Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, μετέβη εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να λάβει μέρος σε «κλειστή» σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τη συμ-μετοχή των πιο έμπιστων συνεργατών του. Μεταξύ αυτών, οι ∆. Τζανακόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης και Θ. Καρτερός. Εκθετος για τους χειρισμούς και ενδεχόμενες «κρυφές επαφές» με επιχειρηματικούς κύκλους και διαχειριστές off shore στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Καράκας, με «αγγελιοφόρο» τον Μ. Πετσίτη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτηρίζεται πλέον ως προεκλογική «νάρκη» για τον ΣΥΡΙΖΑ από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Το κλίμα αυτό, άλλωστε, επιχείρησε να εκφράσει, διατηρώντας αποστάσεις από την περίπτωση Παππά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆. Τζανακόπουλος, με τις δηλώσεις του την προηγούμενη Τρίτη. Ετσι, η παρουσία του Ν. Παππά στην επίμαχη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό έλαβε χαρακτήρα «συντροφικής ανάκρισης».

Αρχικώς -με τον πρωθυπουργό σε στάση αμηχανίας να επιδεικνύει άγνοια για ουσιώδη στοιχεία της υπόθεσης- εκλήθη να δώσει διαβεβαιώσεις πως ο πάλαι ποτέ δραστήριος «παραγιός» της αυλής του Μεγάρου Μαξίμου και εσχάτως «αποσυνάγωγος» της Ηρώδου Αττικού Μ. Πετσίτης δεν θα «τινάξει» στον αέρα με τη στάση του το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, όταν βρεθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών. Επίσης, ζητήθηκε από τον Ν. Παππά να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής γραμμής άμυνας απέναντι στον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν στο προσεχές διάστημα βλαβερές συνέπειες για την εικόνα της κυβέρνησης από το «Petsitis-gate», με την αποκάλυψη και άλλων παραμέτρων, άγνωστων στο πρωθυπουργικό γραφείο επί του παρόντος, που μπορεί να εκθέσουν την κυβέρνηση και να φέρουν σε δυσχερέστατη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λόγοι που εξανάγκασαν τον Αλ. Τσίπρα να δομήσει εγκαίρως την αμυντική θωράκιση της κυβέρνησης και του κόμματος από τα όσα σκανδαλώδη έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση Μ. Πετσίτη ήταν ότι το προηγούμενο διάστημα η «φραστική» αποκήρυξή του δεν κατέστη δυνατόν να οδηγήσει στον τερματισμό της δημόσιας συ-ζήτησης αναφορικά με τον ρόλο που καταγγέλλεται ότι διαδραμάτισε ως παρασκηνιακός «διαμεσολαβητής» της αριστερής διακυβέρνησης με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Της έκτακτης μυστικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν προηγηθεί και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που θορύβησαν το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, για παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, το οποίο διερευνούσε το σκάνδαλο ELFE - ∆ΕΠΑ, στο οποίο εμπλέκεται ο Μ. Πετσίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, φέρεται να εντόπισε και στοιχεία για περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων στην Αττική και νησιά των Κυκλάδων μέσα από την επενδυτική ροή χρήματος που προερχόταν από λογαριασμούς που συνδέονται με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Οι σχετικές αποκαλύψεις αναδείχθηκαν από τη Ν.∆., η οποία έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από την πρόεδρο της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, Αννα Ζαΐρη, απαιτώντας συνάμα την κλήση της στην Επιτροπή Θεσμών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, μαζί με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ∆ΕΠΑ κ. Κιτσάκο, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει κατονομάσει δημοσίως τον «Μανόλο» του Παππά ως απεσταλμένο του Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Ν.∆. προς την κυβέρνηση για να έρθουν στη Βουλή για εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που συνδέονται με τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις έδειξαν και τον «εμφύλιο» που κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το απολύτως αρνητικό κλίμα καχυποψίας για τον Ν. Παππά, καθώς η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, εξαρχής εμφανίστηκε πρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως γνωστόν, η Τ. Χριστοδουλοπούλου ανήκει στην ομάδα των «53+», που βρίσκεται πλέον σε μόνιμη σύγκρουση με τον Ν. Παππά στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος «κινεί τα νήματα» σε κατευθύνσεις που υπονομεύουν τη «συλλογική λειτουργία» των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πολιτική «καραντίνα» ο Ν. Παππάς και από το Μαξίμου

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες, με την ελπίδα πως το Μέγαρο Μαξίμου θα καταφέρει να εδραιώσει την εντύπωση ότι το σκάνδαλο Πετσίτη, υπό το πρίσμα των σχέσεών του με τον Ν. Παππά και τον δικηγόρο των off shore Αρτ. Αρτεμίου, θα κλείσει μια και καλή και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν νέες «ειδήσεις» σχετιζόμενες με αυτό.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθησαν ομαλά, τουλάχιστον όπως διαβεβαίωνε ο Ν. Παππάς στην περίφημη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στην πορεία η υπόθεση Πετσίτη - Αρτεμίου συνδέθηκε και με τη γενική γραμματέα Κατά της ∆ιαφθοράς, Αν. Ξεπαπαδέα, και τις επαγγελματικές σχέσεις της τελευταίας με τον δικηγόρο των off shore και συνταξιδευτή στο παρελθόν στη Βενεζουέλα του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ∆. Τζανακόπουλος, ο οποίος κάλυψε απολύτως την κ. Ξεπαπαδέα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμέ-νη Τρίτη, όταν ρωτήθηκε για το εάν γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι σχέσεις του Ν. Παππά με τον Αρτ. Αρτεμίου, απάντησε «δεν γνωρίζω», με αποτέλεσμα η αναφορά του αυτή να θεωρηθεί ως «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος την ίδια μέρα ταξίδευε για την Αμερική, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝASA και την αποστολή ελληνικών οχημάτων στη Σελήνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ν. Παπ-πάς έγινε έξω φρενών με την «ατυχή» απάντηση που κατά την άποψή του έδωσε ο ∆. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαίτησε την «αποκατάστασή» του, καθώς ήδη η Ν.∆. είχε αρχίσει να προπαγανδίζει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει έκ-θετο τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για τις σχέσεις του με τον δικηγόρο Αρτ. Αρτεμίου. Σε μια κίνηση τακτικής αναδίπλωσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ∆. Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να εκδώσει «αθωωτική» ανακοίνωση υπέρ του Ν. Παππά. Ωστόσο, την Τετάρτη το πρωί, σε πολλά ΜΜΕ η δήλωσή του περί «άγνοιας» των σχέσεων του Ν. Παππά με τον Αρτ. Αρτεμίου ήταν πρώτη είδηση. Από την πλευρά του, ο Ν. Παππάς φέρεται να ζήτησε και νέα κάλυψη από το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύοντας προς τον Δ. Τζανακόπουλο πως «όταν επιστρέψω από την Αμερική, θα τα πούμε». Πράγματι, το απόγευμα της Τετάρτης, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ακόμα ένα non paper -και όχι ανακοίνωση- για να αντικρούσει τις ερμηνείες που είχαν δοθεί σχετικά με τον Ν. Παππά και τις σχέσεις του με τον Αρτ. Αρτεμίου. Κατά την προσφιλή τακτική του πρω-θυπουργικού περιβάλλοντος, το «άδειασμα» στον Ν. Παππά από τον Δ. Τζανακόπουλο χαρακτηρίστηκε fake news, με ισχυρισμούς ότι δήθεν αναδεικνύεται ως κίνηση αντιπερισπασμού από την αντιπολίτευση για τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Novartis. «Τους πληροφορούμε ότι στα έγγραφα και στις μαρτυρίες για τη Novartis, όπως και σε όλα τα πραγματικά σκάνδαλα, δεν υπάρχει το όνομα Νίκος Παπ-πάς. Αλλα ονόματα, με εξέχουσα θέση στη Ν.Δ. και στους πολιτικούς της υποτακτικούς, υπάρχουν. Και, επίσης, όσο κι αν παίζουν τον παπά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη Δικαιοσύνη να φτάσει στο βάθος των πεπραγμένων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το non paper του Μεγάρου Μαξίμου.

Ασχέτως εάν ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να διατηρήσει «αποστάσεις ασφαλείας» για τις σχέσεις Ν. Παππά με Αρτ. Αρτεμίου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στους δύο άνδρες εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί παρασκηνιακή αντιπαράθεση, που συνδέεται με την επιθυμία του Αλ. Τσίπρα να θέσει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, προτείνοντάς του να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Ο Ν. Παππάς στις σχετικές διαρροές που έχουν γίνει φέρεται να ισχυρίζεται σε υπαινικτικό τόνο πως μπορεί να είναι κάλλιστα υποψήφιοι για την Ευρωβουλή είτε ο Δ. Τζανακόπουλος είτε η Εφη Αχτσιόγλου.

Κλητευση της Ζαϊρη στη Βουλη

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, όπως απολύτως ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, προειδο-ποίησε το Μέγαρο Μαξίμου πως «δεν την ενδιαφέρει εάν εκτεθεί ο Ν. Παππάς», εφόσον η ίδια κάνει αποδεκτό το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί στην Επιτρο-πή Θεσμών και Διαφάνειας τόσο η κ. Ζαΐρη όσο και ο κ. Κιτσάκος ή ακόμα και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, για να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με τις καταγγελίες που γίνονται με επίκεντρο τον Μ. Πετσίτη. Αξιοποιώντας αυτή την «απειλή», το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το «πράσινο φως» για την κλήση της κ. Ζαΐρη, ενώ ταυτόχρονα, για να δείξει πως διαθέτει στο έπακρον το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, και δη της Ν.Δ., κατέφυγε σε ακόμα έναν «επικοινωνιακό» τακτικισμό με χαρακτήρα ευκαιριακού αντιπερισπασμού, βάζοντας δύο βουλευτές του κόμματος, τον κ. Λάππα και την κ. Κοζομπόλη, να καταθέσουν στη Βουλή τροπολογία με την οποία καθίσταται υποχρεωτική για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου.

Σημειωτέον, δε, πως η συγκεκριμένη τροπολογία, που κρίθηκε περιττή, δεδομένου πως υπάρχει εδώ και χρόνια το νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο κάθε προσώπου που εμπίπτει στην κατηγορία υποχρεωτικού «πόθεν έσχες», κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ