Το μυστικό ταξίδι του Νίκου Παππά
<p>Οι συζητήσεις και τα ραντεβού του υπουργού Επικρατείας σε Παρίσι και Φρανκφούρτη</p>
Μυστικό ταξίδι Παππά για λύση
Σε μυστική αποστολή σε Παρίσι και Φρανκφούρτη βρέθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να συζητήσει με τη γαλλική και τη γερμανική πλευρά, αλλά και με εκπροσώπους της ΕΚΤ τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δρομολογηθεί λύση για το ελληνικό θέμα, χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ.
Στόχος του ταξιδιού του κ. Παππά ήταν να ζητήσει από τους συνομιλητές του να υπάρξει αξιολόγηση μόνο από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκοπό να γίνει μια πρώτη συμφωνία και να δρομολογηθεί η παροχή ρευστότητας στη χώρα. Το επιχείρημα που παρατίθεται είναι ότι αυτή την τακτική ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού το ΔΝΤ είχε συνεδριάσει μόνο δύο φορές για να αποδεσμεύσει χρήματα για την Ελλάδα και η όποια χρηματοδότηση έγινε μετά από συμφωνία των ευρωπαϊκών οργάνων με την τότε κυβέρνηση. Φυσικά, το σενάριο αυτό είναι δύσκολο να προχωρήσει, δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές ότι, για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να συναινέσει και το ΔΝΤ.
ΜΙΑ ΛΥΣΗ. Τη Δευτέρα, στο Βερολίνο, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι για να αναζητήσουν μια λύση για την Ευρώπη και, φυσικά, για το ελληνικό πρόβλημα. Εκεί, ο κ. Γιούνκερ θα προσπαθήσει να επαναφέρει την πρότασή του, στην οποία δεν υπάρχει ο ρόλος του ΔΝΤ, και ο κ. Ολάντ θα επιχειρήσει να μεταπείσει την καγκελάριο για την ανάγκη επίλυσης του ελληνικού θέματος.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή, αφού ακόμα και αν μεταπειστεί η Αγκελα Μέρκελ, ο σκληρός της ιστορίας, κ. Σόιμπλε, δύσκολα θα αλλάξει άποψη. Από τα αποτελέσματα αυτής της τριμερούς συνάντησης θα εξαρτηθεί το αν την ερχόμενη Τρίτη θα συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να συναινέσει και αυτό στην όλη διαδικασία.
Πάντως, ο κ. Παππάς στις συζητήσεις που είχε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έθεσε και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και μέχρι πού μπορεί να υποχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι μια αναφορά στη διευθέτηση του χρέους στο τελικό κείμενο, καθώς και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θα επιμείνει στο να υπάρξει μια λογική λύση στο καυτό θέμα του ΦΠΑ.
ΣΥΣΚΕΨΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας, εν τω μεταξύ, σε μια καθαρά επικοινωνιακή κίνηση, την Τετάρτη το μεσημέρι επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών και μετά τη σύσκεψη είπε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως ένδειξη στήριξης στον Γιάνη Βαρουφάκη, όμως κάποιοι είπαν ότι προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του στην κοινή γνώμη, ώστε να μη χρεωθεί ένα πιθανό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις.
Το Μαξίμου, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα τα σημεία των διαπραγματεύσεων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως μέρος της συμφωνίας, κάτι που όμως προκάλεσε την έκπληξη των θεσμών και διαψεύσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Αυτά αφορούσαν:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
- Μη υφεσιακά μέτρα, που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς-συντάξεις.
- Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
- Μακροπρόθεσμη λύση, με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο μέτωπο του συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, «θα υπάρξει μεταρρύθμιση προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία», με την έναρξη των σχετικών συζητήσεων να τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.
Εάν, πάντως, δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα πληρωθεί η δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ. Ακόμα, στο Μέγαρο Μαξίμου ετέθη προς συζήτηση το θέμα της ενοποίησης της δόσης προς το ΔΝΤ. Αρχικά, η κυβέρνηση εμφανιζόταν να μην το συζητά, αλλά στη συνέχεια, προκειμένου να δείξει ότι έχει καλή πίστη, διαμήνυσε ότι μπορεί να μεταφέρει στο τέλος Ιουνίου το σύνολο των υποχρεώσεών της προς το ΔΝΤ.
Οι Podemos, ο Κάμερον και ο Ομπάμα
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη στιγμή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά η συμμαχία του Νότου φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Αναφέρουν, μάλιστα, και δύο λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η συγκυρία για την εύρεση λύσης είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Κατ’ αρχάς, η νίκη των Podemos στις δημοτικές εκλογές απέδειξε ότι, παρά τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ισπανία, ότι οι αριστερές κυβερνήσεις δεν έχουν μέλλον, η τακτική αυτή δεν έπιασε τόπο. Μάλιστα, αναφέρουν και τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε: «Θα πρέπει να προβληματισθούμε... Στην Ελλάδα έχουμε μια κατάσταση έντασης και στην Ισπανία υπάρχει η Αριστερά του Podemos, η οποία πέτυχε σημαντικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Πολωνία η εθνικιστική Δεξιά κερδίζει τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο Κάμερον ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι συνθήκες για σοβαρό προβληματισμό, ξεκινώντας από την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να προωθείται μόνο η λιτότητα». Το δεύτερο στοιχείο είναι ο ρόλος των Αμερικανών. Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να συζητηθεί το θέμα στο G7, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, προκειμένου να του ζητήσει να πιέσει το ΔΝΤ για να βρεθεί σύντομα λύση.