Δεκτό έγινε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήμστος, Αννα Ζαΐρη - Αρκουλή. Παράλληλα, θα κληθεί να καταθέσει και ο υπάλληλος της Αρχής, που κατήγγειλε προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης Πετσίτη, μέσω της απομάκρυνσής του από την ελεγκτική διαδικασία που είχε αναλάβει και τελικό αποτέλεσμα να εξωθηθεί σε παραίτηση.

Όπως έγινε γνωστό από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, άναψε το «πράσινο φως» να προσέλθει στη Βουλή και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Αννα Ζαΐρη-Αρκουλή, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, για την υπόθεση Πετσίτη.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε επίσης ότι συναινεί να προσέλθει στη Βουλή, με την κυρία Ζαΐρη, και ο υπάλληλος της Αρχής για το ξέπλυμα που απομακρύνθηκε από την υπόθεση Μανώλη Πατσίτη όταν ανακάλυψε την προσπάθεια κουκουλώματος και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

«Επειδή είναι προεκλογική περίοδος και υπάρχει μια απίστευτη νοσηρότητα στην πολιτική ζωή και επειδή δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις γιατί αρρωσταίνουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων που τα ακούνε και επειδή είτε είναι σκάνδαλο είτε συμψηφισμός σκανδάλων πρέπει με απόλυτη διαφάνεια να διερευνηθούν όλα εγώ συναινώ στο να έρθει η κ. Ζαϊρη όπως και να έρθει και ο υπάλληλος που παραιτήθηκε και έφυγε από την υπηρεσία», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής.

Παραταύτα λίγο νωρίτερα η κυρία Χριστοδουλόπουλου είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επιτροπή διέπεται από το απόρρητο γιατί είναι διωκτική και διοικητική και έχει διαφορετική λειτουργία από τις άλλες ανεξάρτητες αρχές.

«Πιστεύετε ότι θα ρωτήσετε την κ. Ζαϊρη αν είναι αλήθεια ότι έδιωξε ένα υπάλληλο επειδή δεν της έκανε τη δουλειά που ήθελε και εκείνη θα απαντήσει; Θα ζητήσετε το πόρισμα της επιτροπής και εκείνη θα σας το δώσει;
Εμπλέκετε τις κομματικές ανάγκες ως αντιπολίτευση στην επιτροπή θεσμών και εγώ για μια ακόμη φορά είμαι υποχρεωμένη να υπερασπίσω το κύρος της επιτροπής.»

Μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής θεσμών λίγο πριν κάνει την πρόταση της για την σύνταξη ειδικής έκθεσης από το έθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης για τα fake news αναρωτήθηκε. «Θα λειτουργούμε ως επιτροπή με βάση τα δημοσιεύματα; Αυτή τη στιγμή όλη η ανθρωπότητα ασχολείται με τα fake news που προσβάλλουν την δημοκρατία, τα δικαιώματα και το δίκιο. Εμείς νομιμοποιούμαστε να θεωρούμε δεδομένα τα δημοσιεύματα του τύπου και να δρομολογούμε πολιτικές πρωτοβουλίες;».

Τελικά η επιτροπή συμφώνησε η κ. Ζαϊρη να κληθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι γύρω από την υπόθεση Πετσίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Μαξίμου ψάχνουν τρόπο να ξεχάσουν ότι γνώριζαν τον Πετσίτη

«Fake news τα δημοσιεύματα για Πετσίτη»

Όμως η κ. Χριστοδουλόπουλου χαρακτήρισε ως fake news τα δημοσιεύματα του τύπου το τελευταίο διάστημα, γύρω από την υπόθεση Πετσίτη και γύρω από άλλες υποθέσεις και ζήτησε να συνταχθεί ειδική έκθεση από το ΕΣΡ.

Η κλήση στην Επιτροπή της Αντεισαγγελέως ήταν απαίτηση της ΝΔ, μετά την επιστολή παραίτησης που έστειλε προϊστάμενος της Αρχής, ο οποίος ερευνούσε τις υποθέσεις του Λαυρεντιάδη και τον ρόλο του Πετσίτη στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ, σε άλλη υπηρεσία και μάλιστα σε θέση υπαλλήλου. Υστερα από αυτό αμέσως υπέβαλε την παραίτησή του.

«Να καλέσουμε και το Εθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να συνταχθεί ειδική έκθεση για τα fake news δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργεί το κράτος, η δικαιοσύνη, οι αρχές οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με βάση τα δημοσιεύματα του τύπου τα οποία αποδεικνύεται κάθε φορά είναι παντελώς κατασκευασμένα».

Η ΝΔ ζήτησε αφού τελειώσει η κατάθεση της Ζαΐρη να κληθεί ο κ.Κιτσάκος και η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε θα καλέσουμε εδώ όσους θέλετε, θα την κάνουμε εδώ η δίκη.

Η επιστολή παραίτησης του προϊσταμένου της Αρχής που ερευνούσε τον Μανώλη Πετσίτη

Σε επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών τη
ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.

Απομάκρυνση ενώ ερευνώνται «εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις»

Όπως αναφέρει ο παραιτηθείς προϊστάμενος, η απομάκρυνσή του από την κυρία Ζαΐρξ-Αρκουλή «λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής (...), και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».

Από το απόσπασμα της παραίτησης προκύπτει ότι ο προϊστάμενος έχει ήδη παραδώσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πόρισμά του για την ELFE στην κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους.

Δηλαδή για τα στελέχη της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον Μανόλη Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακόμα και ανώτερα στελέχη της Αρχής εξεπλάγησαν με τη μετακίνηση του προϊσταμένου, ο οποίος μάλιστα είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τον χρόνο λήψης της απόφασης από την κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, που είναι και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.

Ο δε προϊστάμενος που μετακινήθηκε δηλώνει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησης ότι εξεπλάγη από την απόφαση, ιδίως αφού «εσείς η ίδια (σ.σ.: η κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή) αναγνωρίσατε (...) ότι έχω χειριστεί με επιτυχία ευαίσθητες υποθέσεις, κατά την αξιολόγησή μου η οποία υπήρξε άριστη (10)».