Σύσκεψη της ΝΔ παρουσία Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα
Η δήλωση Κουμουτσάκου
Σύσκεψη με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που δημιουργούν στην περιοχή οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική για τον τρόπο που η Κυβέρνηση αξιολόγησε και αντιμετώπισε την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην κριτική αυτή μένουμε σταθεροί. Άλλωστε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς και σε προηγούμενα κυβερνητικά λάθη.
Σήμερα όμως εκείνο το οποίο προέχει είναι η συντονισμένη εθνική στάση απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ασκώντας όπως πάντα με υπευθυνότητα και εθνική ευαισθησία το καθήκον της, η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους για την κατάσταση που διαμορφώνεται με υπαιτιότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσφατα, ανάλογη ενημέρωση έγινε και σε ανώτατο επίπεδο στον ΟΗΕ.
Η Κυβέρνηση οφείλει σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτήν πολιτική της.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επικείμενης σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής στάσης, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν αυτή συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου πολιτική της. Άλλωστε οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας έρχονται σε καταφανή αντίθεση και υποσκάπτουν τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας, όπως αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Τουρκίας την οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ως στρατηγικό στόχο εξαρτάται αποκλειστικά από τη ίδια την Τουρκία και το βαθμό συμμόρφωσής της με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα.
Ζητάμε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να στείλει τα κατάλληλα σαφή μηνύματα στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην τόσο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».