«Οι φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένας ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, προχωρημένης ηλικίας, συναντώνται σε ένα νησί το καλοκαίρι, μετρώντας αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα.

Στη συγκινητική ιστορία του David Berry πρωτοστατούν δύο εντελώς αντίθετου χαρακτήρα γριούλες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους και να ολοκληρώσουν το ταξίδι της ζωής τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η Σάρα, μικρότερη ηλικιακά, έχει αναλάβει να φροντίζει την ογδονταεξάχρονη αδελφή της Λίμπυ. Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε τους  βήμα.   Η νεότερη τον ξορκίζει, η πιο ηλικιωμένη τον αποζητά. Η σύγκρουση των δύο κόσμων είναι αναπόφευκτη. Η μια ελπίζει στο μέλλον, αγωνίζεται ως το τέλος, η άλλη παραιτείται και ζει αναπολώντας το παρελθόν. Ο χρόνος, βαρύ φορτίο στις πλάτες τους, κυριαρχεί. Η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μοιάζουν σαν τις φάλαινες που περιμένουν να έρθουν. Είναι ένα σπάνιο είδος που εξαφανίζεται, αλλά που ακόμα υπάρχει.

Ο συγγραφέας, μέσα από το πανανθρώπινο και διαχρονικό του έργο, δημιουργεί ένα αντεστραμμένο καθρέπτη. Η δύναμη της ζωής έρχεται αντιμέτωπη με τη δύναμη του θανάτου. Τα γηρατειά προβάλλουν τη λάμψη της αλλοτινής νιότης. Το παρόν φωτίζει το παρελθόν. Το δράμα χαμογελά σαρκαστικά στην προσωρινότητα και στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.Το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ.

Παντού και πάντα όμως πρωταγωνιστεί το βασικό μεγάλο ερώτημα. Πώς ζει κανείς την ιστορία της ζωής του και πώς θέλει να δει το τέλος της.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεατρική περίοδο 2001-2002 από το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Τους βασικούς ρόλους κρατούσαν οι:  Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου και Γιώργος Τσιτσόπουλος.

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» έγιναν ταινία το 1987 σε σκηνοθεσία Λίντσει ΄Αντερσον, με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις στο ρόλο των δύο ηλικιωμένων αδελφών.

rOevbG0w
uFRzzueQ
ULFUKvqg
ysGkHiKg

Σκηνοθετικό Σημείωμα Οι «Φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένα έργο βαθιάς συγκίνησης. Ο συγγραφέας σκύβει με αγάπη πάνω στον άνθρωπο και στα μεγάλα του θέματα. Εδώ επειδή ο χρόνος μικραίνει, όλα μεγεθύνονται. Όλα γίνονται πιο δυνατά. Ο θάνατος που καραδοκεί φωτίζει ολόλαμπρα τη ζωή και τη δύναμη της. Στο κείμενο, σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Είναι άνθρωποι όμως που, ενώ βρίσκονται στη δύση τους, κάνουν ακόμα όνειρα, παλεύουν, αγωνίζονται. Η ψυχή τους είναι νέα. Έχει ελπίδα και φως. Οι αγαπημένοι ηθοποιοί που διάλεξα, εκτός της αδιαμφισβήτητης αξίας τους, διαθέτουν το κατάλληλο πάθος, τον ενθουσιασμό απέναντι σε μια καινούργια θεατρική εμπειρία. Μοιάζουν ιδανικοί εκπρόσωποι του ακροβατικού και τόσο πανανθρώπινου κόσμου του Ντέιβιντ Μπέρρυ. Ξέρουν σαν «μεγάλα παιδιά» να ορμούν σε κάθε πρόκληση, σε κάθε σκηνικό παιχνίδι αισθημάτων. Διαθέτουν αυτό το σπάνιο πια σκηνικό ήθος και την αξιοπρέπεια της σεμνής αλλά τόσο πλούσιας πορείας τους. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς όρια στη διαθεσιμότητα. Τους ευχαριστώ από τώρα για την εμπιστοσύνη τους. Πέτρος Ζούλιας. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας Σκηνικά- Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου   Πρωταγωνιστούν: Τζένη Ρουσσέα Έρση Μαλικένζου Νίκος Γαλανός Μαρία Αντουλινάκη Μάκης Πατέλης Γιάννης Μαρίνος Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ Αμοργού 20, Κυψέλη Τηλέφωνο, 2108673945 Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου 2019 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:30 Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)