Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Τόνια Αράχωβα, μιλάει στα parapolitika.gr για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον πολιτικό στίβο ένας νέος υποψηφίος αλλά και τις προτεραιότητές της για την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την «αήθη και ακατανόητη», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, απέναντι στον συνυποψήφιό της, Στέλιο Κυμπουρόπουλο. 

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Φωτιάδη

Ποιο είναι το κίνητρο για έναν νέο υποψήφιο να κατέβει στην πολιτική και ποιος ο στόχος σας για τις εκλογές;

Μου έρχονται δύο ρήσεις στο μυαλό ακούγοντας το ερώτημά σας: η μία είναι του Πλάτωνα: «Μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου» και η δεύτερη του Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται». Στην ουσία και οι δύο καταδικάζουν την αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες. Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο είναι εξαιρετικά τιμητική και μάλιστα γιατί προήλθε μέσα από τη διαδικασία της επιλογής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ. Στη δική μου περίπτωση το κίνητρο ταυτίζεται με το στόχο που είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων και της δυναμικής ανθρώπων που συνδυάζουν γνώση, εμπειρία και διάθεση για προσφορά, προέρχονται από τους κόλπους της κοινωνίας, γνωρίζουν τα θέματα και μπορούν να προασπίσουν τις ελληνικές θέσεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η συμμετοχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι η εκλογή. Το να είσαι νέος στην πολιτική δεν είναι απαραίτητα μειονεξία, είναι και πλεονέκτημα γιατί κομίζεις το «νέο» που η κοινωνία έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Ιδιαίτερα όταν έχεις διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης για 5 χρόνια και γνωρίζεις τους μηχανισμούς, τους όρους και τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και παράλληλα είσαι επικεφαλής ενός Ευρωασιατικού Δικτύου με 400000 αποφοίτους από 54 χώρες στην Ευρασία, επιθυμείς να μετουσιώσεις σε πράξη τη γνώση και το νέο που κομίζεις προς όφελος της πατρίδας σου.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να κατεβείτε με τη Νέα Δημοκρατία για τη μάχη των ευρωεκλογών;

Δεν θα ενεπλάκην με την πολιτική αν δεν υπήρχε η αξιοκρατική διαδικασία του Μητρώου των Στελεχών. Ξέρετε για μένα οι έννοιες της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της αδιάβλητης αξιολόγησης είναι βασικοί αξιακοί μου πυλώνες. Πολλώ δε μάλλον που το κόμμα που εφήρμοσε αυτή την διαδικασία είναι η ΝΔ, ένα γνήσια φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα. Δεν πρόκειται μόνο για το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ενέταξε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, είναι το κόμμα που υπεραμύνθηκε σε κάθε ιστορική περίοδο ακόμα και στις «εύθραυστες» στιγμές του 2015 με την περιρρέουσα αμφισβήτηση των ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την σταθερή και απαρέγκλιτη παραμονή της χώρας μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, το φυσικό μας σπίτι. Αν και δεν είχα στο παρελθόν κομματική εμπλοκή, η δική μου πολιτική ιδεολογία ανήκει και εντάσσεται οργανικά στο φιλοευρωπαϊκό υπόβαθρο της μεγάλης παράταξης της ΝΔ. Η εξαιρετικά τιμητική για μένα επιλογή μου από τον Πρόεδρο της ΝΔ να ενταχθώ στο ευρωψηφοδέλτιο , αποτελεί την μοναδική πρόταση που θα αποδεχόμουν. Για μένα η πολιτική είναι θέμα αρχών και αξιών, όχι ευκαιριακών συγκυριών.

Θεωρείτε ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και τον αστικό χώρο;

Κύριε Φωτιάδη, μου έρχεται στο μυαλό η ρήση του Βολταίρου: «Η πολιτική είναι η πρώτη των τεχνών και η τελευταία των επαγγελμάτων». Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πω μόνο ότι οι ευκαιριακές συμπράξεις ετερόκλητων και ανομοιογενών στοιχείων, δεν εγγυάται την πολυσυλλεκτικότητα αλλά αντίθετα αναδεικνύει την ευκαιριακή χωρίς ιδεολογική αναφορικότητα και στοίχιση. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω στον αντίποδα τον κοινό ποιοτικό παρονομαστή των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, την αρραγή και συμπαγή ενότητα με σαφέστατο και αδιαμφισβήτητο φιλοευρωπαϊκό και φιλελεύθερο υπόβαθρο. Είμαι υπερήφανη που αποτελώ μέλος ενός τέτοιου ευρωψηφοδελτίου.

Ποια είναι η προτεραιότητά σας για την Ευρωβουλή. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να τεθεί επειγόντως στην ατζέντα των συζητήσεων;

Στην ατζέντα των εξελίξεων πρώτιστης σημασίας είναι θέματα ευρωπαϊκού και παράλληλα ελληνικού ενδιαφέροντος. Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που είχα την χαρά να παρευρεθώ, τα θέματα του Brexit και της συνοριοφυλακής συζητήθηκαν διεξοδικά. Αν αναλογιστούμε ότι το 3% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας προέρχεται από εξαγωγές στην χώρα μας, ότι η έξοδος της Βρετανίας αναμφίβολα απειλεί την ενότητά της Ένωσης και δημιουργεί ένα παράδειγμα πιθανής μελλοντικής απόσχισης, ότι η ισορροπία δυνάμεων εντός της Ένωσης ανατρέπεται και ότι η έλλειψη της Βρετανικής οικονομικής συμβολής πλήττει τον προϋπολογισμό, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα και την ιστορικότητα του θέματος. Παράλληλα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, η ενίσχυση με 10000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2027 και η διεκδίκηση αναδιανομής κονδυλίων παράλληλα με θέματα επενδύσεων και ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας για μία δυναμική και αναπτυξιακή Ελλάδα που όλοι επιθυμούμε μακριά από συγκαιρινές τελματικές καταστάσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας ονομάσατε τον πολιτισμό «ανεκμετάλλευτο πετρελαϊκό κοίτασμα». Ποιες προτάσεις θα κάνατε για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Η επαγγελματική μου πορεία είναι συνυφασμένη με ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας μας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), όπου έχω την τιμή και την μεγάλη χαρά να εργάζομαι πάνω από 20 χρόνια και να έχω διατελέσει διευθύντρια και μάλιστα η νεώτερη στην ιστορία της. Παράλληλα είμαι η μόνη Ελληνίδα εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) με έδρα τη Χάγη στα 90 χρόνια λειτουργίας της. Από την άλλη μεριά οι σπουδές μου κλασικής φιλολογίας, οικονομικών και πολιτικής επικοινωνίας συνταιριάζουν τις ανθρωπιστικές σπουδές με τις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες. Με βάση αυτά, υποστηρίζω μία δυναμική, σύγχρονη αντίληψη για τον πολιτισμό και την ανάγκη αξιοποίησης αυτού του «γίγαντα εν υπνώσει» μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο όπως τη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με την οικονομική ανάπτυξη. Σκεφτείτε για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την αρνητική Συμφωνία των Πρεσπών, τη διασύνδεση του TAP με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής. Οι ενεργειακοί δρόμοι είναι και πολιτιστικοί δρόμοι με δυνατότητες επενδύσεων και δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας. Το δίπτυχο πολιτισμός – οικονομική ανάπτυξη είναι όχι απλά «συμβατό» αλλά και αλληλοσυμπληρούμενο. Είναι από τα πιο δυναμικά και φιλόδοξα, ρεαλιστικά και φερέλπιδα πεδία δράσης με σημαντικά οφέλη για το ευρωπαϊκό και εθνικό μας μέλλον.

Πώς κρίνετε την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, απέναντι στον συνυποψήφιό σας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο;

Νομίζω ότι οποιοδήποτε σχόλιο για την αντιμετώπιση του κ. Κυμπουρόπουλου από τον κ. Πολάκη είναι περιττό. Οι λέξεις «αήθης και ακατανόητη» ωχριούν μπροστά στο περιεχόμενο αυτής της αντίδρασης. Προσωπικά θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις έννοιες του πολιτικού πολιτισμού και του πολιτικού ήθους και αυτό δεν πρόκειται για φιλοσοφική τοποθέτηση, πρόκειται για την επιστροφή της πολιτικής ζωής σε έναν αξιακό κώδικα που απολέσθηκε και λοιδορήθηκε τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και το δικό μου μότο είναι «Ήθος στην Πολιτική. Περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη. Καλύτερη Ευρώπη για όλους τους Έλληνες» και με αυτό το μότο πρόκειται να πορευτώ.