Την αντίθεσή της στην φορολόγηση του αγροτικού τομέα τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, μετά την συνεδρίαση στελεχών του κόμματος για το ζήτημα.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την διαφορά στην στάση της κυβέρνησης προεκλογικά και μετεκλογικά και επισημαίνεται πως για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ επιχειρείται φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη, συμμετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Φωτεινή Αραμπατζή (Τομεάρχης Αγροτικού), Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής) και οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Καρασμάνης, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αναπλ. γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Κυριαζίδης και στελέχη του κόμματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σημαντικές περικοπές, συμβάλλοντας, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε:

1. Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.
2. Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.
3. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Αντ’ αυτών νομοθέτησε :

...την αύξηση του κόστους παραγωγής,

...την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

...τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους εταίρους και που αφορούν κυρίως την κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, την περαιτέρω φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος) θα αποτελέσουν «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες (30-6-2015), δήλωνε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως την φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο».