40 φάκελοι διαφθοράς αξίας 100 εκατ. ευρώ στο Μέγαρο Μαξίμου
<p>-Υποθέσεις καραμπινάτων σκανδάλων παραδόθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -Η λίστα με τους επιχειρηματίες και ο ρόλος της επιτροπής των άρθρων 70Α και 70Β</p> <p> </p>
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σαράντα φακέλους, που περιέχουν μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα στα οποία, όπως εκτιμάται, χαρίστηκαν φόροι πάνω από 100 εκατ. ευρώ το 2012 και το 2013, με κριτήρια που παρέβαιναν τη φορολογική νομοθεσία, παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης. Οι φάκελοι ερευνώνται από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε πρόσφατα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Επικρατείας σε σύσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα, με την παρουσία και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, συζήτησαν όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για τη φοροδιαφυγή. Επιπρόσθετα, τους απασχόλησε και η περίφημη υπόθεση των δανείων που χορηγούσε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της δεκαετίας του 2000, κάτι που είχε καταγγείλει ο σημερινός πρωθυπουργός ήδη από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην υπόθεση της Αγροτικής εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, οι πρώην διοικητές Πέτρος Λάμπρου, Δημήτρης Μηλιάκος και Θεόδωρος Πανταλάκης, καθώς και οι επιχειρηματίες Απόστολος Αλλαμανής, της Alfa Αlfa Holdings, και Χαράλαμπος Μίχας, της ομώνυμης βιομηχανίας κρεάτων.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ομως οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στους προαναφερθέντες 40 φακέλους, καθώς θεωρούν ότι χαρίστηκαν φόροι που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ κυρίως μέσω της επιτροπής των άρθρων 70Α και 70β του υπουργείου Οικονομικών. Ο εισαγγελέας εξετάζει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από τα μέλη της επιτροπής, της οποίας μάλιστα προΐστατο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύντομα όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, με βάση το Αρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου βρίσκεται η υπόθεση με τις περιπτώσεις προσώπων και εταιρειών που ευεργετήθηκαν με εκπτώσεις ή απαλλαγές φόρων, ενώ δεν τις δικαιούνταν. Μάλιστα, θα ερευνηθεί και το «πόθεν έσχες» των μελών της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν τόσο τεχνοκράτες όσο και θεσμικοί ελεγκτές.
Κατά την έρευνα της υπόθεσης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε, πέρα από τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα. Εντοπίστηκε ότι εμφανίζονταν στις αντίστοιχες προσφυγές δύο δικηγορικά γραφεία, τα οποία τις κέρδιζαν όλες. Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οι ευεργετηθέντες δεν πληρούσαν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει ο νόμος.
Οπως πληροφορούνται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στον κατάλογο της υπόθεσης βρίσκονται:
-Δύο φυσικά πρόσωπα που δεν φορολογήθηκαν για ποσά φοροδιαφυγής 20 και 44 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, υπολογίστηκε σε αυτούς έκπτωση με κριτήρια που δεν έπρεπε να ισχύουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
-Μια βιομηχανία ειδών άρτου και ένα πολυκατάστημα ηλεκτρονικών κυρίως συσκευών, αλλά και λευκών ειδών, που σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν.
-Δέκα γνωστοί μεγαλοδικηγόροι. Για έναν συγκεκριμένο εντοπίζεται φοροδιαφυγή ύψους 16 εκατ. ευρώ. Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς Π. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης διέταξαν τη δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του στη Μύκονο, αλλά και στα νότια προάστια της Αθήνας.
Η ΑΤΕ
Ομως η Δικαιοσύνη θα δώσει μεγάλο βάρος και στο περίφημο πόρισμα για την Αγροτική Τράπεζα. Η έρευνα, την οποία είχε διατάξει ο νυν υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, όταν ήταν επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ολοκληρώθηκε από τον νυν επικεφαλής της Αρχής, Γιώργο Παντελή. Το πόρισμα ήδη δόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και, εκτός απροόπτου, θα παραδοθεί προς έρευνα στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.
Το πόρισμα αναφέρει ότι 1.300 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα καρπώθηκαν δάνεια περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι ο πρώην επιχειρηματίας και νυν συγγραφέας Απόστολος Αλλαμανής, ο οποίος φέρεται να δανείστηκε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, η βιομηχανία κρεάτων του Χαράλαμπου Μίχα, που εδρεύει στη Λιβαδειά.
Το πόρισμα αφορά στις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα προς διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012. Τα «αμαρτωλά» δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα, καθώς γι’ αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές Αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Σκληρή ανακοίνωση για την ΑΤΕ
Η διαβίβαση του πορίσματος για την Αγροτική Τράπεζα από την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη. Οπως τονίζεται, «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια, τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων». «Χωρίς καμία αμφιβολία, η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.
Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης κάνει λόγο για μείζον οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους όσους κυβέρνησαν τη χώρα κατά το διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.! «Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτόν και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1.300 αγύριστα δάνεια. Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας.