Κάτι ήξερε ο Αλέξης Τσίπρας όταν έσπευδε να αλλάξει άποψη για την ετυμηγορία της κάλπης της 26ης Μαΐου: Από «δημοψήφισμα για την κυβέρνηση», την μετέτρεψε σε «αποτύπωση τάσης». Παρά την άκρατη παροχολογία στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες δεν πείθονται.

Διόλου τυχαίο σε αυτή την κατεύθυνση δεν θεωρείται το γεγονός ότι ακόμα και υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, σπεύδουν να απαρνηθούν το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουν τη συντριβή. 

Σε νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κινείται και πάλι στα όρια της διψήφιας διαφοράς.

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 μονάδες «βλέπει» η γνωστή εταιρία Public Issue. Αυτό εκτιμά ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και ο Γιώργος Συμεωνίδης, αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue.

Στην έρευνα της MARC, η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις Ευρωεκλογές αγγίζει τις 8 μονάδες, ενώ και σε αυτή την έρευνα οι πολίτες δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει προβάδισμα 7,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, το Κίνημα Αλλαγής 6,3%, η Χρυσή Αυγή 6%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 2,2%, η Ένωση Κεντρώων 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, το ΜεΡΑ 25 και το Ποτάμι από 1,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,1%, και οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά από 1%.

Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,3%, στο 4,3% το άκυρο/λευκό. Στο 12% οι αναποφάσιστοι.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η εικόνα έχει ως εξής:

Στην έρευνα της Interview για λογαριασμό του Βεργίνα TV, η διαφορά υπέρ της ΝΔ κινείται στα επίπεδα του 9%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Μαΐου:

- Το 68% των ερωτηθέντων απαντούν πώς «τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν θα επηρεάσουν την απόφασή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές».

Tα ποσοστά των κομμάτων: