Είμαστε με τους νικητές των ευρωεκλογών, όχι τους χαμένους»: Με αυτό το μήνυμα υποδέχεται η Νέα ∆ημοκρατία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον υποψήφιό του για την Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, τη Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα. «Είναι τόσο “ανθέλληνας” ο Μάνφρεντ Βέμπερ που επέλεξε να ξεκινήσει την επίσημη καμπάνια του από την Αθήνα», είπε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει η Ν.∆. στο γεγονός αυτό, αλλά και στην αναβαθμισμένη θέση της στους κόλπους του ΕΛΚ. Η επίσκεψη αυτή «σφραγίζει» και τη στενή σχέση του προέδρου της Ν.∆. και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, που είχε ξεκινήσει συμβολικά με τον κ. Μητσοτάκη να βάζει πέρυσι το φθινόπωρο μία από τις δύο υπογραφές για την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η εκδήλωση της Μεγάλης Τρίτης, την οποία έχει προετοιμάσει επιμελώς το επιτελείο του κ. Βέμπερ σε συνεργασία με τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Θανάση Μπακόλα, και τον γραμματέα ∆ιεθνών Σχέσεων της Ν.∆., Γιάννη Σμυρλή, δίνει την ευκαιρία στον αρχηγό της Ν.∆. να ξεδιπλώσει το όραμά του για την Ευρώπη. Αναμένεται να μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας μετώπου απένα-ντι στις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού, για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχει ολόκληρη η ημέρα για Μητσοτάκη και Βέμπερ. Το μεσημέρι, οι δύο πολιτικοί θα μεταβούν στη Νεμέα, σε μία επίσκεψη με διττό χαρακτήρα: Πρώτον, τη συμβολική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, με ξεναγό τον καθηγητή αρχαιολογίας Στίβεν Μίλερ. ∆εύτερον, την επίσκεψη σε οινοποιείο της περιοχής, που είναι σημαντικό και για τον κ. Βέμπερ, που θέλει να δείξει τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Το απόγευμα, στο Ζάππειο, σε μια φιέστα, το ΕΛΚ θα σημάνει την έναρξη της τελικής φάσης της προεκλογικής του καμπάνιας, που φιλοδοξεί να το οδηγήσει στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές και στην εκλογή του κ. Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υστερα από επτά ενδιάμεσους σταθμούς στην Ευρώπη, τελική «στάση» της καμπάνιας είναι το Μόναχο στις 23 Μαΐου. 

Για τον Γερμανό ευρωβουλευτή, η έναρξη της καμπάνιας «Η δύ-ναμη του Εμείς» («The power of We») από την Αθήνα έχει διπλό συμβολισμό: Το ξεκίνημα από την κοιτίδα της δημοκρατίας και την επανεκκίνηση των σχέσεων των Βρυξελλών με τις χώρες του ευρω-παϊκού νότου, μετά από μία «δύσκολη» οκταετία. Στην ομιλία του στο Ζάππειο αναμένεται να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο λαϊκισμός, που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, κέρδισε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 και θα ηττηθεί για πρώτη φορά και πάλι στην Ελλάδα, το 2019. O Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, θεωρείται στους κύκλους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ένα από τα πρόσωπα αναφοράς για τη μάχη εναντίον του λαϊκισμού.

ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑΣύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσης να επικεντρώσει την τοποθέτησή του σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ανάκτηση εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ευρώπη, μέσα από την ενδυνάμωση του ρόλου και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινο-βουλίου, από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος εξάλλου. Οι Βρυξέλλες, κατά τον κ. Βέμπερ, πρέπει να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες και να σταματήσει η εικόνα της απομονωμένης και απόμακρης γραφειοκρατίας που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις.

∆εύτερο σημείο, η καλύτερη και πιο ισχυρή Ευρώπη: Τόσο εξωτερικά, ώστε να ανταγωνίζεται στο διεθνές στερέωμα τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις, όσο και προς τα έσω, προστατεύοντας τα σύνο-ρα και την ταυτότητά της. Από την Αθήνα, ο κ. Βέμπερ θα κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αναφορές στη δημοκρατία, την ελευθερία και τον χριστιανισμό.

Τρίτο ζήτημα στο οποίο θα σταθεί είναι η βούλησή του να χτίσει γέφυρες την επομένη των ευρωεκλογών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα Κοινοβούλιο έντονα διασπασμένο και με το ΕΛΚ μοναδικό ισχυρό πόλο. Ο κ. Βέμπερ θα δεσμευθεί ότι θα είναι ο εγγυητής για να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στους «ευρώφιλους» και τους «ευρωσκεπτικιστές» για να λειτουργήσει ομαλά και την επόμενη πενταετία το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.