Τη θέση τους πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του Ευρώ κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Η συνάντηση ορίστηκε κατόπιν αιτήματος των δύο δημάρχων, με σκοπό να ενημερώσουν τον Πρόεδρο για την πρωτοβουλία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης χρόνου, οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης θέλησαν να δώσουν άμεσα επίσημο χαρακτήρα στην κίνησή τους, εξού και αποτάθηκαν απευθείας στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για τον διχασμό της χώρας που φέρνει το δημοψήφισμα του «Ναι» και του «Όχι». «Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι ο διχασχμός. Συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό. Επιπλέον θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μια συμφωνία. Εάν δεν έρθει σε συμφωνία θα είναι μια πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Πρέπει να αποφύγουμε το διχασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Μολονότι δεν έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με το κίνημα υπέρ του «ΝΑΙ» που ετοιμάζουν, οι δήμαρχοι, έχοντας προηγούμενη εμπειρία από την «Πρωτοβουλία των Πέντε», σκοπεύουν να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο, με τη συμμετοχή 50 προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου. 

Ο στόχος της πρωτοβουλίας Καμίνη-Μπουτάρη είναι πρωτίστως η ενημέρωση του κοινού για το τι ακριβώς σημαίνει, τι συνεπάγεται και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου «ΟΧΙ» στη συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας. 

Ο κ. Καμίνης, ο κ. Μπουτάρης και προφανώς όλοι όσοι θα συμπαραταχθούν με αυτούς, ανήκουν στους πιστούς φιλο-ευρωπαϊστές, σε εκείνους που θεωρούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα αποτελέσει επ' ουδενί «ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σε πιο ανταγωνιστική βάση». 

Αντιθέτως, η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει σαρωτική καταστροφή στην ήδη καθημαγμένη εθνική οικονομία, με απρόβλεπτες παρενέργειες για την κοινωνική ισορροπία. 

Οι υπέρμαχοι του «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, δηλαδή όλοι όσοι πρόκειται να πλαισιώσουν την προσπάθεια των δύο δημάρχων, είναι πανεπιστημιακοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες κ.α., ενώ προβλέπεται η σύσταση πενταμελούς συντονιστικής επιτροπής.