Τα ευρήματα των νέων δημοσκοπήσεων και τα διλήμματα που αυτά θέτουν σχολιάζει η ΝΔ μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σοφίας Ζαχαράκη. Η εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει ότι οι πολίτες έχουν ήδη απαντήσει στο δίλημμα αυτών των εκλογών που δεν είναι άλλο από το «στασιμότητα ή αλλαγή».

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Ζαχαράκη: «Μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Μαΐου, και όπως δείχνουν όλες οι νέες δημοσκοπήσεις, είναι σαφές: μπροστά στο δίλημμα 'στασιμότητα ή αλλαγή', οι Έλληνες απαντούν 'πολιτική αλλαγή τώρα'. Για λιγότερους φόρους, πραγματική ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες και καλές δουλειές για όλους. Αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει ευρύτατο. Το Βήμα της Κυριακής δημοσιεύει την έρευνα της Metron Analysis, από την οποία προκύπτει διαφορά 6,7% υπέρ της ΝΔ.

Σε έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα η εταιρεία Marc στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται με 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%.

Αλλά και από την έρευνα των Νέων του Σαββατοκύριακου προκύπτει ευρύ προβάδισμα της ΝΔ. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB που έγινε στις 13-16 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, έναντι 23,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Πιο αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.