Θεοδωράκης: Οι πολίτες να στηρίξουν τους «ικανούς και όχι κομματικούς»
«Η Ευρώπη κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και από την ακροδεξιά», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ρέθυμνο.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει από τον λαϊκισμό και από την ακροδεξιά, και το ΠΟΤΑΜΙ αυτό που λέει, είναι πως είναι καλό να φωτίζουμε τους αντιπάλους μας με γνώση. Δεν θα φύγουμε από το κίνδυνο τον ακροδεξιό για να πέσουμε στον κίνδυνο των λαϊκιστών, μιας και είναι ενιαίος ο κίνδυνος, δεδομένου πως οι λαϊκιστές και οι ακροδεξιοί είναι για μας το ίδιο πράγμα και ο ίδιος κίνδυνος», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη ενόψει των ευρωεκλογών.
«Έχουνε μείνει δέκα μέρες για τις εκλογές και υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκλογές χάνονται ή κερδίζονται μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες, οπότε το Ποτάμι προσπαθεί να είναι παντού και για αυτό βρίσκομαι εδώ, με υποψήφιους ευρωβουλευτές, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διανύσει πάνω από 8.500 χιλιόμετρα περιοδείας στην Ελλάδα, ώστε να πείσει τους πολίτες να συμμετέχουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. «Εμείς όπως ξέρετε, δαπανήσαμε λίγα χρήματα από τα πολύ λίγα χρήματα που έχουμε, διότι δεν έχουμε δάνεια, δεν έχουμε και χρηματοδότες και οι προϋπολογισμοί μας δημοσιοποιούνται όπως επιβάλλει ο νόμος σε τακτά χρονικά διαστήματα στο site μας. Παρόλα αυτά, δαπανήσαμε λίγα χρήματα για να πούμε στους πολίτες, όχι «ψηφίστε Ποτάμι», αλλά «ψηφίστε στις ευρωεκλογές». Κάναμε μία διαφημιστική καμπάνια που ελπίζω να την έχουν ήδη οι πολίτες, διότι είναι αναγκαίο να υπάρχει την επαύριον ένα σύνθημα ότι οι Έλληνες ψηφίσαμε, οι Έλληνες δεν μείναμε αμέτοχοι . Επιμένω και εγώ, ειδικά για τη νέα γενιά, ότι δεν πρέπει να αφήσουν τους άλλους να πάρουν την απόφαση για αυτούς».
Συνοδευόμενος από υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο κ. Θεοδωράκης θα βρεθεί σε Ηράκλειο και 'Αγιο Νικόλαο επίσης, ώστε να μιλήσει, όπως είπε, με φίλους, με δημοσιογράφους, για να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών. «Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα σε αυτή την προεκλογική περίοδο, κανείς δεν έχει δεχτεί να γίνει ντιμπέιτ. Είπα και στη Βουλή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία, να μην ακούνε τα «όχι» των αρχηγών και να διοργανώσουν πολιτικά debate. Εμείς είμαστε ανοιχτοί ακόμη και τις επόμενες ημέρες που είναι οι τελευταίες. Debate με δύο ή και με τρεις, ή και όλοι μαζί, ώστε να μάθει όλα όσα χρειάζεται ο κόσμος. Το τι απαντάμε στα μεγάλα ερωτήματα της Ευρώπης, στα ερωτήματα της Ελλάδας. Νομίζω όμως, ότι τόσο ο κύριος Μητσοτάκης, όσο κι ο κύριος Τσίπρας και η κα Γεννηματά, αρέσκονται σε μονολόγους, να λέει ο καθένας τη δική του ιστορία και να μην απαντούν στα προβλήματα των πολιτών. Εμείς ξεκινήσαμε μία δύσκολη πορεία στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όταν σε όλους φάνταζε απίστευτο ότι ένα κίνημα από το πουθενά, χωρίς πολιτικό παρελθόν, θα μπορέσει να έχει μία εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Τελικά τα καταφέραμε, τα πήγαμε καλά, και στην Ευρωβουλή και στη Βουλή. Ήμασταν τίμιοι απέναντι στους Έλληνες, καθαροί, και πιστεύω ότι και τώρα ακόμα πολλοί άνθρωποι, πολύ περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν Ποτάμι, πιστεύω ότι θα μας ψηφίσουν, διότι πιστεύουν πως εμείς έχουμε μία θετική συνεισφορά στη χώρα».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι «ακίνητη», μιας και όπως είπε, «το χαρακτηριστικό της Ευρώπης, εδώ και αρκετό διάστημα είναι ότι έχει φοβηθεί από τους ακροδεξιούς από τους λαϊκιστές και συντηρητικούς, και μένει ακίνητη. Όταν ένας μεγάλος οργανισμός όπως η Ευρώπη για πολλή ώρα μένει ακίνητος, αρχίζει και παρουσιάζει προβλήματα, άρα η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί, όχι προς τα πίσω όπως λέει η Λε Πεν, αλλά να κινηθεί προς τα εμπρός. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή αναγέννηση του Εμμανουέλ Μακρόν, πιστεύουμε στην ανάγκη να υπάρξει μία καινούργια Ευρώπη, όχι όμως γκρεμίζοντας την παλιά, αλλά επεκτείνοντας όλα τα καλά της Ευρώπης που ζούμε».
Αναφερόμενος στις 30 θέσεις που παρουσίασε το κόμμα του με κείμενο για την Ευρώπη, είπε πως «πρόκειται για συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν από το ενιαίο αμυντικό δόγμα, μέχρι θέση για τον υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης που θα πρέπει να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι ζητήματα που αφορούν τη φορολογία κολοσσών επιχειρήσεων της Ευρώπης, την αγροτική παραγωγή, τους μετανάστες. Νομίζω πως είναι μία πλήρης πρόταση, που καλά θα κάνει ο πολίτης, πριν πάει το πρωί της 26ης πάνω από την κάλπη να έχει διαβάσει, για να γνωρίζει ποιος έχει προτείνει κάτι συγκεκριμένο για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, είπε πως είναι ντροπή, από τους 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης σε αυτές τις εκλογές, να ψηφίσουν λιγότεροι από 15.000. «Το γραφειοκρατικό κομματικό κράτος των Αθηνών, αποφάσισε ότι για να ψηφίσει κάποιος στο Παρίσι, στο Βερολίνο, θα έπρεπε να το δηλώσει 2 μήνες πριν. Ποιος μπορούσε δύο μήνες πριν να δηλώσει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές; Έτσι λοιπόν θα ψηφίσουν μόνο 15.000 παιδιά».
Σχετικά με το αν οι ευρωεκλογές είναι μία επίσημη δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως αυτό δεν το δέχεται. «Αυτό που λένε συχνά τα κόμματα εξουσίας, ότι οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο για να λύσουν τις διαφορές τους, δεν το δέχομαι. Οι ευρωεκλογές δεν είναι προημιτελικός, είναι από μόνος του ένας μεγάλος αγώνας. Και πρέπει οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τις ευρωεκλογές με ευρωπαϊκά κριτήρια. Προφανώς στέλνονται και κάποια πολιτικά μηνύματα και όταν ψηφίσει κάποιος το Ποτάμι, λογικό είναι να στέλνει ένα μήνυμα άρνησης αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, των ιδεοληψιών, της αναποτελεσματικότητας. Είναι όμως άλλο να λες ‘στείλε και ένα μήνυμα’ και άλλο να λες ότι είναι πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα που θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ρέθυμνο, ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε επίσης με το δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, δηλώνοντας τη στήριξή του στο πρόσωπο του δεδομένου, όπως ανέφερε, ότι πρόκειται για πρόσωπο της αυτοδιοίκησης που έχει αποδείξει την ικανότητά του ποικιλοτρόπως. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ποταμιού είπε ότι «η Ευρώπη έχει μία πολιτική, να ενισχύει την περιφέρεια και όχι το κεντρικό κράτος. Άρα μπορεί κάποιος στην περιφέρεια της Ελλάδος, στην περιφέρεια της Ευρώπης, να φιλοδοξεί ότι θα ενισχυθεί από το ευρωπαϊκό κέντρο και θα πρέπει για αυτό το λόγο να μπαίνουν στις θέσεις ευθύνης άνθρωποι ικανοί. Όχι απλώς άνθρωποι που σφίγγουν χέρια και υπόσχονται, αλλά άνθρωποι ικανοί, που μπορούν να αποσπάσουν τα απαραίτητα κονδύλια και να τα αξιοποιήσουν υπέρ των πολιτών τους».
Το Ποτάμι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης, δε δίνει χρίσματα και θεωρεί ότι είναι λάθος η πολιτική των κομμάτων να λένε ότι ο ένας ή ο άλλος δήμαρχος είναι δικός τους ή όχι. «Σε διαφορετικές πόλεις επιλέγουμε να στηρίζουμε ανθρώπους από διαφορετικό πολιτικό παρελθόν, μόνο και μόνο για την ικανότητά τους. Έτσι στο Ρέθυμνο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Μαρινάκης έχει ως πρώτο καθήκον του την πόλη και τους πολίτες. Αυτό είναι το κριτήριο κατά την άποψή μας, για να ενισχύεται από το πολιτικό κόσμο ένας τέτοιος δήμαρχος. Οι υποσημειώσεις, οι κομματικές και ιδεολογικές, εμάς δεν μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρει πόσο χρήσιμος είναι ένας δήμαρχος για την πόλη του, όπως ο Γιώργος Μαρινάκης που έχει βοηθήσει να γίνει η πόλη του Ρεθύμνου διεθνώς γνωστή με πολλές βραβεύσεις, και έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για την πόλη και τους συμπολίτες του».