Ο προβληματισμός από την δημόσια εικόνα της "Δημοκρατικής Ευθύνης", μετά την αρχική παρουσίασή της στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, οδήγησε τα μέλη της να προχωρήσουν σε αλλαγές εκ βάθρων.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κίνηση ιδρύθηκε με πρωτοβουλία 1500 και πλέον πολιτών, και στηρίχθηκε από 50 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέκος Παπδόπουλος, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Ρέγκας, ο Λαοκράτης Χαλβατζής κ.ά.

Αφορμή για τις αλλαγές, σύμφωνα με στελέχη της κίνησης, αποτέλεσε η παραπλανητική εικόνα που είχε περάσει στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για ένα προσωπικό κόμμα του Χάρη Θεοχάρη.

Επίσης, όπως έλεγαν επιτελείς του κόμματος, σκοπός είναι τα νεότερα –και άγνωστα ως προς την παρουσία τους στα ΜΜΕ, αλλά γνωστά για τη δράση τους στις τοπικές κοινωνίες– στελέχη να «αιματώσουν» τον δημόσιο λόγο και να κινηθούν πέρα από τη γενικόλογη και παραπλανητική ατζέντα που επικρατεί στη χώρα αυτή την περίοδο.

Αυτά τα στελέχη, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πρέπει να φύγουν από την εξέδρα του παρατηρητή και να εισέλθουν στον στίβο της πολιτικής.

Έτσι, η «Δημοκρατική Ευθύνη» πέρασε πρόσφατα σε ένα επόμενο στάδιο, της προσωρινής οργάνωσής της, ενόψει της ιδρυτικής συνδιάσκεψης, η οποία τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εξέλεξε 61μελές Γενικό Συμβούλιο, 9μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, καθώς και μία «τρόικα», αποτελούμενη από τον Θωμά Παπαλιάγκα, Παναγιώτη Τσίρη και Γιώργο Χατζηθεοφάνους, οι οποίοι αναλαμβάνουν και την πολιτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Ο Χάρης Θεοχάρης περιορίζεται μόνο στο κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος, ενώ ο Αλέκος Παπαδόπουλος θα παίξει πλέον πολύ ενεργό ρόλο στη στήριξη και μόνο του κόμματος, χωρίς ο ίδιος να μετέχει στα κομματικά όργανα.