Το Stratfor σε ρόλο… Πυθίας για την Ελλάδα
<p> Το αμερικανικό think tank αναλύει… το μέλλον μας, μερικές ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής που άνοιξε το δρόμο για συμφωνία με τους εταίρους</p>
Του Γιώργου Νόκου
Μία μεσοπρόθεσμη ανάλυση για τις επιλογές της Ελλάδας και των εταίρων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος πραγματοποιεί το αμερικανικό think tank Stratfor, μία ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στην οποία παρουσιάστηκαν οι ελληνικές προτάσεις και προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank η οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Εκείνο για το οποίο μπορούν να ελπίζουν Ελλάδα και δανειστές είναι να πετύχουν μία προσωρινή συμφωνία έτσι ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία και να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις ενώ επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος Grexit παραμένει. Ένα ενδεχόμενο Grexit μάλιστα μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές και ταυτόχρονα θα προκαλέσει διάβρωση στην εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να αποτύχει η Ελλάδα και να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και Grexit θα πρέπει να αποτύχει σε μία σειρά από μέτωπα, αναφέρει το Stratfor. Το πρώτο είναι η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το δεύτερο είναι η αποτυχία συμφωνίας με τους εταίρους στις αρχές Ιουλίου και εν συνεχεία να μην αποπληρώσει τα χρέη προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει και στα δύο παραπάνω μέτωπα, οι ελληνικές τράπεζες θα σταματήσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα οι καταθέτες να πανικοβληθούν και η Αθήνα να αναγκαστεί να τυπώσει ένα είδος νομίσματος.
Το επόμενο βήμα θα είναι να ανασταλεί η συμμετοχή της ή να αποβληθεί από την Ευρωζώνη οριστικά. Σύμφωνα με το Stratfor ανεξαρτήτως της διαδικασίας, ο παρονομαστής θα είναι κοινός. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το γεγονός αυτό θα έχει τραυματικά αποτελέσματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμέσως μετά το Grexit, οι καταθέτες θα απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους από άλλα πιθανά ευάλωτα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ενώ αυτές οι χώρες επίσης δεν θα ανταποκριθούν στις πληρωμές τους. Με τη σειρά τους οι επενδυτές θα στραφούν σε πιο ισχυρά ομόλογα κρατών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, κάνοντας έτσι δυσκολότερη την εξεύρεση χρηματοδότησης για τις χώρες της περιφέρειας.
Το αμερικανικό think tank καταλήγει ότι ένα Grexit θα μπορούσε να αναστήσει τις ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Μεσογειακής Ευρώπης.