Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ερωτηματολόγιο της εταιρίας δημοσκοπήσεων VoxPop Analysis, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, που μέχρι στιγμης διενεργεί έρευνες για την εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Στενός συνεργάτης του Χριστόφορου Βερναρδάκη με εταιρεία που μπήκε πέρυσι στο μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ βρίσκεται πίσω από την VoxPop Analysis.

Όπως είχαν γράψει τα Παραπολιτικά στις 7 Ιουλίου 2018, διαχειριστής και αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Γιάννης Σκλίας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο το 2015, συνεργάτης της γνωστής από το παρελθόν CommonView και πρώην φοιτητής του Χριστόφορου Βερναρδάκη, με τον οποίο έχουν γράψει μαζί κείμενα παρεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση της εταιρείας έγινε μόλις πριν ενάμιση μήνα και είναι μονομετοχική ΙΚΕ με μετοχικό κεφάλαιο 100 ευρώ.

Στο σχετικό βίντεο ο Γιάννης Σκλίας δίνει συνέντευξη ως υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ σήμερα κάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Κώστα Βαξεβάνη.

Η περίπτωση αυτή θυμίζει την εταιρεία CommonView, την οποία δημιούργησαν φοιτητές του Χριστόφορου Βερναρδάκη, με βοήθεια συνεργατών του στο Μαξίμου.


Διαβάστε αναλυτικά για την VoxPop Analysis εδώ

Στο εν λόγω ερωτηματολόγιο, και σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί δημοσκοπήσεων, παραβιάζονται μια σειρά κανόνων αφού περιλαμβάνονται σαφείς και ευθείες ερωτήσεις που περιέχουν μειωτικούς για την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια χαρακτηρισμούς για πρόσωπα ή φορείς, για τους οποίους ερωτώνται τα μέλη του αντιπροσωπευτικού δείγματος και πιο συγκεκριμένα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Πιο συγκεκριμένα στο ερωτηματολόγιο εμπεριέχονται ερωτήσεις για το αν το δείγμα θεωρεί τον επιχειρηματία «διεφθαρμένο».

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (είτε είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ είτε όχι), οφείλουν με βάση το Νόμο περί Δημοσκοπήσεων (Νόμος 3603 του 2007) να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες.

ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5


5. Στο ερωτηματολόγιο των δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνονται ερωτήσεις που περιέχουν μειωτικούς για την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια χαρακτηρισμούς για πρόσωπα ή φορείς, για τους οποίους ερωτώνται τα μέλη του αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Όπως είναι ευνόητο, το ερωτηματολόγιo της έρευνας της VOX POP ANALYSIS παραβιάζει κατάφορα το Νόμο σε πλήθος σημεία του. Χαρακτηριστικά, ερωτήσεις 18,22, 24 (απίστευτο) 25 (το ίδιο).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί μονόδρομο η προσφυγή στο ΣΕΔΕΑ, η καταγγελία στο ΕΣΡ, καθώς επίσης και η δημόσια καταγγελία.