Σε πανικό φαίνεται πως βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που όσο περνούν οι μέρες η «αγωνία» του κορυφώνεται. Προφανώς καθοριστικό ρόλο παίζει η εκλογική αναμέτρηση που ξεκινά σε 15 ημέρες με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκησης να απειλούν το ανίκητο των τελευταίων ετών.

Να σημειωθεί πως πέρα από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια ξεκάθαρη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, γεγονότα όπως το ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΙ για την τραγωδία, τις ευθύνες και τα ψέματα της πυρκαγιάς της Αττικής, οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες μετά σε πολυτελέστατη θαλαμηγό αλλά και ο ανεξέλεγκτος και αγενής φίλος και υπουργός του Παύλος Πολάκης δίνουν τη χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως τις τελευταίες ημέρες ο πανικός κάνει τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν περιορίζονται σε πολιτικές και υγιείς πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά επιδίδονται σε εμετικά σχόλια με τόνους λάσπης με μεγαλύτερο παράδειγμα με τον ενικό του Τσίπρα στον Μητσοτάκη λέγοντάς του «Είσαι πολύ λίγος να μιλάς για μένα»

Φυσικά αυτά τα σχόλια μέσα στον ναό της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχουν χώρο ντροπιάζοντας την ιστορία της χώρας αλλά αποδεικνύουν περίτρανα τον πανικό της κυβέρνησης. Μάλιστα η σφοδρή σύγκρουση της Τετάρτης θύμισε την περίοδο που ο ακόμη Αριστερός, Αλέξης Τσίπρας, ωρυόμενος από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορούσε σφοδρα τα μέλη της κυβέρνησης.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά… Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν μέχρι χθες υπήρξε ένας ιδιαίτερα ψύχραιμος πολιτικός, πολλές φορές κάπως ειρωνικός προς τους συνομιλητές του αλλά σίγουρα με έναν αέρα που του έδινε η απόσταση των εκλογών.

Ποτέ δεν ήθελε να δείξει ότι χάθηκε ο έλεγχος, ούτε παρασυρόταν, ενώ ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές διατηρούσε μια εντυπωσιακή αυτοκυριαρχία. Ακόμη και για τους πρώην συντρόφους του (Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη κλπ) όσο και αν τον «στόλιζαν» ο ίδιος σπάνια έδινε απαντήσεις και όταν το έκανε ήταν με τον μανδύα του σεβασμού στις επιλογές τους «σφάζοντας» τους όμως.

Όμως, το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιδεικνύει πια την ίδια αυτοσυγκράτηση και αντιδρά με εκνευρισμό και αγένεια.

Οι λόγοι του εκνευρισμού του Τσίπρα

  • Το Μακεδονικό, ένα θέμα το οποίο άνοιξε μόνο του «τσάκισε» την κυβέρνησή του.
  • Οι περισσότεροι βουλευτές και στελέχη του δεν μπορούν να περάσουν από τη… Λαμία και πάνω χωρίς να δεχτούν γιουχαρίσματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις πολιτικών που οριακά δεν μπορούν να βρεθούν χωρίς ασφάλεια στις εκλογικές τους περιφέρεις.
  • Έπειτα, υπάρχει πάντα το πρόβλημα με την ανοιχτή πληγή που λέγεται τραγωδία στο Μάτι. Η διαρκής επαναφορά στο προσκήνιο μιας τραγωδίας που ήταν ταυτόχρονα και το ναδίρ της κυβέρνησης Τσίπρα και ως προς την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση, είναι σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, ιδίως από τη στιγμή που πλήττει άμεσα και την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού.
  • Σε αυτά προστίθεται η υπόθεση Πολάκη. Ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει στη δυνατότητα του Παύλου Πολάκη να μπορεί να απευθύνεται σε ένα κομματικό ακροατήριο και να «δίνει γραμμή» για το πώς πρέπει να οριστεί η πολιτική αντιπαράθεση. Αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία εάν αναλογιστούμε ότι σήμερα η πολιτική σκανδαλοθηρία και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης εναντίον πολιτικών αντιπάλων αποτελούν κεντρικές αιχμές της κυβέρνησης. Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει πραγματικό πολιτικό κόστος από την τρέχουσα συμπεριφορά του αναπληρωτή Υγείας και την όλη του πολιτική αισθητική, όπως βέβαια και από την ανάγκη να καλείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να του δώσει πολιτική κάλυψη.
  • Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν η υπόθεση Πολάκη ήρθε λίγο καιρό μετά την υπόθεση Πετσίτη. Όπως και να το δει κανείς δεν είναι μικρό πράγμα να είναι στο επίκεντρο κατηγοριών για διαπλοκή ένας τόσο στενός συνεργάτης ενός υπουργού, του Νίκου Παππά, που είναι συνάμα και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού.
  • Αποκορύφωμα όλων αυτών η υπόθεση με το κότερο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να το παρουσιάσει ως κάτι το απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση. Κομβικό σημείο η τοποθέτηση ότι εφόσον δεν διαψεύστηκε η πληροφορία, η κυβέρνηση το είχε επιβεβαιώσει, την ώρα που στην πραγματικότητα ήταν απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να βγει στη δημοσιότητα οτιδήποτε είχε να κάνει με τις διακοπές του πρωθυπουργού. Κι αυτό ακριβώς γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα σε κότερο εφοπλιστή λίγο καιρό μετά την τραγωδία στο Μάτι θα αποτελούσε πλήγμα συνολικά στο κυβερνητικό αφήγημα.
  • Σε όλα αυτά προστίθεται και ο παράγοντας δημοσκοπήσεις: ο αρχικός σχεδιασμός υπολόγιζε ότι κάπου τώρα οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα απέδιδαν και εκλογικά. Όμως όλα δείχνουν ότι παρά την αναμενόμενη σχετική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο στόχος για εκλογές-ντέρμπι ή για ήττα με μικρή διαφορά όλο και απομακρύνεται.

Γεροβασίλη κατά Μητσοτάκη

Την ώρα που το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, ανενόχλητοι κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια από την αστυνομία, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη... παραπονιέται ότι ότι «κανείς δεν βλέπει τις μεγάλες επιχειρήσεις της Αστυνομίας» και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λαϊκισμό.

Σε επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Γεροβασίλη απαντά στον... λαϊκισμό Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, «μετεωρίζεται από την λασπολογία στην τρομολαγνεία και τον απύθμενο λαϊκισμό».

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, τρομοκρατημένος από τις αντιδράσεις ακόμα και στελεχών του κόμματός του για το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του στη Βουλή, προσπαθεί απελπισμένα να αλλάξει την ατζέντα, καταφεύγοντας για άλλη μια φορά στο προσφιλές του θέμα περί βίας και ανομίας», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «κάνει ότι δεν βλέπει τις μεγάλες επιχειρήσεις της Αστυνομίας που γίνονται σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και αλλού, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δήθεν υπάρχει ανοχή στην παραβατικότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης, για μία ακόμη φορά, δυσφημεί συνειδητά την εικόνα της χώρας και αρέσκεται να μοιράζει ανέξοδα υποσχέσεις για μαγικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν κλείνει τα μάτια.

Ας γνωρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά και δεν παραπλανάται από τα ψεύδη και την υποκρισία…», καταλήγει η Όλγα Γεροβασίλη.