Σφοδρή επίθεση σε βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη συνεχίζει να εξαπολύει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ακούγοντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο να τον ρωτάει γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας δεν παρενέβη στην εκροή κεφαλαίων το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Στουρνάρας δεν δίστασε να στοχοποιήσει τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εγώ δεν μπορούσα παρά να προειδοποιώ. Δεν έφταιγε κανένας άλλος. Έφταιγε η πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα. Ξέρετε πότε η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα; Στις 4 Φεβρουαρίου , όταν τους επισκέφθηκε ο Βαρουφάκης. Μην με πιέζετε τώρα και πω πράγματα που δεν θέλω “ είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας.

Οι πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έδωσε αέρα στον κ. Στουρνάρα για να περάσει στην αντεπίθεση και να πει : “Πήγε ο κ. Βαρουφάκης και τους είπε ότι είναι Υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας. Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτόν” είπε και πρόσθεσε “Μίλησα με τον Ντράγκι . Τους είπα να μην τον λαμβάνουν υπ’όψιν.  Μου είπε : δεν γίνεται αυτό.

Είναι υπουργός της χώρας σας. Η χώρα δεσμεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών”. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Πρόεδρός της Σωκράτης Φάμελλος παρενέβη λέγοντας ότι μέχρι τότε είχαν υπάρξει ακόμα δύο πιστωτικά γεγονότα . Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο το διέψευσε: “Δεν είναι έτσι. Το PSI δεν καταγράφεται ως πιστωτικό γεγονός”.

Στο άκουσμα όσων είπε ο κ. Στουρνάρας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήγειραν ζήτημα ποινικών ευθυνών για τον κ. Βαρουφάκη με τον κ. Στουρνάρα πάντως να μη δίνει συνέχεια. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η αποκάλυψη του κ. Στουρνάρα πως την επίμαχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγε να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. "Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα;" είπε.

Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην ανάδειξη των ευθυνών Βαρουφάκη με τον Μάκη Βορίδη να αφιερώνει αποκλειστικά τον χρόνο των ερωτήσεών του γύρω από τη θυελλώδη περίοδο του δημοψηφίσματος και τον Γιάννη Στουρνάρα να αποκαλύπτει ότι η αβεβαιότητα ήταν τόση που μέσα σε τρεις ημέρες από την αναγγελία του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκατομμύρια ευρώ με τις τράπεζες κλειστές. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα αποκάλυψε ότι εκείνη την περίοδο δεν μιλούσε με τον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά με τους κ.κ Δραγασάκη και Τσακαλώτο οι οποίοι του έδειχναν κατανόηση.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:  

ΒΟΡΙΔΗΣ: Δηλαδή η ΤτΕ δεν είχε θεσμικά εργαλεία για να αποτρέψει την εκροή καταθέσεων;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα
ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί έγινε η εκροή τότε;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Είχε ξεκινήσει με την αβεβαιότητα για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι οι διοικητές κεντρικών τραπεζών όταν βλέπουν την καταστροφή να έρχεται πρέπει να μιλάνε. Δυστυχ’ώς επιβεβαιώθηκα. Προκλήθηκε μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο
ΒΟΡΙΔΗΣ: Θεωρείτε ότι έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις Μπακογιάννη-Γεωργιάδης;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Οι δηλώσεις δεν προκαλούν κρίση. Ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής προκαλεί κρίσεις. ΚΑταλήξαμε ότι φταίνε τα CDS. 
ΒΟΡΙΔΗΣ: Πως ξέρετε ότι ελέχθη αυτό περί χρεοκοπημένης χώρας. 
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μετεφέρθη αυτή η συζήτηση στο Δ.Σ. Προσπάθησα με νύχια και με δόντια να αποσωβήσω τον αποκλεισμό επιλογής ελληνικών ομολόγων . Τους είπα δώστε μας δέκα ημέρες. Η βασική αιτία για αυτό ήταν η πορεία της οικονομίας. Δυστυχώς ο κ. Βαρουφάκης βεβαίωσε τους φόβους τους.
ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχει ακουστεί ότι την ευθύνη για κάπιταλ κοντρόλς τη φέρει η ΕΚΤ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Όταν δεν υπήρχε εναλλακτική λύση… Μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος ξέραμε ότι αν άνοιγαν  οι τράπεζες δεν θα υπήρχε τραπεζικό σύστημα
ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί έφευγαν τα χρήματα εκείνη την ημέρα;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Τεράστια αβεβαιότητα λόγω προκήρυξης του δημοψηφίσματος. Θυμάστε τι έγινε στα ΑΤΜ; Χωρίς να ανοίξουν οι τράπεζες έφυγαν σε τρεις μέρες 900 εκατομμύρια. Κάναμε αίτηση για ELA και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Δεν υπήρχε εξασφάλιση. Βγήκαμε από το πρόγραμμα. Δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Χάσαμε την κάλυψή μας. Αποτέλεσμα ήταν αμέσως η αξία των εξασφαλίσεων να πέσει. Πήγαμε στο Υπ.Οικονομικών…
ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι σας έλεγε; Μιλούσατε με Βαρουφάκη;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Ουδέποτε διεκόπη αυτή η επικοινωνία  
ΒΟΡΙΔΗΣ: Με τον κ. Βαρουφάκη μιλήσατε;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Τι να μιλήσεις;
ΒΟΡΙΔΗΣ: Με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Τσακαλώτο;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Σε εμένα έδειχναν κατανόηση
ΒΟΡΙΔΗΣ: Και;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Και τελικά έγινε το σωστό
ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατάλαβα . Δηλαδή έγινε το όχι -ναι.