Με συνέντευξή Τύπου και πλαισιωμένος από το οικονομικό του επιτελείο ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει και την τελευταία του επικοινωνιακή ζαριά, προκειμένου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την εκλογική πορεία της κυβέρνησης.

Από το Ζάππειο ανακοινώνει μέτρα ελάφρυνσης, όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση, στην ουσία όμως ο πρωθυπουργός μοιράζει χρήματα, χωρίς την έγκριση των δανειστών και τα οποία μάζεψε από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών.  

 Τα μέτρα είχαν εξειδικευτεί και «κλειδώσει» νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας πρώτος το λόγο, και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας που σήκωσε μεγάλο βάρος και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα τα θετικής πορείας.  Ήρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα να γευτούν τα αποτελέσματα των θυσιών τους».

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία και στο 1,1 δισ. που αναμένεται να μοιράσει τόνισε: «εμείς έχουμε ρευστότητα πάνω από 31 δισ. από αυτό το απόθεμα τα μισά περίπου είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ τα υπόλοιπα από τους κόπους του ελληνικού λαού. Αυτούς του κόπους δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ενα μέρος από αυτούς τους κόπους, 3,6 δισ. θα διατεθούν στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ».

Τα μέτρα  

Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει το εξής πακέτο θετικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη. Αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα κι αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 και όλα θα είναι μόνιμα.  

Τα μέτρα για το 2019

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε για το 2019:

-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα από το 24% στο 13%. 

Θα έχουν κόστος από τώρα, μόλις μας επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να επαναλειτουργήσει η Βουλή, 260 εκατομμύρια ευρώ.  

-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο,  από το 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6% για καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν έως 500 ευρώ και κατά μέσο όρο 370 ευρώ. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 500 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ. Αυτό έχει κόστος 800 εκατομμύρια ευρώ.  

«Θα είναι πράγματι μία επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Τα μέτρα για το 2020

-Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων ως 20.000 ευρώ. 

-Από 01.01.2020, νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεσή τους. Αφορά τις επενδύσεις σε όλους τους κλάδους και σε συνδυασμό με τον αναπυξιακό νόμο υπάρχουν ρυθμίσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις. Επίσης μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και η μείωση το 2021 θα είναι ήδη στο 25%.  

-Για νέους εργαζόμενους ως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται στο 25%.  Ένας εργοδότης θα έχει κάλυψη 80% κάλυψη των εισφορών μέχρι τα 25.  

-Από 01.01.2020, μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ που σήμερα είναι 13% στο 11%. Σκοπός η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης.

-Φορολογικές μειώσεις για νησιώτες: Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους.

-Από 01.01.2020, προχωράμε σε ένα μέτρο στοχευόμενο για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου.

Επίσης έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημά τους για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

-Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων των στεγαστικών δανείων.