Ένα από τα τελευταία του «χαρτιά» πριν από τις εκλογές ρίχνει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, «ξεπαγώνοντας» ξαφνικά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ένα θέμα που το κρατούσε στην «κατάψυξη» επί τέσσερα χρόνια και το έβγαζε κατά καιρούς μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιο-θηρίας.

Έρχεται λοιπόν στη Βουλή ψήφισμα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, με προφανή σκοπό να κερδίσει μερικούς «πόντους» πατριωτισμού και να ανορθώσει το φρόνημα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τρωθεί από τις διαρκείς υποχωρήσεις έναντι της Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περίοδο 2015-2018.

Η συζήτηση διεξάγεται επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Το βράδυ θα γίνει ψηφοφορία στη Βουλή επί του κεμένου-πρόταση του προέδρου, Νίκου Βούτση, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά πληροφορίες, τον λόγο θα λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε «γερμανικές αποζημιώσεις», αλλά τονίζεται πως «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση» και πως «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους».