Κοντά σε μια δύσκολη συμφωνία η κυβέρνηση
<p>Άρχισαν οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα νομοσχέδια θα περάσουν από τα θερινά τμήματα</p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ…Η σαφέστατη πρόθεση των δανειστών και των εταίρων να καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα καθώς και η παρότρυνση της Αγκελα Μέρκελ η συμφωνία να περάσει πρώτα από την ελληνική Βουλή δείχνουν ότι ο χρόνος τελείωσε. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την τελική συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχει να διαχειριστεί και το δύσκολο εσωκομματικό κομμάτι καθώς και το πώς θα περάσει τα μέτρα στην κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του δήλωση μίλησε για βιώσιμη λύση ,ανέδειξε τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση του δεν έχει υποχωρήσει , λέγοντας ότι έφτασε η ώρα να πληρώσουν οι κατέχοντες και όχι οι φτωχοί και αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης μέχρι σήμερα ενώ επεσήμανε ότι στόχος του είναι η οποία συμφωνία να συνοδεύεται από ένα αναπτυξιακό πακέτο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους για το οποίο ωστόσο έδειξε να μην είναι ιδιαίτερα μαχητικός προφανώς γιατί λίγο πριν η Αγκελα Μέρκελ είχε διαμηνύσει ότι για την ώρα το χρέος είναι βιώσιμο. Δήλωση που προφανώς έγινε για να καθησυχάσει τους Γερμανούς πολίτες οι οποίοι τρέμουν το ενδεχόμενο ενός κουρέματος αφού θα χάσουν τα χρήματα τους.
Οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για το τέλος της διαπραγμάτευσης αφού την Τετάρτη το βράδυ θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας .Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την πλευρά των δανειστών με σκοπό να κλείσουν κάποια μικρά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα .
Η συμφωνία θα έχει την μορφή παράτασης της δανειακής σύμβασης αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο χρόνος που θα παραταθεί το πρόγραμμα. Τα ενδεχόμενα είναι τρία. Η παράταση τριών μηνών δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή εξάμηνη μέχρι το τέλος του χρόνου ή εννεάμηνη μέχρι το τέλος Μαρτίου προθεσμία που έχει ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση.
Από το χρόνο της παράτασης θα εξαρτηθεί και η χρηματοδότηση που θα πάρει η Ελληνική κυβέρνηση . Ο χρόνος της παράτασης και η χρηματοδότηση είναι απόλυτα συνδεδεμένα αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποδεσμεύονται δόσης . Και όλα αυτά αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Δηλαδή ψηφίζοντας μεταρρυθμίσεις μέσα από τα θερινά τμήματα .
Όπως σημείωναν Ευρωπαϊκοί παράγοντες η συμφωνία μοιάζει με κινούμενη άμμο αφού από το δημοσιονομικό θα εξαρτηθεί ο χρόνος της παράτασης , η χρηματοδότηση και φυσικά οι αλλαγές που επιδιώκει να κερδίσει η κυβέρνηση στον ΦΠΑ .
Η αλλαγή του κλίματος πάντως φάνηκε από χθες το πρωί όταν όλες οι πλευρές άρχισαν να μιλούν για την ελληνική πρόταση χαρακτηρίζοντας την συγκροτημένη, συγκεκριμένη και κοστολογημένη. Μέσα από τις δηλώσεις Γιουνκερ και Νταινσεμπλου δόθηκε στην δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα που μιλά για λύση μέχρι την Πέμπτη το βράδυ στην σύνοδο κορυφής.
Καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έπαιξε η στάση του προέδρου της Κομισίον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ αλλά και της Γαλλίας που για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο αποφασισμένη να βοηθήσει στις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης άμεσα . Από την άλλη πλευρά ήταν η Κριστίν Λαγκαρντ αλλά και ο Β.Σόιμπλε ο οποίος ξεπέρασε τον εαυτό του σε κακία. Οι πληροφορίες λένε ότι κατά την συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει capital control στην Ελλάδα και να σταματήσει η βοήθεια που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήταν τέτοιο το μένος του που ομόλογος του αναρωτιόνταν δυνατά εάν του συμβαίνει κάτι ή απλώς είναι θέμα εμπάθειας προς την Ελλάδα.
Φυσικά και αυτή την φορά δεν έλειψαν οι πιέσεις αφού ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η βοήθεια θα τελειώσει μαζί με το πρόγραμμα δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα η Κριστίν Λαγκαρντ έδειξε τα «δόντια « της ρωτώντας εμφανώς εκνευρισμένη τον Αλέξη Τσίπρα εάν θέλει η Ελλάδα το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή όχι.
Εάν πάντως την ερχόμενη Πέμπτη υπάρξει τελικά η πολυσυζητημένη συμφωνία την επομένη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες του κόμματος του. Όποιοι και αν είναι αυτοί και για όποιους λόγους και αν διαφοροποιούνται . Και στην συνέχεια θα πρέπει να περάσει την συμφωνία από την Βουλή. Μιλάμε δηλαδή για ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι…