Αντίστροφη μέτρηση για την λήξη του προγράμματος
<p>Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η συμφωνία και η διορία που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση</p>
Τις πιο δραματικές και κρίσιμες ώρες περνάει η χώρα, καθώς εν μέσω έντονου παρασκηνίου και σκηνικού πολέμου,με κλειστές τράπεζες, απλήρωτες συντάξεις και 60 ευρώ ημερήσιο όριο ανάληψης, η χώρα οδεύει σε ένα δημοψήφισμα που οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Σήμερα, τα βλέμματα στρέφονται στις οικονομικές εξελίξεις που αναμένονται, καθώς τα μεσάνυχτα λήξει η συμφωνία και η διορία που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση, ενώ λήγει και η παράταση στη δόση για το ΔΝΤ.
Η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει με δύο εφιαλτικά σενάρια να είναι προ των πυλών.
Το ένα αφορά την χρεοκοπία. Τα τελευταία 24ωρα ο διεθνής Τύπος μιλάει ξεκάθαρα για χρεοκοπία της χώρας, καθώς εκτιμούν, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, για τις αγορές θα σημαίνει χρεοκοπία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμιαία υποβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει από χθες και κορυφώνεται σήμερα, όσο πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν, της λήξης του τελεσίγραφου.
Το δεύτερο σενάριο που δραματοποιεί τις εξελίξεις είναι οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, με κορυφαίο τον Σόιμπλε, που δηλώνουν ρητά και ξεκάθαρα, ότι μετά το πέρας της διορίας η διαπραγμάτευση ξεκινάει από μηδενική βάση για την Ελλάδα.
Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ
Εδώ και δυο μήνες έχει κυκλοφορήσει από την Bank of America το σενάριο της επόμενης ημέρας εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Ιούνιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά 1,6 δισ.
Αν δεν πληρωθεί το Ταμείο το χρέος θα βγει μεν ληξιπρόθεσμο, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου.
Η αλληλουχία των γεγονότων αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ θα έχει ως εξής:
1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.
2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα τού να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.
3) Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε βρετανικό δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).
Ωστόσο, ενδέχεται οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της Φρανκφούρτης.
Εφόσον αυτή η πρωτοφανής αδυναμία επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω και να εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα περιλαμβάνει πληρωμές σε άλλους επίσημους πιστωτές ή σε ιδιώτες δανειστές - κάτι που θα επιδείνωνε τα προβλήματά της. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, οι απόψεις των οποίων καθορίζουν αν η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρο για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες της, σημειώνουν πως μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα στιγματίσει τη χώρα σε σημείο χρεοκοπίας.