Καμία απάντηση από την κυβέρνηση στην πρόταση της ΝΔ για το αφορολόγητο
Το Μαξίμου μοιράζει γενικόλογες υποσχέσεις για παροχές μέσω του τερατώδους πρωτογενούς πλεονάσματος
Σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί η κατάργηση του προνομοθετημένου μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέτρο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε το μέτρο να ακυρωθεί.
«Το αφορολόγητο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν την ψηφίσαμε για αυτό προκαλώ τον κ. Τσίπρα να προσυπογράψει την τροπολογία της ΝΔ, με το που θα ανοίξει η Βουλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει δύο φορές το αφορολόγητο όριο: «Η σημερινή κυβέρνηση μόνης της μείωσε ήδη μια φορά το αφορολόγητο το 2016, ψήφισε πάλι μόνη της τη δεύτερη μείωση του το 2017 και δεσμεύτηκε εγγράφως στην τελευταία απόφαση του Eurogroup την υλοποίηση δηλαδή να υλοποιήσει την περικοπή είναι δέσμευση γραπτή πριν από είκοσι μέρες» τόνισε.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένει να μην απαντά για το αν θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ, δίνοντας γενικόλογες υποσχέσεις για παροχές. Παροχές που όμως έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των δανειστών.
Το ΥΠΟΙΚ έχει ανοίξει «πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1,14 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ).
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση γονατίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το 2016 και όπως φαίνεται μέχρι το 2022, υπόσχεται μειώσεις φόρων και 13η σύνταξη τη στιγμή μάλιστα που δεν εκκαθαρίζει τις εκκρεμείς, συντάξεις, χρωστάει στους προμηθευτές του Δημοσίου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει επιστρέψει φόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα το οποίο και απεστάλη στις Βρυξέλλες ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα φθάσει:
2019: 4,1% (υπερπλεόνασμα 1,14 δισ ευρώ)
2020: 3,9% (υπερπλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ)
2021: 4,1% (υπερπλεόνασμα 1,22 δισ ευρώ)
2022: 4,6% (υπερπλεόνασμα 2,33 δισ ευρώ)
Σημειώνεται ότι στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι να επιτυγχάνει πλεόνασμα ύψους 3,5% κατ' έτος μέχρι το 2022.