Κατρούγκαλος: "Αναγκαζόμαστε σε αύξηση του ΦΠΑ"
<p>Δήλωση του αναπληρωτή υπουργού στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1</p>
"Θα αναγκαστούμε να έχουμε αύξηση του ΦΠΑ θα προσπαθήσουμε να μην είναι επώδυνη για τους αδύναμους οικονομικά, μέλημα μας είναι να έχουμε αποτέλεσμα από πολιτική διαπραγμάτευση και όχι τεχνική για να έχουμε τις κόκκινες γραμμές και τα βάρη να μην πέσουν στους ίδιους", δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την Κέλλυ Κοντογεώργη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στην συνέχεια τόνισε για την μορφή που θα έχει η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας: "Το μέλημα μας είναι να έχουμε μια συμφωνία και αυτή η συμφωνία να είναι αντικείμενο πολιτική διαπραγμάτευση, και όχι τεχνικής ακριβώς για να μπορεί να υπερασπίσει κάποιές κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές, είναι η συμφωνία αυτήν πρέπει να μην είναι απλώς μια δόση και σε ένα μήνα να έχουμε τα ίδια να αποτελεί λύση. Που σημαίνει δυο πράγματα να δίνει αναπτυξιακό αέρα, στην οικονομία άρα, ΦΠΑ 23% στο ρεύμα εκ των προτέρων θα πούμε όχι και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος στο όχι γιατί δεν θίγει μόνο τα νοικοκυριά αλλά θίγει και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της οικονομίας μας. Δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι τα βάρη να μην πέσουν πάλι στους ίδιους στους φτωχούς και στη μεσαία τάξη. Εκεί θα αναγκαστούμε να έχουμε κάποια επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ".
Στο ερώτημα εάν το 1% πλεόνασμα είναι έντιμος συμβιβασμός ο υπουργός απάντησε «πως το 1% ή κοντά στο 1% προφανέστατα είναι έντιμος συμβιβασμός αποτελεί τεράστια βελτίωση σε σχέση με το 3,5% που είχε αποδεχτεί η προηγουμένη κυβέρνηση. Αποτελεί ένα θετικό βήμα».
Ωστόσο είπε πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τα εργασιακά λέγοντας "πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως βρισκόμαστε πράγματι στο τελικό χιλιόμετρο του μαραθωνίου είναι όμως το πιο δύσκολο και επίπονο".
Επίσης είπε για το ΕΚΑΣ και τις συζητήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια: "Τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας επαναφέρουν συνεχώς τις ίδιες προτάσεις από την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος εάν η συζήτηση περιοριζόταν εκεί που μπορούν να πάρουν αποφάσεις τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν πολιτικές αποφάσεις. Το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ δέχθηκε να οργανώσει αυτές τις τριμερείς πενταμερείς υπήρξε αποτέλεσμα καθώς δέχθηκαν συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε και στην συζήτηση που γίνεται για τις εκλογές ή δημοψήφισμα: "Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός είναι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως επιδιώκουμε συμφωνία άλλα όχι οποιανδήποτε συμφωνία. Τίμια συμφωνία. Άρα η ρήξη ήταν πάντα στο τραπέζι για αυτό το λόγο θα έχουμε καλή συμφωνία. Μπορεί να έχουμε παράπονα αντιδράσεις στο τέλος ναι θα πούμε! Ως προς το θέμα των εκλογών ανέκαθεν έλεγα πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, όταν έχουμε νωπή εντολή, και με δεδομένη ότι η συμφωνία για υπάρξει θα πρέπει να είναι τίμια και ως τέτοια είναι εντός του εύρους της εντολής".
Τέλος, για τις φωνές από το εσωτερικό του κόμματος που λένε για μη τήρηση των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ είπε: "Η συμφωνίες είναι για να τηρούνται αμφιμερός εμείς έχουμε ματώσει. Προφανώς θέλουμε να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο".