Της Ελένης Καλογεροπούλου –Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, την αντιπαράθεση Φίλη με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, την εκλαΐκευση της οικονομικής πολιτικής και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται έτσι όπως τα ήθελαν στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να έχουν ανακύψει τριβές, αντιπαραθέσεις και μουρμούρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των συνεργατών του πρωθυπουργού. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δείχνει να έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, καθώς ορισμένοι επιθυμούν την απόλυτη ταύτιση με τη σοσιαλδημοκρατία με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν λησμονούν τις αριστερές αρχές και απόψεις τους, έστω και αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και «αναγκάζεται» να κόψει τις συντάξεις των πολιτών. Οσο, μάλιστα, το κόμμα του 4% (που αποτελεί τη βάση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ) θα αλλοιώνεται, στο όνομα της προσαρμογής και της κυβερνησιμότητας, τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται. Και κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αυτή η διελκυστίνδα.

ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ
Οι συγκρούσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών δείχνουν να ξεφεύγουν από τα όρια, καθώς υπουργοί στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, με σχόλια και υπονοούμενα που ξεπερνούν τα επίπεδα της καλοπροαίρετης κριτικής, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τον δρόμο της ειρωνείας και του χλευασμού. Όλοι, δε, δηλώνουν την απόλυτη πίστη τους στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα και πολλές φορές μιλούν εξ ονόματός του, ερμηνεύοντας τις προθέσεις, τις σκέψεις και τα «θέλω» του. Οι περισσότεροι προσπαθούν να εμφανίζονται ως το δεξί του χέρι, με τον πρωθυπουργό να τους ζητά τη μόνη σωστή άποψη! Εξαιτίας αυτού του αλαλούμ, τέσσερις πολιτικοί πόλοι εμφανίστηκαν να διεκδικούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης την απόλυτη αλήθεια και την ιδεολογική ορθότητα, αμφισβητώντας πολλές φορές προθέσεις και αποτελέσματα συναδέλφων τους.
Ως άτυποι «στρατηγοί» στον ακήρυχτο πόλεμο εμφανίζονται ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ φαίνεται ότι δεν έχει οριστεί ακόμα ο εκπρόσωπος της ομάδας των κομματικών που εκφράζουν τον βασικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα κορυφαία στελέχη της ομάδας Παππά μιλούσαν με ένταση εναντίον του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για την αναμόχλευση του θέματος των Θρησκευτικών, καθώς αυτό έφερε τριβή με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τη στιγμή που όλα έδειχναν να είναι… ειδυλλιακά σε αυτό το μέτωπο.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ
Από την άλλη, σύντροφοι του υπουργού Παιδείας δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας έφερε νόμο που επιτρέπει την αδειοδότηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ κατά την άποψή τους θα μπορούσαν να έχουν δοθεί τουλάχιστον δύο περισσότερες άδειες, γεγονός που θα εκμηδένιζε τα προβλήματα ανεργίας των δημοσιογράφων και των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων που έχουν προκύψει. Οι φράσεις που ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα επιθετικές, καθώς έγινε λόγος για «ηλιθιότητες», «επιπολαιότητες» και «βλακείες που έφεραν προβλήματα στην κυβέρνηση», ενώ έγινε λόγος ακόμα και για «καβάλημα καλαμιού». Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, επέρριπταν ευθύνες και σε άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν μπήκαν στον κόπο να υπερασπιστούν τους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, αλλά ούτε και τον Νίκο Φίλη, ο οποίος βάδισε τον δρόμο της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία μόνος του, αφού πολλοί… σύντροφοί του δεν ήθελαν να εμπλακούν στην ιστορία καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Φυσικά, στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρέθηκε το θέμα Καλογρίτσα, το οποίο, σύμφωνα με αρκετά κομματικά στελέχη, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία, η οποία εμφανίστηκε να παρακολουθεί ένα σίριαλ με αμφίβολο τέλος. Οπως σημείωναν, μάλιστα, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, το γεγονός ότι το Μαξίμου τη συγκεκριμένη στιγμή έχει απέναντί του την πλειονότητα των ΜΜΕ είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα στους πολίτες για το όλο θέμα, αφού δόθηκε η εντύπωση της διαπλοκής και της συναλλαγής με τον επιχειρηματία.

Τα «βέλη» σε Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη

Τις περισσότερες κομματικές γκρίνιες, όπως λένε οι πληροφορίες μας, τις δέχθηκαν οι υπουργοί που προέρχονται από τον στενό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ανήκουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη της Κ.Ε. έστελναν μηνύματα σε κομματικά στελέχη ζητώντας τους να ξεκαθαριστεί η κατάσταση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από την άλλη, εκπρόσωποι της ομάδας Παππά (στηρίζεται κυρίως στους ΠΑΣΟΚογενείς), στην οποία ανήκουν ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, και η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, σχολίαζαν ποικιλοτρόπως το θέμα που προέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη. Ελεγαν, μάλιστα, ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να μετακινηθεί. Αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, από τη στιγμή που μόλις πριν από είκοσι μέρες ο πρωθυπουργός βαθμολόγησε τον Νίκο Φίλη με «άριστα, δέκα» για την επιτυχή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίζονται, ωστόσο, ενοχλημένοι και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με τον Γιάννη Δραγασάκη. Για τον υπουργό Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «παραείναι ευγενής απέναντι στους εταίρους μας», με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να μη φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται επικεφαλής της ομάδας των «53», η οποία μετά την αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» έχει αναδειχθεί ως η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει αυτό τον μήνα. Μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «στο συνέδριό μας θα αναλύσουμε τα πάντα. Και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάναμε σωστά και τα πράγματα που δεν πήγαν καλά, αλλά και την ήττα στη διαπραγμάτευση». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού ως «μέρος του συμβιβασμού των εκλογών του περσινού Σεπτεμβρίου».

Απέναντι στον Δραγασάκη και την ομάδα Παππά οι «53»

Οι «53» μπορεί τυπικά να μην έχουν ορίσει ως αρχηγό τους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην πραγματικότητα ωστόσο του αναγνωρίζουν το προβάδισμα σε αυτή τη διαδικασία, καθώς, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν κατά καιρούς με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται στην κοινωνία να δίνει αγώνα -και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικό- για το θέμα του χρέους. Οπως είναι γνωστό, δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρίσκονται ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Σταύρος Κοντονής, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, ο Χρήστος Μαντάς και ο Μάκης Μπαλαούρας. Η κυβερνητική αυτή τάση εμφανίζεται στρατηγικά να τα πηγαίνει καλύτερα με τους σκληρούς κομματικούς υπουργούς, ενώ σε πολλά θέματα βρίσκεται απέναντι στον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και στην ομάδα Παππά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είναι από μόνος του ένα ειδικό κεφάλαιο, από τη στιγμή που έχει καταφέρει να μην τα πηγαίνει καλά με κανέναν. Οι περισσότεροι του καταλογίζουν αφωνία στα δύσκολα θέματα, ενώ υποστηρίζουν ότι, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα στον τραπεζικό κλάδο, παίζει το δικό του παιχνίδι σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όποτε υπάρχουν σενάρια απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται να εκφράζουν δυσαρέσκεια στον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του αναγνωρίζουν τις γνώσεις και την εμπειρία στον τραπεζικό τομέα. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι, με αφορμή το θέμα των αδειών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στα χαρακώματα. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι, μάλιστα, καθοριστικές, αφού θα δράσει αναλόγως της απάντησης του ΣτΕ, βάζοντας θέμα λειτουργικότητας της κυβέρνησης. Οπως έλεγαν στελέχη που γνωρίζουν τις απόψεις του Γ. Δραγασάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ενοχλημένος γιατί ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να κυβερνά αποκλειστικά με τον Νίκο Παππά, κρατώντας έτσι πολλά ικανά στελέχη εκτός των σημαντικών αποφάσεων. Αγαπημένη φράση του κ. Δραγασάκη -την οποία χρησιμοποιεί και για τις κομματικές διαδικασίες- είναι ότι «το παιχνίδι πρέπει να ανοίξει». Εκτός όλων των άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κρατάει αποστάσεις από τον Νίκο Παππά, αλλά και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς θεωρεί ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι στο θέμα του χρέους, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι το ζήτημα θέλει τον χρόνο του.