Για την απώλεια του Γιάννη Σπανού μίλησε στο Radio North 98 ένας άνθρωπος – κεφάλαιο για την ελληνική δισκογραφία, ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του.

«Εκτός από συνεργασία είχαμε και φιλία. Ήμουν στην παρέα, στον κύκλο του, είχαμε αμοιβαία συμπάθεια. Συνεργαστήκαμε σε τραγούδια που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Λίτσα Διαμάντη και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Αυτό που συνέβη ήταν σοκ για μένα. Ήταν ξαφνικό. Εκτός από μεγάλος συνθέτης ήταν σπουδαίος άνθρωπος, σεμνός, αξιαγάπητος και με απίστευτο χιούμορ. Ήταν ο βασιλιάς της παρέας», σημείωσε ο κ. Γράψας.

Περιγράφοντας στιγμές που έζησε μαζί του, είπε ότι ο Γιάννης Σπανός είχε το συνήθειο να δίνει μουσικές και οι στιχουργοί να γράφουν στίχους πάνω σε αυτές. «Είχα πάει, λοιπόν, και με είχε φιλοξενήσει δυο – τρεις μέρες στην Ερέτρια, στο υπέροχο εξοχικό του. Από τα ωραία που θυμάμαι είναι ότι είχε έναν υπέροχο κήπο, πίσω από το σπίτι, μυστικό κήπο τον έλεγε, με κάθε λογής δέντρα. Άνοιγε το παράθυρο της κουζίνας, έκοβε πορτοκάλια μέσα από την κουζίνα και τα έστυβε. Ζούσαμε ένα παραμύθι. Ήταν φιλόξενος, ανοιχτός άνθρωπος και αυτούς που εκτιμούσε τους εκτιμούσε βαθιά».

Ο κ. Γράψας προχώρησε όμως και σε μία αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν ορισμένοι τον Γιάννη Σπανό. «Στη ζωή του Γιάννη δεν του ήρθαν όλα βολικά. Δυσκολευόταν πάντα όταν ζητούσε κάποιους σπουδαίους χώρους, όπως το Ηρώδειο ή το Μέγαρο Μουσικής για συναυλίες. Δεν ήταν πάντα ανοιχτοί αυτοί οι χώροι για τον Γιάννη Σπανό, έναν δημιουργό που θα έπρεπε να βρίσκει όλες οι πύλες ανοιχτές. Ο ίδιος ήταν σεμνός και δεν μιλούσε, αλλά οι φίλοι του τα ξέραμε αυτά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο σπουδαίος συνθέτης, πέρα από εξαιρετικός μελωδός, ήταν απίστευτα δοτικός και ως συνεργάτης. «Μια αγάπη, μια αγκαλιά ήταν αυτός ο άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά.