Παρά την απαξίωση που υπάρχει για τις φοιτητικές εκλογές, λόγω των ξεχωριστών αποτελεσμάτων, αλλά και των επεισοδίων που σημειώνονται σε ΑΕΙ, οι φοιτητικές κάλπες δίνουν και αυτές τον παλμό και την εικόνα της κοινωνίας, ιδίως στο πλέον δυναμικό κομμάτι της.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές τα αποτελέσματα από τις κάλπες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι απογοητευτικά για το Μαξίμου. Παύει πλέον να είναι είδηση η πρώτη θέση, την οποία κέρδισε για 33η χρονιά η ΔΑΠ με την ΠΣΚ του ΚΚΕ να παγιώνεται πλέον στη δεύτερη θέση. Το εντυπωσιακό όμως είναι η εξαφάνιση της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η θεαματική άνοδος των πιο αριστερων σχημάτων.

Το νέο εξεταστικό σύστημα του Κώστα Γαβρόγλου και οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, φαίνεται πως δεν αρέσει σε κανέναν. Ίσως για αυτό ο ίδιος ο υπουργός προανήγγειλε την απόσυρσή του από την πολιτική.

Με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ συγκεντρώνει πάνω από το 40% (49% σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας) και η ΠΚΣ πάνω από το 20% (25,17% σύμφωνα με την ίδια).

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας παγιώνεται στη δεύτερη θέση, με πάνω από 20%, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των ΕΑΑΚ (κινούνται πολιτικά στον χώρο του ΝΑΡ) κοντά στο 9%. Η πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΠ, κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό περίπου στο 8%.

Αναφορικά με το Bloco, τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο όριο της… εξαφάνισης. Η παράταξη κινείται κοντά στο 1% (0,9 έως 1,48%) βάσει των αποτελεσμάτων που δίνει η κάθε παράταξη ξεχωριστά γεγονός που δείχνει ότι η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον αμελητέα δύναμη στα πανεπιστήμια.

Αντίστοιχη εικόνα στα ΤΕΙ

Αντίστοιχη η εικόνα και στα ΤΕΙ, με τη ΔΑΠ να έρχεται πρώτη, δεύτερη την ΠΚΣ και τρίτη την ΠΑΣΠ. Εκκρεμούν οι περισσότεροι πολυπληθείς φοιτητικοί σύλλογοι, των οποίων η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.