Οι πρεσβείες των δυτικών χωρών και πρώτιστα των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρακολουθούν στενά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, έχουν πλέον αντιληφθεί ότι επέρχεται πολιτική αλλαγή στη χώρα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι άλλος θα είναι ο επόμενος συνομιλητής τους. Και αναφέρονται βεβαίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από συνομιλίες που έχουν με Ελληνες πολιτικούς, από την ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων αλλά και από έρευνες που γίνονται για λογαριασμό τους. Ενα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο έχει αρχίσει να καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στον αρχηγό της Ν.Δ., είναι η επισήμανσή τους ότι στις ιδιωτικές συνομιλίες που έχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώνουν ότι έχουν απέναντί τους έναν μέλλοντα πρωθυπουργό, με λογική πολιτική σκέψη και επιχειρήματα, με συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας, και έναν συνομιλητή που δεν αφίσταται του δόγματος του ιδρυτή του κόμματος, δηλαδή του «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Πράγμα το οποίο είναι φυσικό να ικανοποιεί τις δυτικές πρεσβείες.

Οι ξένες δε αυτές διαπιστώσεις έχουν τη σημασία τους, δεδομένου ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζουν ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ, επιπλέον, η πρόσθετη σημασία των διαπιστώσεων πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα ότι ο κ. Τσίπρας υπήρξε ιδιαίτερα βολικός για τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, στον οποίον πρωτοστατεί η Γερμανία, αλλά και για την Ουάσινγκτον. Ιδιαιτέρως σε αυτή τη φάση πρέπει να αποδοθεί σημασία στη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος πλέον έχει έναν πολύ δυναμικό όσο και ενεργό ρόλο στην περιοχή. Ελληνας διπλωματικός, που γνωρίζει τις αντιλήψεις που επικρατούν στην Ουάσινγκτον, επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει γην και ύδωρ στις ΗΠΑ, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος και όχι λόγω ιδεολογικής προσαρμογής του, η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει από καιρού να τηρεί κάποιες αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ αντιστοίχως διαπιστώνεται προσέγγιση της Ν.Δ. και του αρχηγού της.

Η παράμετρος

Υπό το πρίσμα της νέας αυτής διαφοροποίησης ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί μία σημαντική παράμετρο, όσον αφορά στη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Και η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους.

Οπως παρατηρούσε στα «Π» Ελληνας πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Αγκυρας βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο, με τις αμερικανικές διαθέσεις απέναντι στον Ερντογάν να τις εκφράζει η απειλητική ερώτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του, αν η Τουρκία επιμένει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την επιμονή της Αγκυρας να προμηθευτεί τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, που, πέραν της πρόκλησης που δημιουργεί αυτή καθ’ αυτή η αγορά τους, είναι και ως όπλα ασύμβατοι με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, προς την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία -κατά την εκτίμηση του ίδιου Ελληνα πολιτικού- μπορεί να μη φτάσει το θέμα στα άκρα, καίτοι απρόβλεπτος ο Ερντογάν, το κλίμα μειωμένης εμπιστοσύνης που δημιουργείται έναντι της γείτονος αναβαθμίζει τον αμυντικό ρόλο της Ελλάδας μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία, στην κρίσιμη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Να θυμίσουμε ότι, ανεξαρτήτως της πορείας που πήραν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του σταθερού ανοίγματος της Αγκυρας προς τη Μόσχα, το ειδικότερο ενδιαφέρον της διοίκησης Τραμπ για την Ελλάδα είχε αρχίσει από νωρίς.

Ας μην ξεχνάμε την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2017 στη χώρα μας σημαίνων Αμερικανός, ιδιοκτήτης μεγάλου think tank, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος του Ρίγκαν και τώρα είναι κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ. Το σημαντικό στοιχείο όσον αφορά στην επίσκεψή του αυτή -που αποκαλύπτει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά, αλλά και την αμερικανική αξιολόγηση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή- ήταν ότι ο εν λόγω Αμερικανός θεωρείται στις ΗΠΑ ειδικός στις... ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 5 χωρών για τις οποίες εγκρίνουν, κατ’ αρχήν, οι Αμερικανοί την πώληση των εξελιγμένων αεροσκαφών F-35.

Η σταθερότητα που φαίνεται ότι παρέχει η Ελλάδα, ιδίως με μια κυβέρνηση που ξέρει ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν» και δεν εκμεταλλεύεται περιστασιακά τη συγκυρία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πείσει την Ουάσινγκτον ότι θα έχει μια άλλου τύπου συνεργασία με κυβέρνηση της Ν.Δ. Η οποία, χωρίς να είναι ένας απλός εκτελεστής εντολών, θα είναι ένας ειλικρινής σύμμαχος-συνομιλητής, διευρύνοντας τις ήδη καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι η χώρα μας ζει σε μία πολύπλοκη γειτονιά, όχι μόνο διότι έχει απέναντί της την Τουρκία, αλλά επειδή γειτνιάζει και με τη Β. Αφρική, με το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα. Επιπλέον, η Αν. Μεσόγειος, που ήταν στο παρελθόν λίμνη για τον Αμερικανικό 6ο Στόλο, σήμερα «φιλοξενεί» μία ισχυρή ρωσική ναυτική παρουσία, ενώ υπάρχει ρωσική βάση στη συριακή Ταρτούς.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/4/2019