ο Κώστας Μπακογιάννης, θα αλλάξει αυτό, θα γίνει η Αθήνα πόλη για να ζεις με παιδιά!