Δημήτρης Λιγνάδης: Σαν έτοιμος από καιρό ο νέος Διευθυντής του Εθνικού θεάτρου
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου - Τα σχέδιά του, οι νέες συνεργασίες και τα οικονομικά προβλήματα
Με διάχυτο τον αέρα ανανέωσης ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης παραχώρησε την πρώτη του Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτίριου Τσίλλερ τη Δευτέρα 14.10.2019, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Πουλαντζά, της Διευθύντριας της Δραματικής Σχολής Δηώς Καγγελάρη, των σκηνοθετών και των ηθοποιών της τρέχουσας θεατρικής περιόδου καθώς επίσης και των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ξεκινώντας την ομιλία του κατά την οποία ξεδίπλωσε ολόκληρο το σχεδιασμό του για τα επόμενα χρόνια του Εθνικού θεάτρου,
δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος» που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο. "Σε αυτόν χώρο μεγάλωσα, καθώς ερχόμουν από παιδάκι με τον πατέρα μου" είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, όταν ο πατέρας του Τάσος Λιγνάδης διατέλεσε κι αυτός καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, αλλά μιλώντας και για τα χρόνια των σπουδών του στο θέατρο αυτό και στα χρόνια που εργάστηκε ως καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού και ως σκηνοθέτης αρκετών έργων.
Αναφορικά με την απόφασή του να δεχτεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την τιμητική θέση του Καλ/κου Διευθυντή ανέφερε «Όταν ανέλαβα αυτή τη θέση, όλοι οι φίλοι μου, και κυρίως, η μητέρα μου, μού είπαν, πού πας τώρα, παιδί μου; Γιατί εγκαταλείπεις, αυτήν την επιτυχημένη, ας την πούμε, πορεία, με ρόλους, με σκηνοθεσίες -μόλις σαν χθες, τελείωσε ο «Οιδίπους Τύραννος»- και η απάντηση μου σε αυτό ήταν, δεν είμαι τρελός, ίσως είμαι Δον Κιχώτης, ίσως είμαι πολύ ρομαντικός, αλλά γιατί κάποια στιγμή πρέπει κι εγώ, στα 55 μου, να προσφέρω κάτι πιο χειροπιαστό ή έστω να προσπαθήσω να προσφέρω κάτι πιο χειροπιαστό...».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας το νέο μότο που θα χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν, το οποίο είναι ο στίχος του Ανδρέα Εμπειρίκου Πάρε τὴν λέξι μου. Δῶσε μου τò χέρι σου.
Στη συνέχεια εξέθεσε τα ζητήματα και τις προτεραιότητες του Εθνικού Θεάτρο, τους στόχους αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τη διεύθυνσή του, ενώ η αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Έρι Κύργια, παρουσίασε το πρόγραμμα της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου.
Στη συνέχεια ο κ.Λιγνάδης όρισε τους δύο βασικούς πυλώνες της διεύθυνσής του: τον πολιτιστικό και τον ερευνητικό-εκπαιδευτικό πυλώνα.
Βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ήταν τα εξής:
Πολιτιστικός πυλώνας
- Εξωστρέφεια
- Ονοματοδοσία Ισογείου Rex σε Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
- Λειτουργία Θεάτρου Rex κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τους επισκέπτες στην Αθήνα
- Έμφαση στην εκπαιδευτική, ερευνητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Εθνικού Θεάτρου
- Μετασχηματισμός Πειραματικής Σκηνής σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα (ερευνητικός – δοκιμαστικός χαρακτήρας)
- Αυτόνομες Εκδόσεις του Εθνικού Θεάτρου
- Διατήρηση, επικαιροποίηση και αξιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.
ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ
Επίσης, ανακοίνωσε κάποιους από τους σκηνοθέτες που θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου,
Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα
Εκπαιδευτικός πυλώνας
- Δραματική Σχολή και Τμήμα Σκηνοθεσίας. Νέες κατευθύνσεις. Ανανέωση διδακτικού προσωπικού. Έμφαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία.
- Θερινό Σχολείον στο χώρο του Σχολείου «Ειρήνη Παπά»: εργαστήρια, σεμινάρια
- Δράσεις για τον εορτασμό της ναυμαχίας της Σαλαμίνας
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου και χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της Πρώτης Κρατικής Σκηνής, προβλήματα τα οποία παρέλαβε και που όπως σημείωσε, έχουν την καταγωγή τους σε βάθος χρόνου.
«Υπενθυμίζω ότι αναλάβαμε το Εθνικό Θέατρο πριν από ενάμιση μήνα. Όλα αυτά που ευαγγελιζόμαστε, που δρομολογούμε, που θα επιχειρήσουμε, που επιθυμούμε, θα γίνουν αφού ξεπεραστούν κάποια ζητήματα, πολύ καυτά, φλέγοντα και διόλου ευκαταφρόνητα, που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Ζητήματα που υπάρχουν [...] που έχουν την καταγωγή τους σε βάθος χρόνου, αλλά που όμως υπάρχουν. Όλα αυτά θα ευδοκιμήσουν αφού αποτυπωθούν, κατατεθούν, αναγνωστούν και αντιμετωπιστούν τα όχι ευκαταφρόνητα οικονομικά ζητήματα που παρέλαβε η διεύθυνση υπό το πρόσωπο μου» τόνισε, προσθέτοντας ότι, «ήδη έχουν επιστρατευθεί άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους να δούμε ποιά είναι η εικόνα [...] Τα λεφτά της επιχορήγησης πηγαίνουν όλα στη μισθοδοσία. Χωρίς και να την καλύπτουν πολλές φορές» υπενθύμισε ο Δημήτρης Λιγνάδης.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-2020
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
· ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ
μια παράσταση βασισμένη σε ένα θέμα του Λουίτζι Πιραντέλλο
και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Από 18/9 έως 27/10/2019
· ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Τσαρλς Ντίκενς
Μιούζικαλ βασισμένο στη διασκευή του Τζακ Θορν
με πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου
Από 15/11/2019 έως 12/1/2020
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
ΜΑΚΒΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Από 7/2/2020 έως 8/3/2020
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
· Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ του Ζωρζ Φεντώ
Από 21/3/2020 έως 31/5/2020
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
· ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ του Δημήτρη Ψαθά
Από 2/10/2019 έως 5/1/2020
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
· ΑΝΑΘΕΣΗ / ΝΕΟ ΕΡΓΟ του Γιάννη Καλαβριανού
Από 16/01/2020 έως 12/4/2020
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
· Σ΄ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ της Λούλας Αναγνωστάκη
Από 30/4/2020 έως 7/6/2020
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «Μαρίκα Κοτοπούλη»
· Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ, μια μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτώρ Ουγκώ
Από 26/9/2019 έως 10/11/2019
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
· ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΠΙΤΙ του Κάρλο Γκολντόνι
Από 22/11/2019 έως 9/2/2020
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
· ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου (ανάθεση)
Από 20/02/2020 έως 31/5/2020
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «Κατίνα Παξινού»
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΥ ΜΠΕΛΓΚΕΛ του Εντουάρ Λουί
από 6/11/2019 έως 17/11/2019
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Ηλίας Αδάμ
· ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ (Eau de Cologne) του Ευθύμη Φιλίππου
Από 29/11/2019 έως 12/1/2020
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ «ΕΞΩ ΚΟΣΜΟΣ», ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
(UND JETZT: DIE WELT! Oder ES SAGT MIR NICHTS, DAS SOGENANNTE DRAUSSEN)
της Σιμπίλε Μπεργκ
Από 24/1/2020 έως 1/3/2020
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΥΜΑ (PLAYING THE VICTIM) των αδελφών Πρεσνιακόφ
Από 13/3/2020 έως 12/4/2020
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Διασκευή: Γιώργος Κουτλής
LOVE & INFORMATION της Κάριλ Τσέρτσιλ
Ομάδα Θεάτρου C for Circus
Από 29/4/2020 έως 31/5/2020
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γαβρέλας
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
· ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Μάικ Κέννυ
Από 13/10/2019 έως 12/4/2020
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη
· ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ του Μπερνάρ Φριό
Από 15/10/2019 έως 12/1/2020
Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Μαρία Σαββίδου
ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη
Από 1/12/2019
Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 6 ετών αλλά μας αφορά όλους.
Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΙΙ
Φεβρουάριος 2020
Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής
ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ
Expanded night soli
Παραστάσεις: 5, 6, 7 και 10, 11, 12, 13, 14 Ιουνίου 2020
Δημιουργία - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Αντιγόνη Φρυδά, Effi Rabsilber
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ EXPRESS
Στάσεις &Παραστάσεις
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Από 5/12/2019
Το «Επισκεπτήριο», μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζει να δίνει το παρών. Αφηγηματικό θέατρο δωματίου από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου «επισκέπτεται» ασθενείς φέρνοντάς τους σε επαφή με τη «θεραπευτική» λειτουργία του θεάτρου. Δύο ηθοποιοί επισκέπτονται κάθε φορά έναν θάλαμο ή και έναν μεμονωμένο ασθενή φέροντας στις αποσκευές τους μια λίστα με προτεινόμενα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι ασθενείς επιλέγουν εκείνο που τους ενδιαφέρει και το έργο ζωντανεύει επιτόπου μπροστά στα μάτια τους, με τα πιο απλά και αυθεντικά μέσα που μπορεί να διαθέτει ένας ηθοποιός: το σώμα και τη φωνή του.
Συντελεστές: Ηλίας Κουνέλας & Ιφιγένεια Γρίβα, ηθοποιοί
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Από 5/12/2019
Οι παραμυθάδες του Εθνικού έρχονται για ακόμη μια χρονιά με τα καλύτερα παραμύθια.
Παραμύθια λαϊκά από κάθε γωνιά της γης, ντυμένα με τραγούδια- ειδικά φτιαγμένα για τις ιστορίες που ακούγονται, συναντούν μικρούς και μεγάλους σε προκαθορισμένα ραντεβού σε χώρο διαφορετικό κάθε φορά κατόπιν πρόσκλησης από τους αντίστοιχους φορείς. Μοιράζονται μαζί τους την καταλυτική δύναμη της προφορικής παράδοσης που αγγίζει με τρόπο την ανθρώπινη ψυχή.
Συντελεστές:
Δημήτρης Β. Προύσαλης: Αφήγηση
Φίλιππος Πλακιάς: Τραγούδι
Θέατρο στα ελληνικά
Από 1/11/2019
Το «Θέατρο στα ελληνικά» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 στο Μικρό Εθνικό ανοίγοντας την πόρτα για τον κόσμο του θεάτρου σε ασυνόδευτους έφηβους πρόσφυγες. Χάρη στην ιδιαίτερη δομή του, το πρόγραμμα φέρνει κοντά έφηβους πρόσφυγες, συνομήλικούς τους Έλληνες και επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς. Περισσότεροι από 500 έφηβοι πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου έχουν γεννηθεί ήδη δύο παραστάσεις. Το Ταξίδι σε συμπαραγωγή με την Unicef που παρακολούθησαν 5000 θεατές - ανάμεσά τους σχολικές τάξεις και θεατρικές ομάδες - και αποτέλεσε μια εμπειρία που φανέρωσε έμπρακτα τη δύναμη του θεάτρου να απομακρύνει κάθε είδους προκατάληψη και να μας ενώνει στην ουσία των πραγμάτων. Και την παράσταση Γυναίκα σε 6 εικόνες και 1088 λέξεις στο δεκαήμερο αφιέρωμα στο «Θέατρο από, με και για έφηβους» στο Ισόγειο REX τον Μάιο του 2019.
Θέατρο Με, Από, Για Έφηβους
Μάιος 2020
Τον Μάιο του 2020 το Μικρό Εθνικό περνά στα χέρια των εφήβων. Περισσότεροι από 250 έφηβοι που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού σε συνεργασία με έμπειρους καλλιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σ’ ένα εκτενές αφιέρωμα στο θέατρο. Με έργα που αντανακλούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, έργα που πάλλονται από τη δική τους μοναδική ενέργεια και συντονίζονται με τους δικούς τους καταιγιστικούς ρυθμούς. Έργα γραμμένα από τους ίδιους, κλασικά έργα που μας ξανασυστήνονται, devised κείμενα αλλά και μια σειρά από παράλληλες δράσεις δίνουν στους νέους της Αθήνας βήμα, φωνή φέρνοντάς τους κοντά στο κοινό τους. Είναι σίγουρο πως αξίζει να τους ακούσουμε.
Θεατρικό Εργαστήριο Εθνικού Θεάτρου &Φυλακών Κορυδαλλού
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού
Υπεύθυνος: Στρατής Πανούριος, εμψυχωτής - σκηνοθέτης
Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση εισχωρεί σε ένα περιβάλλον άτεγκτο, φύσει αυστηρών περιορισμών και… «απελευθερώνει». Οι παραστάσεις, αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.
Θεατρικό Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης του Εθνικού Θεάτρου σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Καταστήματα Κράτησης: Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα – Θηβών, Κ.Κ. Κορίνθου
Υπεύθυνος: Στάθης Γράψας, εμψυχωτής – σκηνοθέτης
Με την «απελευθερωτική» δύναμη της τέχνης, στο εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης με βάση το θέατρο σε καταστήματα κράτησης οι συμμετέχοντες καλούνται να ιχνηλατήσουν έναν νέο δρόμο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ξεκινώντας την ομιλία του κατά την οποία ξεδίπλωσε ολόκληρο το σχεδιασμό του για τα επόμενα χρόνια του Εθνικού θεάτρου,
δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος» που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο. "Σε αυτόν χώρο μεγάλωσα, καθώς ερχόμουν από παιδάκι με τον πατέρα μου" είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, όταν ο πατέρας του Τάσος Λιγνάδης διατέλεσε κι αυτός καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, αλλά μιλώντας και για τα χρόνια των σπουδών του στο θέατρο αυτό και στα χρόνια που εργάστηκε ως καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού και ως σκηνοθέτης αρκετών έργων.
Αναφορικά με την απόφασή του να δεχτεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την τιμητική θέση του Καλ/κου Διευθυντή ανέφερε «Όταν ανέλαβα αυτή τη θέση, όλοι οι φίλοι μου, και κυρίως, η μητέρα μου, μού είπαν, πού πας τώρα, παιδί μου; Γιατί εγκαταλείπεις, αυτήν την επιτυχημένη, ας την πούμε, πορεία, με ρόλους, με σκηνοθεσίες -μόλις σαν χθες, τελείωσε ο «Οιδίπους Τύραννος»- και η απάντηση μου σε αυτό ήταν, δεν είμαι τρελός, ίσως είμαι Δον Κιχώτης, ίσως είμαι πολύ ρομαντικός, αλλά γιατί κάποια στιγμή πρέπει κι εγώ, στα 55 μου, να προσφέρω κάτι πιο χειροπιαστό ή έστω να προσπαθήσω να προσφέρω κάτι πιο χειροπιαστό...».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας το νέο μότο που θα χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν, το οποίο είναι ο στίχος του Ανδρέα Εμπειρίκου Πάρε τὴν λέξι μου. Δῶσε μου τò χέρι σου.
Στη συνέχεια εξέθεσε τα ζητήματα και τις προτεραιότητες του Εθνικού Θεάτρο, τους στόχους αλλά και την φιλοσοφία που διέπει τη διεύθυνσή του, ενώ η αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Έρι Κύργια, παρουσίασε το πρόγραμμα της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου.
Στη συνέχεια ο κ.Λιγνάδης όρισε τους δύο βασικούς πυλώνες της διεύθυνσής του: τον πολιτιστικό και τον ερευνητικό-εκπαιδευτικό πυλώνα.
Βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ήταν τα εξής:
Πολιτιστικός πυλώνας
- Εξωστρέφεια
- Ονοματοδοσία Ισογείου Rex σε Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
- Λειτουργία Θεάτρου Rex κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου για τους επισκέπτες στην Αθήνα
- Έμφαση στην εκπαιδευτική, ερευνητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Εθνικού Θεάτρου
- Μετασχηματισμός Πειραματικής Σκηνής σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα (ερευνητικός – δοκιμαστικός χαρακτήρας)
- Αυτόνομες Εκδόσεις του Εθνικού Θεάτρου
- Διατήρηση, επικαιροποίηση και αξιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.
ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ
Επίσης, ανακοίνωσε κάποιους από τους σκηνοθέτες που θα σκηνοθετήσουν στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου,
Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα
Εκπαιδευτικός πυλώνας
- Δραματική Σχολή και Τμήμα Σκηνοθεσίας. Νέες κατευθύνσεις. Ανανέωση διδακτικού προσωπικού. Έμφαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία.
- Θερινό Σχολείον στο χώρο του Σχολείου «Ειρήνη Παπά»: εργαστήρια, σεμινάρια
- Δράσεις για τον εορτασμό της ναυμαχίας της Σαλαμίνας
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου και χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα της Πρώτης Κρατικής Σκηνής, προβλήματα τα οποία παρέλαβε και που όπως σημείωσε, έχουν την καταγωγή τους σε βάθος χρόνου.
«Υπενθυμίζω ότι αναλάβαμε το Εθνικό Θέατρο πριν από ενάμιση μήνα. Όλα αυτά που ευαγγελιζόμαστε, που δρομολογούμε, που θα επιχειρήσουμε, που επιθυμούμε, θα γίνουν αφού ξεπεραστούν κάποια ζητήματα, πολύ καυτά, φλέγοντα και διόλου ευκαταφρόνητα, που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Ζητήματα που υπάρχουν [...] που έχουν την καταγωγή τους σε βάθος χρόνου, αλλά που όμως υπάρχουν. Όλα αυτά θα ευδοκιμήσουν αφού αποτυπωθούν, κατατεθούν, αναγνωστούν και αντιμετωπιστούν τα όχι ευκαταφρόνητα οικονομικά ζητήματα που παρέλαβε η διεύθυνση υπό το πρόσωπο μου» τόνισε, προσθέτοντας ότι, «ήδη έχουν επιστρατευθεί άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους να δούμε ποιά είναι η εικόνα [...] Τα λεφτά της επιχορήγησης πηγαίνουν όλα στη μισθοδοσία. Χωρίς και να την καλύπτουν πολλές φορές» υπενθύμισε ο Δημήτρης Λιγνάδης.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-2020
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
· ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ
μια παράσταση βασισμένη σε ένα θέμα του Λουίτζι Πιραντέλλο
και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι
Από 18/9 έως 27/10/2019
· ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Τσαρλς Ντίκενς
Μιούζικαλ βασισμένο στη διασκευή του Τζακ Θορν
με πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου
Από 15/11/2019 έως 12/1/2020
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
ΜΑΚΒΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Από 7/2/2020 έως 8/3/2020
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
· Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜ του Ζωρζ Φεντώ
Από 21/3/2020 έως 31/5/2020
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
· ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ του Δημήτρη Ψαθά
Από 2/10/2019 έως 5/1/2020
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
· ΑΝΑΘΕΣΗ / ΝΕΟ ΕΡΓΟ του Γιάννη Καλαβριανού
Από 16/01/2020 έως 12/4/2020
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
· Σ΄ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ της Λούλας Αναγνωστάκη
Από 30/4/2020 έως 7/6/2020
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «Μαρίκα Κοτοπούλη»
· Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ, μια μουσικοθεατρική σύνθεση του Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βικτώρ Ουγκώ
Από 26/9/2019 έως 10/11/2019
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
· ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΠΙΤΙ του Κάρλο Γκολντόνι
Από 22/11/2019 έως 9/2/2020
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
· ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου (ανάθεση)
Από 20/02/2020 έως 31/5/2020
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου
ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «Κατίνα Παξινού»
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΥ ΜΠΕΛΓΚΕΛ του Εντουάρ Λουί
από 6/11/2019 έως 17/11/2019
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Ηλίας Αδάμ
· ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ (Eau de Cologne) του Ευθύμη Φιλίππου
Από 29/11/2019 έως 12/1/2020
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ «ΕΞΩ ΚΟΣΜΟΣ», ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
(UND JETZT: DIE WELT! Oder ES SAGT MIR NICHTS, DAS SOGENANNTE DRAUSSEN)
της Σιμπίλε Μπεργκ
Από 24/1/2020 έως 1/3/2020
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΥΜΑ (PLAYING THE VICTIM) των αδελφών Πρεσνιακόφ
Από 13/3/2020 έως 12/4/2020
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Διασκευή: Γιώργος Κουτλής
LOVE & INFORMATION της Κάριλ Τσέρτσιλ
Ομάδα Θεάτρου C for Circus
Από 29/4/2020 έως 31/5/2020
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γαβρέλας
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
· ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Μάικ Κέννυ
Από 13/10/2019 έως 12/4/2020
Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη
· ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ του Μπερνάρ Φριό
Από 15/10/2019 έως 12/1/2020
Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Μαρία Σαββίδου
ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη
Από 1/12/2019
Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 6 ετών αλλά μας αφορά όλους.
Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΙΙ
Φεβρουάριος 2020
Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής
ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ
Expanded night soli
Παραστάσεις: 5, 6, 7 και 10, 11, 12, 13, 14 Ιουνίου 2020
Δημιουργία - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Αντιγόνη Φρυδά, Effi Rabsilber
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ EXPRESS
Στάσεις &Παραστάσεις
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Από 5/12/2019
Το «Επισκεπτήριο», μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζει να δίνει το παρών. Αφηγηματικό θέατρο δωματίου από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου «επισκέπτεται» ασθενείς φέρνοντάς τους σε επαφή με τη «θεραπευτική» λειτουργία του θεάτρου. Δύο ηθοποιοί επισκέπτονται κάθε φορά έναν θάλαμο ή και έναν μεμονωμένο ασθενή φέροντας στις αποσκευές τους μια λίστα με προτεινόμενα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι ασθενείς επιλέγουν εκείνο που τους ενδιαφέρει και το έργο ζωντανεύει επιτόπου μπροστά στα μάτια τους, με τα πιο απλά και αυθεντικά μέσα που μπορεί να διαθέτει ένας ηθοποιός: το σώμα και τη φωνή του.
Συντελεστές: Ηλίας Κουνέλας & Ιφιγένεια Γρίβα, ηθοποιοί
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Από 5/12/2019
Οι παραμυθάδες του Εθνικού έρχονται για ακόμη μια χρονιά με τα καλύτερα παραμύθια.
Παραμύθια λαϊκά από κάθε γωνιά της γης, ντυμένα με τραγούδια- ειδικά φτιαγμένα για τις ιστορίες που ακούγονται, συναντούν μικρούς και μεγάλους σε προκαθορισμένα ραντεβού σε χώρο διαφορετικό κάθε φορά κατόπιν πρόσκλησης από τους αντίστοιχους φορείς. Μοιράζονται μαζί τους την καταλυτική δύναμη της προφορικής παράδοσης που αγγίζει με τρόπο την ανθρώπινη ψυχή.
Συντελεστές:
Δημήτρης Β. Προύσαλης: Αφήγηση
Φίλιππος Πλακιάς: Τραγούδι
Θέατρο στα ελληνικά
Από 1/11/2019
Το «Θέατρο στα ελληνικά» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 στο Μικρό Εθνικό ανοίγοντας την πόρτα για τον κόσμο του θεάτρου σε ασυνόδευτους έφηβους πρόσφυγες. Χάρη στην ιδιαίτερη δομή του, το πρόγραμμα φέρνει κοντά έφηβους πρόσφυγες, συνομήλικούς τους Έλληνες και επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς. Περισσότεροι από 500 έφηβοι πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου έχουν γεννηθεί ήδη δύο παραστάσεις. Το Ταξίδι σε συμπαραγωγή με την Unicef που παρακολούθησαν 5000 θεατές - ανάμεσά τους σχολικές τάξεις και θεατρικές ομάδες - και αποτέλεσε μια εμπειρία που φανέρωσε έμπρακτα τη δύναμη του θεάτρου να απομακρύνει κάθε είδους προκατάληψη και να μας ενώνει στην ουσία των πραγμάτων. Και την παράσταση Γυναίκα σε 6 εικόνες και 1088 λέξεις στο δεκαήμερο αφιέρωμα στο «Θέατρο από, με και για έφηβους» στο Ισόγειο REX τον Μάιο του 2019.
Θέατρο Με, Από, Για Έφηβους
Μάιος 2020
Τον Μάιο του 2020 το Μικρό Εθνικό περνά στα χέρια των εφήβων. Περισσότεροι από 250 έφηβοι που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού σε συνεργασία με έμπειρους καλλιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, παρουσιάζουν τις δουλειές τους σ’ ένα εκτενές αφιέρωμα στο θέατρο. Με έργα που αντανακλούν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, έργα που πάλλονται από τη δική τους μοναδική ενέργεια και συντονίζονται με τους δικούς τους καταιγιστικούς ρυθμούς. Έργα γραμμένα από τους ίδιους, κλασικά έργα που μας ξανασυστήνονται, devised κείμενα αλλά και μια σειρά από παράλληλες δράσεις δίνουν στους νέους της Αθήνας βήμα, φωνή φέρνοντάς τους κοντά στο κοινό τους. Είναι σίγουρο πως αξίζει να τους ακούσουμε.
Θεατρικό Εργαστήριο Εθνικού Θεάτρου &Φυλακών Κορυδαλλού
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού
Υπεύθυνος: Στρατής Πανούριος, εμψυχωτής - σκηνοθέτης
Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση εισχωρεί σε ένα περιβάλλον άτεγκτο, φύσει αυστηρών περιορισμών και… «απελευθερώνει». Οι παραστάσεις, αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.
Θεατρικό Εργαστήριο Προσωπικής Ανάπτυξης του Εθνικού Θεάτρου σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Καταστήματα Κράτησης: Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα – Θηβών, Κ.Κ. Κορίνθου
Υπεύθυνος: Στάθης Γράψας, εμψυχωτής – σκηνοθέτης
Με την «απελευθερωτική» δύναμη της τέχνης, στο εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης με βάση το θέατρο σε καταστήματα κράτησης οι συμμετέχοντες καλούνται να ιχνηλατήσουν έναν νέο δρόμο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.