Ξεκάθαρη απάντηση στα όσα ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Μενδώνη είπε ότι η Ελλάδα έχει μια πάγια θέση στο θέμα: «Όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των Γλυπτών, αλλά ούτε τη νομή και την κατοχή».

Τυχόν δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού.

Η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «απολύτως ψευδές επιχείρημα», τονίζοντας πως την δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των Μαρμάρων στο Λονδίνο και αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων.

«Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα κυριότητας, νομής, ή κατοχής» είπε η υπουργός. Διευκρίνισε ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Συμπλήρωσε ακόμα η πρόταση να εκτεθούν στην Αθήνα δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα. «Εμείς σαν υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσουμε την γραπτή πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη δικαιοδοσία των κινήσεων» κατέληξε.

Όπως έγραψαν Τα Νέα, το Βρετανικό Μουσείο απάντησε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Προϋπόθεση να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Τα Νέα ζήτησαν και από την Ντάουνινγκ Στριτ (το γραφείο του πρωθυπουργού) να τοποθετηθεί επί του θέματος. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Μιλώντας προ ημερών στην εφημερίδα Observer, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει: «Η ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό.

» Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: 'Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.»