Δηλώσεις έκανε ο βυλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Σήμερα, συνεδρίασε, ίσως για τελευταία φορά υπό τη σημερινή κυβέρνηση, το ΕΣΕΠ» ενώ συμπλήρωσε οτι «Πιστεύουμε στην ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία». 

Ολόκληρη η δήλωση

Σήμερα, συνεδρίασε, ίσως για τελευταία φορά υπό τη σημερινή κυβέρνηση, το ΕΣΕΠ.

Σε μια απολογιστική εκτίμηση της λειτουργίας αυτού του οργάνου οφείλουμε να πούμε ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε από την κυβέρνηση. Κορυφαίο λάθος ήταν η μη εμπλοκή του, ως οργάνου που μπορεί να διαμορφώνει συναινέσεις, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα, συζητήσαμε τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ένα όργανο του οποίου την αξία έχει εδώ και πολύ καιρό υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Το κείμενο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί βάση συζήτησης. Δεν απορρίπτεται εξ αρχής και στο σύνολό του. Όταν φτάσουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ θα υποβάλει τις προτάσεις της, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και την καλή πίστη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να καταθέσει και νομοθετική πρόταση για τον Οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών καθώς και πρόταση για τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Πρόκειται για τρία νομοθετήματα που διαμορφώνουν συνολικά το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Εμείς, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση της αποδρομής της κυβέρνησης, το να ρυθμιστεί θεσμικά το σύνολο των μηχανισμών διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής είναι επί της αρχής λάθος. Μια κυβέρνηση που έχει μόνον λίγους μήνες ζωής οφείλει να αποφύγει να καθορίσει το συνολικό θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, λίγο πριν αποχωρήσει.

Σχετικά με τον Οργανισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών εμείς έχουμε συγκεκριμένες απόψεις τις οποίες θα συζητήσουμε όταν θα έρθει η ώρα.

Πάντως, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη προσαρμογής του ΥΠΕΞ στις απαιτήσεις των καιρών. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία που αφορά στην διεθνή προβολή της χώρας μας. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να ρυθμιστεί θεσμικά η δυνατότητα της χώρας να υποστηρίζει και να προωθεί ικανούς Έλληνες στις θέσεις των διεθνών οργανισμών. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα του οποίου η διευθέτηση θα ενισχύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι διαρκώς παρούσα στις διεθνείς διαδικασίες.

Έγινε βεβαίως συζήτηση και για την Τουρκία καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημάναμε από πλευράς μας αυτό που δημόσια λέμε. Δηλαδή ότι η επίμονη πρακτική της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα αντιπαραγωγική.

Μάλιστα, τελευταία προβληματιζόμαστε με μια ποιοτική αλλαγή της παραβατικότητας της Άγκυρας, με τον εμπλουτισμό των μέσων που χρησιμοποιεί για την παραβίαση του εθνικού μας εναέριου χώρου, δηλαδή της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι πλέον γίνονται τουρκικές παραβιάσεις και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Είναι μια νέα εξέλιξη που πρέπει πολύ σοβαρά να μελετηθεί από την ελληνική πλευρά.

Έχουμε καταθέσει πρόσφατα σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτηση και περιμένουμε μια πειστική απάντηση. Για το πως δηλαδή αυτή η νέα εξέλιξη μπορεί να αντιμετωπισθεί σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Πιστεύουμε στην ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία. Όμως αυτός ο διάλογος για να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός δεν μπορεί να γίνεται σε περιβάλλον συνεχούς έντασης, παραβιάσεων, προκλήσεων και γενικά μιας συμπεριφοράς που δεν επιτρέπει μια παραγωγική ατμόσφαιρα ουσιαστικού διαλόγου.

Σήμερα, με ευθύνη της Τουρκίας, αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και, αν θέλετε, απευθύνω εδώ μια παραίνεση προς την κυβέρνηση. Να προσέχουν τα στελέχη και τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας τι δηλώνουν, πότε το δηλώνουν και πως το δηλώνουν.

Δεν είναι μια εύκολη εποχή. Είναι μια εποχή προκλήσεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.