Με πιο ήπιους τόνους και με διάθεση απολογίας εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, μετά το στραπάτσο της πρώτης του τοποθέτησης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε για την κυβέρνησή του. Η ένταση που πυροδότησε ο ίδιος κατά την πρώτη του ομιλία και που χρεώθηκε ακόμη και από την πλειοψηφία ότι επιχείρησε να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, ξεφεύγοντας ωστόσο εκτός ορίων, αφού δεν κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα ασχοληθεί ξανά με προσωπικές αντιπαραθέσεις, όπως έκανε κατά την πρώτη του ομιλία και παραδέχθηκε ότι θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους.

Χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ένα συγκεκριμένα κοινωνικά ρεύμα γι’ αυτό και θα διατηρηθεί. «Ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση. Ίσως να φταίνε οι σύμβουλοί σας. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει... Κάποιοι σας τα λένε αυτά.  

Και νομίζω ότι σας συμβουλεύουν λάθος. Και βεβαίως υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταρρεύσει γιατί εκπροσωπεί ένα κοινωνικό ρεύμα».

«Δεν είμαι μέρος της ελίτ»

Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να αντιστρέφει την πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι αστείο να προσπαθεί η αντιπολίτευση να τον παρουσιάσει ως μέρος της ελίτ.

Μάλιστα, κάνει την συγκεκριμένη τοποθέτηση, λίγα 24ωρα αφού κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες του να κάνει διακοπές στο κότερο της κ. Παναγοπούλου και αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι βρίσκονταν στο κότερο.

«Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Αλλά ότι η πολιτική σας ευνοεί κατάφωρα την ελίτ του τόπου.

Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε είτε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ή να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πείσετε ότι είμαι εγώ μέρος της ελίτ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

13η σύνταξη

«Για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, η 13η σύνταξη θα είναι ολόκληρη. Δεν είναι αυτή μια ενίσχυση, μια ανάσα;

Το πρόβλημά σας είναι ότι δεν πιστεύετε σ' αυτό. Όχι ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι με τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις ελίτ».  

Προσωπικές επιθέσεις

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας τις προσωπικές επιθέσεις για τις οποίες είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν θα τον απασχολήσουν είπε: «Έχετε ακριβώς την καμπάνια που είχε ο Μπολσονάρο ο ακροδεξιός. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη στον αντίπαλο και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Εκεί πέτυχε, εδώ δεν θα πετύχει. Δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο κ. Μεϊμαράκης στην δημόσια τηλεόραση για τους συμβούλους σας… Τώρα δεν γελάτε όμως».

Για τις εκλογές είπε: «Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ μέχρι τις ευρωεκλογές και τις εθνικές που θα γίνουν στην ώρα τους. Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών, εμείς θα αγωνιούμε για να δίνουμε απαντήσεις στις ανάγκες των πολλών».  

Στην συνέχεια άρχισε να απαριθμεί τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε και μιλώντας για την 13η σύνταξη ρώτησε τη ΝΔ αν θα την ψηφίσει ή θα την θεωρήσει λαϊκισμό και συνέχισε να μιλά με διχαστικά μηνύματα αναφέροντας τις ελίτ:

«Για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, η 13η σύνταξη θα είναι ολόκληρη. Δεν είναι αυτή μια ενίσχυση, μια ανάσα; Το πρόβλημά σας είναι ότι δεν πιστεύετε σ’ αυτό. Όχι ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι με τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις ελίτ. Η Ελλάδα των πολλών πάει κόντρα με την Ελλάδα της ελίτ.Η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, που δεν συμβιβάζονται. Όταν σας αποδίδω ότι είστε μέλος των ελίτ, δεν μιλώ για το πώς μεγαλώσατε, αλλά κρίνω τις θέσεις σας, που στηρίζουν την ολιγαρχία.

Γιατί όταν βάζατε 5 ευρώ στα νοσοκομεία ενώ χαρίζατε 241 εκατομμύρια στις φαρμακευτικές τι κάνατε; Ελαφρύνατε τους λίγους και βαρύνατε τους πολλούς. Ενώ εμείς καταργήσαμε τα 5 ευρώ. Όταν λέτε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% δηλαδή και για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ εμείς λέμε μεσοσταθμικά, δηλαδή 50% για τις μεσαίες ιδιοκτησίες και 10% για τις βίλες στην Εκάλη και το Ψυχικό…

Όταν εμείς με το ΣΕΠΕ τιμωρούμε τους παραβάτες και επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και αυξάνουμε τον κατώτατο, το κάνουμε για να στηρίξουμε τους πολλούς».