Αγωνία για το πότε θα έρθουν
<p>Στο ίδιο έργο θεατές. Οι απαιτήσεις της Τρόικας για να έρθει στην Αθήνα. Για μπάνιο τους στέλνει η κυβέρνηση</p>
Σε ένα χιλιοπαιγμένο έργο καλούνται να πάρουν μέρος τα μέλη του καουαρτέτου των θεσμών με την ελληνική πλευρά. Η δημιουργική ασάφεια για το που θα καταλύσουν τα μέλη των Θεσμών και το ποιους θα βλέπουν από την ελληνική πλευρά, δηλητηριάζει από την αρχή τη διαπραγμάτευση την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να κλείσει άμεσα.
Οι επικεφαλής των θεσμών δεν δέχθηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να καταλύσουν σε ξενοδοχείο εκτός Αθηνών. Χαριτολογώντας ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι ένα ξενοδοχείο μακριά από την Αθήνα θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν και μπάνιο. Εκπρόσωποι του ΔΝΤ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αν δεν ρυθμιστούν τα διαδικαστικά της διαμονής δεν πρόκειται να έρθει η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.
"Mία από τα ίδια" στην Ελλάδα σύμφωνα με αξιωματούχο της Τρόικα
Αποκαλυπτικοί ήταν τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι από τους Θεσμούς σύμφωνα με τους Financial Times καθώς ανέφεραν ότι η Αθήνα απαίτησε περιορισμούς στους διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ποιους θα συναντούν και ποια θέματα θα συζητούν. «Είναι ουσιαστικά μία από τα ίδια», είπε ανώτατος αξιωματούχους των Θεσμών. «Δεν θέλουν να εμπλακούν με την Τρόικα», πρόσθεσε.
Η ελληνική πλευρά είναι καθησυχαστική
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν επισήμως τη Δευτέρα, κατόπιν της επίλυσης ορισμένων λογιστικών ζητημάτων. Παράλληλα, η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε προσπάθησε να κρατήσει τους δανειστές μακριά από τα κυβερνητικά υπουργεία. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το γενικό λογιστήριο του κράτους» τονίζει χαρακτηριστικά.
O Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στους Financial Times σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Αυγούστου, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη βρει
κοινό έδαφος σε αρκετά από τα βασικά ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις.